MONEYBANKER

Vippi heti

Tarjoukset päivitetty: 28/06-2022

Luettelossa on monipuolinen valikoima markkinoilla saatavilla olevia lainatarjouksia. Teemme yhteistyötä esiteltyjen pankkien kanssa, ja saamme palkkion MONEYBANKER:n välittämistä uusista asiakkaista.

Vippi heti

Vippi heti - mikä on vippi?

Vippi on laina, jonka saa nopeasti ilman vakuuksia. Se on lyhytaikainen ja vakuudeton luotto, jolla on monta nimeä. Vippi voi olla pikalaina, pikavippi, joustoluotto tai esimerkiksi tililuotto.

Se, mitä nimitystä vipistä käytetään riippuu yrityksestä ja toisaalta siitä, millainen vippi on kyseessä.

Vippi on aina määrältään varsin pieni laina. Lainamäärä vaihtelee aina muutamasta kympistä muutamaan tuhanteen euroon. Otettujen vippilainojen suuruus on noussut hieman viime vuosina ja nykyään vippilainaa otetaan yleensä noin 2 000 euroa kerralla.

Tällaisista muutaman tuhannen euron lainoista käytetään nykyään myös yleisesti nimitystä joustolaina.

Verrattuna pankkien myöntämiin lainoihin, vippien takaisinmaksuajat ovat lyhyitä. Vippilainat ovat siis lyhytaikaisia, mikä erottaa ne muista lainamuodoista. Niiden takaisinmaksuaika on muutamasta viikosta muutamaan vuoteen.

Samalla kun viime vuosina vippien suuruus on hieman noussut, ovat myös laina-ajat kasvaneet, mistä on uutisoinut mm.YLE.

Vippilainojen suosio perustuu erityisesti siihen, että ne ovat nopea ratkaisu yllättävään rahantarpeeseen. Vippilainan voi hakea helposti ja nopeasti internetistä ja lainan saa käyttöönsä parhaimmillaan muutamassa minuutissa - sinun on siis mahdollista saada vippi heti. Kun pankista haettavia lainoja varten tulee käydä läpi pitkä hakuprosessi, vippilainan saa lyhyellä hakemuksella ja rahat näkyvät tilillä jo saman päivän aikana.

Vippejä myöntävät erilaiset lainayritykset, jotka toimivat internetissä. Suomessa toimii sekä ulkomaalaisia että suomalaisia vippi yrityksiä, jotka tarjoavat pienlainoja. Vippien tarjoajia on monentyyppisiä, ja niitä kannattaakin vertailla tarkasti ennen lainan hakemista, koska vippien kokonaishinnoissa on suuriakin eroja.

Suomessa toimii noin vähän alle 100 yritystä, jotka tarjoavat vippilainoja. Lainatoiminta on Suomessa tarkoin säädeltyä ja kaikki yritykset ovat rekisteröityjä.

Suomessa vippi heti -tyyppisiä lainoja on alettu myöntää vuodesta 2005 lähtien. Ne yleistyivät nopeasti yhdeksi lainamuodoksi muiden kulutusluottojen rinnalle. Kun ensimmäisinä vuosina vipit olivat enimmäkseen muutaman satasen kertaluottoja, nykyään ne ovat yleistyneet yhdeksi lainavaihtoehdoksi perinteisten lainamuotojen rinnalle.

Enää ei oteta muutaman kympin pikavippejä, vaan suurempia joustolainoja.

Mistä hakea vippi heti

Vippi heti -luottoja tarjoavat yritykset ovat elinkeinoharjoittajia, jotka tarjoavat lyhytaikaisia lainoja. Suomessa toimii useita lainayrityksiä, jotka tarjoavat nopeita vippilainoja. Alalla toimii sekä suomalaisia että ulkomaalaisia vippilainojen tarjoajia.

Vippilainoja tarjoavat yritykset ovat Suomessa pääsääntöisesti suuria lainapankkeja tai yksittäisiä, keskisuuria yrittäjiä. Suuremmat toimijat ovat suositumpia, koska ne koetaan luotettavimpina. Toisaalta myös se, että isot yritykset ovat tunnettuja, tuo niille asiakkaita.

Useat vippi yritykset tarjoavat omaa kanta-asiakkuutta ja erilaisia asiakastilejä. Osittain nämä palvelut ovat pankkien tarjoamien palvelujen kaltaisia. Hakiessasi ensimmäistä kertaa vippiä, sinulle avataan asiakkuus ja voit halutessasi avata myös tililuoton.

Näin seuraavan kerran kun haet uutta vippilainaa, tämä käy paljon nopeammin eikä sinun tarvitse enää syöttää uudestaan kaikkia tietoja rekisteriin.

Vippitarjoajat toimivat kaikki internetissä, mikä tarkoittaa myös sitä, että vipin hakeminen tapahtuu internetin kautta. Internetissä toimii myös useampi yritys ja sivusto, joiden kautta voi helposti vertailla eri vippiyrityksiä ja niiden tarjoamia lainoja. Paras tapa aloittaa vippilainan etsintä onkin etsiä Suomessa toimiva vippiyrityksiä näiden sivujen kautta ja aloittaa lainojen vertailu.

Hyvä työkalu tähän on esimerkiksi lainalaskuri. Myös kaikki vippejä tarjoavat yritykset tarjoavat asiakaspalvelua joko puhelimitse tai sähköpostitse. Ennen vippihakemuksen lähettämistä kannattaakin ottaa selvää lainanehdoista ja etsiä vastaukset kaikkiin itseään askarruttaviin kysymyksiin, oli tarve saada vippi heti kuinka suuri tahansa.

Omaan tilanteeseen sopivan ja oikean vippi heti -vaihtoehdon löytäminen monien toimijoiden joukosta voi olla haastavaa. Onkin suositeltavaa käyttää lainavertailusivustoja. EsimerkiksiMONEYBANKER tarjoaa sivuston, josta on helppo vertailla ja etsiä eri vippien tarjoajia.

Miten vippi heti haetaan

Vippilainat ovat suosittuja, koska niiden hakeminen on erittäin nopeaa. Lainan hakeminen on paitsi pikaista, mutta myös helppoa. Hakemusprosessi on kevyt ja hakemukseen ei tarvitse monia tietoja, vaan perushenkilötiedot riittävät monessa tapauksessa.

Vippihakemus tehdään joko internetissä tai tekstiviestillä. Useimmiten lainahakemus tehdään vippi yrityksen kotisivujen kautta. Tekstiviestihakemukset olivat aikaisemmin yleisempiä, kun nyt ne ovat vähentyneet selvästi.

Tähän on luultavasti vaikuttanut osaltaan älypuhelinten yleistyminen. Kaikilla on nykyään taskussaan internet, jota kautta on helppo hakea vippi heti. Jos vippi haetaan tekstiviestillä, tekstiviesti lähetetään yrityksen tarjoamaan puhelinnumeroon, josta saa paluuviestinä ohjeet lainanhakemiseen.

Lainahakemuksen tekeminen internetissä on varsin helppoa. Vippi heti -lainoja tarjoavat yritykset antavat ’step by step’ -ohjeet lainahakemuksen täyttämiseen. Tarvittaessa voit aina kääntyä myös asiakaspalvelun puoleen, joko soittaa palvelunumeroon tai kysyä neuvoa chatissa.

Monilla vippi yrityksillä on 24 tuntia vuorokaudessa oleva asiakaspalvelu.

Internetissä lainahakemuksen tekemisen ja tunnistautumiseen tarvitset aina pankkitunnukset. Pankkitunnuksia käytetään henkilötunnistautumiseen, joka on välttämätöntä lainan hakemiselle. Nykyään tähän voi myös käyttää pankkien tarjoamaa mobiilitunnistuspalvelua pankkitunnusten sijaan.

Henkilötunnistautuminen on välttämätöntä lainanhakemuksen lähettämiselle, joten pankkitunnukset on oltava kunnossa. Mikäli pankkitunnuksia ei ole ja mobiilitunnistautuminen ei ole mahdollista, kannattaa olla yhteydessä omaan pankkiin.

Jotkut vippi yritykset voivat myös pyytää todistusta tuloista esimerkiksi kopiota palkkakuitista tai tiliotteesta. Tämä riippuu kuitenkin aina yrityksestä ja vipin voi saada myös esittämättä todistusta omasta varallisuudesta. Vertaa siis vippi yritysten sivuilta tarkistaako yritys vain luottotiedot luottorekisteristä vai tarvitaanko tämän lisäksi muuta dokumenttia, josta käy ilmi hakijan varallisuus ja maksukyvykkyys.

Lainapäätöksen saa nopeasti heti sen jälkeen kun lähettää vippihakemuksen. Vippi yritykset antavat päätöksen perustuen nopeaan luottotietojen tarkastukseen ja jos ne ovat kunnossa, myöntävä lainapäätös tehdään muutamassa minuutissa. Näin vippilainoja tarjoavat yritykset voivat tehdä lainapäätöksen erittäin nopeasti, melkein saman tien kun hakija on tehnyt hakemuksen.

Vippilainat ovat juuri tästä syystä suosittuja, että lainapäätöksen ja rahat tilille voi saada heti.

Paitsi lainahakemus, mutta myös muu asiointi tapahtuu aina vippi yrityksen kotisivujen kautta. Kotisivuiltaan omista tiedoista voi seurata ja tarkistaa esimerkiksi lainahakemuksen käsittelyä. Internetistä tai tekstiviestillä tilatulla vippilainalla on 14 päivän palautusoikeus, koska ne ovat etämyyntinä myytäviä tuotteita.

Vippi heti - miten paljon ja kuinka nopeasti voin saada vippilainaa

Vippi otetaan yleensä äkilliseen rahantarpeeseen. Joskus elämässä tulee eteen tilanteita, joita ei ole osannut ennustaa ja jotka saavat talouden keikahtamaan miinukselle. Rahaa voidaan tarvita esimerkiksi johonkin hankintaan.

Esimerkiksi rikki mennyt pesukone voi olla äkillinen ja yllättävä tarve taloudessa, milloin tarvitsee hakea nopeasti lainaa uuden ostoon. Kodinhoito ja lastentarvikkeet ovatkin Suomessa yleisimmät syyt hakea vippi heti.

Vippi heti saatetaan hakea myös esimerkiksi maksujen ja laskujen maksuun, kun maksuja ei saada muuten maksettua. Etenkin jos tulot ovat pienet, talous ei kestä yllättävää laskua tai lisäkorkoja. Vippi yritykset tarjoavatkin kuukausittain maksettavia vippiä, jolloin tilillesi maksetaan esimerkiksi 50 euroa joka kuukausi 2 000 euron vipistä.

Vippi on yleensä noin pari sataa euroa. Pienin vippi, jonka voi hakea on usein 50 euroa ja suurimmat vipit noin 2 000 euroa. Vippi voidaan siirtää kokonaisuudessaan tilillesi tai voit avata vippitilin, josta voit tehdä nostoja tarpeen mukaan.

Se, miten yritys toimittaa vipin vaihtelee yrityskohtaisesti. Jotkut yritykset tarjoavat niin sanotun vippiluoton, joka on oma vippitili. Voit tehdä luotolta nostoja joustavasti tarpeen mukaan aina sinulle myönnettyyn maksimilainaan asti. Luottorajojen puitteissa tehdyt nostot vippitililtä eivät tuo lisämaksuja.

Vippitili on hyvä vaihtoehto silloin kun et tarvitse koko summaa heti käyttöön. Kun vippi ei ole omalla tilille, sitä ei tule yhtä helposti ja nopeasti käytettyä.

Vippi voidaan myös maksaa kuukausierissä. Tietyt vippejä myöntävät tahot tarjoavat kuukausieräpalvelua, mikä tarkoittaa että saat tilillesi kuukausittain sovitun summan. Tyypillisesti kuukausierä on noin 100 euron paikkeilla.

Tämä on hyvä vaihtoehto, jos tiedät esimerkiksi kuukausimenojesi jäävän joka kuukausi tietyn pienen summan miinukselle. Kun vippi maksetaan tilillesi kerran kuussa, samana päivänä kuin laskut lähtevät maksuun, tiedät että vippi menee oikeaan osoitteeseen. Näin sinun ei tarvitse huolehtia lainan hakemisesta, van sinulla on vippi heti tililläsi.

Se, kuinka nopeasti vippi siirtyy tilillesi, riippuu käyttämästäsi pankista. Eri vippi yritykset tukevat eri suomalaisia pankkeja. Vippisiirto voi siis kestää muutaman päivän, vaikka vippiyritys laittaisi lainan heti maksuun.

On myös hyvä huomata, että oma pankkisi ei välttämättä tee tilisiirtoja ilta-aikaan tai viikonloppuisin. Riippuen siis käyttämästäsi pankista, vippilaina ei välttämättä siirry reaaliaikaisesti, vaan voi kestää muutama päivä ennen kuin vippi on käytössäsi.

Vippi voi olla siis kertaluotto tai tililuotto. Kertaluontoinen vippi tarkoittaa sitä, että lainasumma maksetaan kerralla tilillesi. Tililuotto puolestaan on sopimus, jonka mukaan lainasummaa maksetaan tietyn väliajoin tilillesi tai sinulle avataan tili, josta voit nostaa rahaa sopimuksen mukaisesti.

Vippisopimukset vaihtelevat yrityksen ja sopimukseen mukaan, mutta yhteistä kaikille vipeille on, että ne lainahakemuksen voi tehdä joustavasti netissä ja lainapäätös annetaan nopeasti. Vippi on aina myös lyhytaikainen ja pieni laina huolimatta siitä, onko vippi kertaluotto vai tililuotto.

Vippi heti - kuinka paljon vippilaina maksaa

Se, kuinka paljon vippilainan ottaminen maksaa, vaihtelee suuresti. Jotkut vippi yritykset tarjoavat hyvinkin edullisia vippilainoja. Monet mieltävät vipit kalliiksi lainoiksi ja korot voivatkin olla korkeat, mutta nykyään vippilainat ovat suhteellisen edullisia.

Vippien kokonaishinnat vaihteleva siis suuresti yritysten mukaan ja kannattaa vertailla monia eri tarjoajia ennen kuin ottaa vipin.

Vippi hinta muodostuu paitsi lainasummasta mutta myös erilaisista hakemuskuluista sekä lainan koroista. Lainojen korot ilmoitetaan aina todellisena vuosikorkona, mikä on varsin laskennallinen käsite, mutta hyödyllinen lainoja verratessa. Todelliset vuosikorot tulee lain mukaan aina ilmoittaa, mutta todellisuudessa korot ovat pienemmät, koska vippilainat ovat muutaman viikon tai kuukauden pituisia.

Koska vippilainat ovat yleensä lyhytaikaisia eli niiden takaisinmaksuaika on lyhyempi kuin vuosi, todellinen vuosikorko ei siis kerro suoraan vipin korkojen määrää. Vippejä myöntävät yritykset esittävätkin usein todellisen vuosikoron lisäksi luoton korot luotonaikaan ja -määrään suhteutettuna.

Vippejä myöntävät yritykset siis yleensä esittävät luoton korot sekä luotonajan ja -määrän mukaan että todellisen vuosikoron. Todelliseen vuosikorkoon lasketaan paitsi korko mutta myös kaikki mahdolliset toimitusmaksut, käsittelymaksu, ja muut asiakkaalle kuuluvat kustannukset. Todellinen vuosikorko lasketaan hieman monimutkaisella tavalla, jotta sen avulla voidaan verrata kaikkia lainamuotoja keskenään.

Vuosikorko perustuu ajatukseen, ettei lainaa makseta vuoden aikana pois vaan laina-aika on pidempi. Näin se ei sovi kovin hyvin lyhytaikaisten lainojen korkojen esittämiseen, jos halutaan katsoa, kuinka paljon korot ovat lainanhakijalle jos laina on esimerkiksi pari kuukautta. Todellinen vuosikorko on toki täsmällinen ja hyödyllinen verratessa lainoja keskenään, mutta lyhytaikaisille vippilainoille se antaa aina suuren koron. Se ei siis suoranaisesti vastaa sitä, mitä vippi tulee maksamaan kun laina-aika on muutama kuukausi.

Vippien vuosikorot ovat suurin piirtein haarukalla 100-1000 %. Haarukka on suuri ja kannattaakin vertailla vippejä tarkkaan, että välttyy liian suurilta koroilta ja löytää kaikista edullisimman vipin. Todellisten maksettavaksi määräytyvien korkojen selvittämiseen on myös hyvä käyttää lainalaskuria.

Täältä MONEYBANKER-sivustolta löydät helppokäyttöisen lainalaskurin, joka kertoo maksettavaksi jäävät korot ja koko vipin hinnan.

Hakiessasi vippiä kannattaa olla tarkkana, mistä kaikesta vippiyritys perii maksua. Jotkut yritykset perivät maksua tekstiviestihakemuksista, kun taas internetissä lainahakemuksen täyttäminen voi olla ilmaista. Toiset taas voivat myös periä ylimääräisiä ”selvityspalkkioita”, jos lainahakemus ei ole täytetty oikein ja joka veloitetaan hakijalta.

Katso siis tarkkaan kaikki kohdat lainahakemusta tehdessäsi.

Joskus voi löytää myös melkein ilmaisia vippi heti -lainoja. Jotkut yritykset tarjoavat välillä korottomia, lyhyitä lainoja, mikä tarkoittaa, että vippi voi olla ilmainen. Monet vippi yritykset tarjoavat ilmaisia lainoja ensiasiakkaille, ikään kuin liittymistarjouksena.

Tällöin et siis maksa lainasta korkoa. Jos lainaat 100 euroa, maksat myös 100 euroa takaisin. Korottomia lainoja ei ole kuitenkaan aina saatavilla ja tarjoukset ovat vain muutaman sadan euron lainoille.

Vippi heti -lainoja tarjoavat yritykset mainostavat ilmaisia vippejä vahvistaakseen mainontaansa ja saadakseen uusia asiakkaita. Ilmainen laina houkuttelee monia uusiksi asiakkaiksi. Siitä huolimatta, että vippilainojen hinnat ja korot ovat madaltuneet, pankkien myöntämien lainojen korot ovat yleisesti ottaen aina edullisempia.

Se maksaa, että vippi on niin nopea ja helppo tapa ottaa pientä lainaa.

Vippi heti ja sen takaisinmaksu

Vippilainojen takaisinmaksuajat ovat tyypillisesti lyhyempiä kuin perinteisten, pankista haettavien lainojen maksuajat. Vippi on aina lyhytaikaista lainaa ja se tulee maksaa takaisin yleensä viimeistään parin vuoden sisällä. Vippilainojen takaisinmaksuaika on yleensä parista viikosta muutamaan kuukauteen tai vuoteen.

Takaisinmaksuajan aika riippuu paitsi lainayrityksestä mutta myös vipin määrästä. Lyhyemmillä vipeillä on yleensä lyhyemmät ajat maksaa vippi takaisin. Jos taas vippi on muutama tuhat euroa, maksuaika voi olla pidempi, kuten pari vuotta.

Vippi on syytä hoitaa ja maksaa ajallaan, koska maksamattomat vipit kasvavat helposti suureksi ja johtavat maksuhäiriöön. Tämä johtuu siitä, että korot ovat korkeat ja takaisinmaksuehdot yleensä tiukat. Myöhästyneistä laskuista peritään suhteellisen suuret kulut.

Vippi yritykset vievät myös maksamattomat laskut varsin nopeasti perintätoimistolle. Perintätoimistolle viety maksamaton vippilasku puolestaan voi johtaa maksuhäiriömerkintään. Joillakin vippi yrityksillä on myös oikeus ilmoittaa suoraan maksuhäiriömerkinnästä, jos erääntyvää laskua ei ole maksanut kahden kuukauden kuluessa eräpäivästä. Tällainen tuo nopeasti ja voi huomaamatta johtaa maksuhäiriömerkintään.

Jos tietää laskujen maksun viivästyvän, kannattaa aina ottaa yhteyttä vippi yritykseen ennen kuin laskut myöhästyvät. Jos olet ajoissa yhteydessä vippipalveluun, voit mahdollisesti sopia joustavasta takaisinmaksusta. Näin voit välttää maksuhäiriömerkinnän.

Kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä vippi yrityksen asiakaspalveluun kaikissa takaisinmaksua koskevissa asioissa.

Oli takaisinmaksuaika mikä tahansa, vippiluotot voi kuitenkin aina maksaa takaisin ennen eräpäivää. Tällöin jäljellä olevasta luotosta tulee vähentää myös ne luottokustannukset, jotka koskevat käyttämättä jäävään luottoaikaan.

Vippi heti Suomessa

Vippi heti- ja muut pienlainayritykset rantautuivat Suomeen vuonna 2005. Jo heti vuodesta 2005 pienien lainojen kysyntä ja suosi nousi heti. Jo vuonna 2008 Suomessa myönnettiin yli miljoona eri vippiä.

Vippilainoina myönnetty yhteissumma oli noin 200 miljoonaa euroa. Ennen vuotta 2010 vippi oli keskimäärin 200 euroa kun nykyään summa on noussut yli tuhanteen. Nopea kysyntä lisäsi vippi yritysten määrää nopeasti ja vuosien 2005-2012 välillä vippi yritysten määrä lähes kaksinkertaistui.

Vuonna 2013 vippejä koskevaa ja lainanmyöntämistä määrittävää lainsäädäntöä muutettiin merkittävästi. Alle 2 000 euron lainoille määrättiin korkokatto. Tämä vaikutti selkeästi vippi yritysten toimintaan ja niiden kannattavuuteen, mutta uudistus ei näytä tuoneen haluttu tulosta.

Vipit ovat vähentyneet, mutta vippi summat ovat sen sijaan suurentuneet. Vippi ja lainasummat ovat keskimäärin kaksinkertaistuneet vuoden 2013 jälkeen. Monet vipit ovatkin muuttuneet niin sanotusti joustoluotoiksi. Joustoluotto tarkoittaa esimerkiksi 2 000 euron luottotiliä, josta voi tarpeen mukaan nostaa rahaa aina luottolimittiin asti.

Vippilainoja hakee ja käyttää eniten nuoret ikäryhmät. Vippilainojen ikäraja on aina vähintään 18 vuotta. Riippuen vippien tarjoajista alaikäraja vippiluotolle voi olla myös ikävuosien 20-22 välillä.

Nuorilla on yleisesti ottaen pienemmät tulot ja siksi lainanmyöntäjät ovat varovaisempia myöntämään vippejä nuorille. Ikärajat ovat tarpeen, sillä tutkimusten mukaan nuoret ovat ikäryhmä kenellä on eniten juuri vippilainoista rekisteröityjä maksuhäiriöitä. Vippi ongelmia on etenkin nuorilla miehillä. Merkittävää on, että velkaneuvontaan hakeutuvista ihmisistä yli 80 prosentilla on vippi velkoja.

Tämä juontunee siitä, että vippi on monelle viimeinen vaihtoehto velkaantuneessa tilanteessa, koska vippilainaa myönnetään kaikista helpoiten, ilman vakuuksia. Helposti saatavat vippi heti -lainat eivät siis ole ongelmattomia ja monet kritisoivatkin niitä liian löyhästä lainanantopolitiikasta. Lainan saamisen helppous houkuttaa monet ottamaan liikaa lainaa, yli omien varojen.

Vippi heti -lainat ovat kuitenkin monen pelastus tukalassa tilanteessa ja jos takaisinmaksun hoitaa ajallaan eikä vippi pitkity, vippi on varteenotettava lainavaihtoehto. Vippi voi olla esimerkiksi halvempi kuin jotkut luottokortit tai kulutusluotot. Vippi tulee tarpeeseen silloin kun rahan tarve on suurin ja nämä ajat ajoittuvat vuosittain loma-aikoihin.

Tutkimusten mukaan Suomessa otetaan eniten vippejä joulun ja kesäloman aikoihin. Kun rahaa ei ole ja joulu on tulossa, monet hakevat vippiä hankkiakseen jouluhankinnat; tällöin on suuri tarve saada vippi heti. Joulunaikaan kaupat ja mainokset ovat pullollaan houkutuksia ja tällöin rima hakea vippiäkin laskee. Tilastokeskuksen mukaan vippien hakeminen vilkastuu niin ikään kesälomien aikana jopa 35 prosenttia.

Suomessa on monia vippilainoja myöntäviä yrityksiä. Alalla toimii arviolta noin vähän alle 100 eri vippi yritystä. Monet ovat ulkomaalaisia, mutta myös suomalaisia, keskisuuria vippi yrityksiä toimii alalla.

Alalla toimivien yritysten liikevaihto on noin 20 miljoonaa euroa.

Laki ja vippilainat

Suomessa vippilainoja ja -yrityksiä rajoittaa useat lait, joiden puitteissa niiden tulee toimia. Suomen laki asettaa monia rajoituksia yrityksille, jotka toimivat pankki- ja laina-alalla. Niin myös vippi yritysten on asetettava toiminta tarkoin määritettyihin lain asettamiin raameihin.

Suomessa voikin luottaa siihen, että vipin ottaminen on turvallista, koska ala on hyvin järjestettyä ja valvottua.

Suomessa lain mukaan vippiluottoja myöntävien elinkeinoharjoittajien tulee toimia rehellisesti eli harjoittaa hyvää toimintatapaa. Tähän kuuluu muun muassa se, että asiakkaalle tulee antaa ennen vippisopimuksen tekemistä riittävät ja selkeät selvitykset vipin ehdoista ja takaisinmaksuehdoista. Asiakkaalle täytyy antaa tiedot kaikista maksuehdoista ja niistä kuluista, jotka ovat asiakkaan maksettavia esimerkiksi tilanteessa, jossa maksu viivästyy.

Vippejä myöntävien yritysten on aina ilmoitettava asiakkaalle kokonaisluottohinta kuten todelliset korot ja muut maksut, takaisinmaksuehdot ja erien suuruus sekä eräpäivät sekä muut sopimusehdot.

Hyvä luottokäytäntö myös velvoittaa vippejä myöntäviä yrityksiä arvioimaan ennen luottosopimuksen tekemistä, onko asiakas kykenevä maksamaan luoton takaisin ja hoitamaan velvoitteensa. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että ennen kuin vippi on tililläsi, yritys tarkistaa luottotietosi. Jos luottotiedoissa ei ole merkintää, yritys olettaa, että vipin hakija on kykenevä hoitamaan velat ja maksut.

Tämä kuuluu vastuulliseen lainatoimintaan ja näin toimivat myös pankit, jotka myöntävät lainoja. Vippi yritykset eivät kuitenkaan tarkista yhtä tarkkaan hakijan varallisuutta kuin pankit, mutta laki velvoittaa niitäkin selvittämään hakijan maksukyvyn, mikä käytännössä tarkoittaa luottotietojen tarkistamista.

Suomessa laki määrittää myös tarkasti kaikkien henkilö- ja yritystietojen luovuttamisesta ja oikeellisuudesta. Kaikkien luottoja tarjoavien yritysten on oltava rekisteröityneitä luotonantajarekisteriin, jota ylläpitää aluehallintovirasto. Niin ikään on laissa määrätty, että luotonhakijan on tunnestauduttava vippiä hakiessaan.

Kuten mainittu, luotonantajalla on myös velvollisuus selvittää hakijan maksukyvykkyys. Vippejä tarjoavat yritykset tarkastavatkin hakijan luottotiedot ennen lainapäätöksen antamista.

Suomessa kuluttajaluottoa koskevat säännökset asettavat rajat myös vippien mainostamiselle. Laki edellyttää hyvää luotonantotapaa, johon kuuluu myöskin se, ettei asiakkaalle tyrkytetä vippiä. Asiasta uutisoi muun muassaYLE vuonna 2011, kun säännöksiä kiristettiin.

Enää vippiä ei saa käyttää ensisijaisena markkinointikeinona esimerkiksi mainostettaessa kulutushyödykkeitä.

2010-luvulla on ylipäätänsä kiristettyä lakeja pyrkien parantamaan lainanhakijoiden oikeuksia ja rajoittamaan esimerkiksi koronkiskontaa. Vuonna 2014 tuli voimaan korkokatto alle 2 00 euron lainoille. Sen tarkoituksena on alentaa vippien korkoja ja näin estää koronkiskonta.

Korkokatto tarkoittaa sitä, että lainan todellinen vuosikorko saa olla enintään viitekorko plus 50 %. Mikä käytännössä tarkoittaa siis, että sallittu korko ei saa olla enempää kuin 51% lainasummasta. Esimerkiksi 1 000 euron lainan kulut kuukauden maksuajalla ei saa ylittää 35 euroa. Tällä on haluttu turvata lainanhakijan oikeudet ja estää koronkiskonta.

Korkokatto muutti vippiyritysten toimintaa selkeästi. Käytännössä se asetti katon sille, kuinka paljon vippi yritykset voivat laskuttaa lainasta. Toisin sanoen, kuinka paljon laina maksaa lainahakijalle.

Lakimuutos teki pienlainoista edullisempaa asiakkaille, mutta teki pienimpien lainojen myöntämisestä kannattamatonta, mikä vähensikin pienlainoja myöntävien yritysten määrää Suomessa. Vippi heti -lainojen pelisääntöjä pohditaan koko ajan, ja uusia korkosäännöksiä saatetaan asettaa tulevaisuudessa.

Suomessa ei myöskään ole mahdollista saada vippi heti yöaikaan. Tällä on haluttu vähentää ihmisten ja erityisesti nuorten ylivelkaantumista, joka seuraa suunnittelemattomasta lainojen ottamisesta. Koska vippilaina on helppo ja nopea tapa saada rahaa, Suomessa on haluttu rajoittaa lainanhaku päiväsaikaan.

Tällä halutaan estää ihmisiä ottamasta vippi heti harkitsemattomasti, esimerkiksi humalassa yöllä, mikä usein johtaa ylivelkaantumiseen ja voi tuoda maksuhäiriöitä monelle.

Laki estää siis vippi yrityksiä antamasta vippi heti -lainaa yöllä. Vippi yritykset saavat kuitenkin tehdä lainapäätöksen yöaikaan, mutta rahat tulevat lainanhakijalle vasta aamuseitsemältä. Lain mukaan vipin voi siis saada ainoastaan aamuseitsemän ja iltayhdentoista välillä.

Kuitenkin jos olet jo avannut tililuoton, jota ylläpitää jokin vippilainoja myöntävä lainayritys, voit tehdä tililuotolta nostoja myös yöaikaan, myönnetyn lainan rajoissa.

Pienituloisten kannattaa huomata, että vippi huomioidaan toimentulotukihakemuksissa. Vippi on tuloa, joka huomioidaan toimeentulohakemuksessa ja -päätöstä tehdessä. Vippi laskua ja siitä tulleita korkoja ja muita menoja ei myöskään lasketa menoina.

Saamasi vippi heti -laina saattaa siis vähentää huomattavasti mahdollisuuksia saada toimeentulotukea. Mutta vippi voidaan myös tilanteen mukaan jättää huomiotta, jos asiakas osoittaa hoitavansa vipin takaisinmaksun ja hoitaa maksuerät säännöllisesti.

Pakko saada vippi heti? Muistettavaaennen vipin hakemista

Todellinen tarve

Ennen vipin ottamista ja lainahakemuksen jättämistä mieti tarkkaan, mihin tarpeeseen tarvitset vippiä ja onko todella tarpeellista saada vippi heti. Onko vippi heti välttämätön ja pystytkö varmasti maksamaan lainan takaisin? Tähän on hyvä käyttää esimerkiksi lainalaskuria. Takaisinmaksusuunnitelman tekeminen on tärkeää, koska pahimmillaan maksamattomat vipit johtavat luottotietojen menettämiseen, mikä vaikuttaa myöhemmin elämässä hankaloittaen sopimusten tekemistä.

Älä turhaan lainaa enempää kuin tarvitset. Vippi heti -laina on helppoa hakea ja saada, mikä saattaa houkuttaa ottamaan vielä vähän enemmän lainaa kuin itse asiassa tarvitsisi. Mitä enemmän vippiä otat, sitä enemmän kuitenkin maksat, joten sitä ei kannata ottaa ylimääräistä.

Pidä maltti mukana lainahakemusta tehdessä.

Mistä hakea vippi heti

Ole myös tarkkana, keneltä haet vippiä. Vaikka Suomessa ala on hyvin valvottua, internetistä löytyy ulkomaalaisia toimijoita, jotka voivat yrittää myöntää olemattomia lainoja myös Suomeen. Hae vippilaina siis vain toimijoilta, jotka ovat rekisteröityneitä Suomeen ja jotka toimivat Suomen lakien alla.

Näin voit parhaiten varmistaa sen, ettet tule huijatuksi. Suomessa ei ole esimerkiksi sallittua lainata ympäri vuorokauden. Jos vippi yritys siis on siirtämässä vippiä yöaikaan, tiedät, ettei yritys ole Suomessa toimiva ja se saattaa olla huijausyritys.

Miten hakea vippi heti

Vippiä voi hakea monella eri tavalla, mutta helpointa ja luotettavinta on hakea vippi heti internetistä. Suosi siis hakemuksen tekemistä internetin kautta yrityksen kotisivuilla sen sijaan, että tekisit lainahakemuksen tekstiviestillä. Tekstiviestihuijaus on helpompaa ja yleisempää ja siksi kannattaa olla tarkkana ja, jos mahdollista, tehdä lainahakemus internetissä.

Lainojen vertailu

Muista aina vertailla lainoja ennen vipin ottamista. Katso tarkkaan vippien ehdot koskien paitsi korkoja, myös lainan takaisinmaksua koskevat ehdot; mikä on lainojen eräpäivä ja mitkä ovat myöhästymiskorot.

Kustannukset

Ota aina tarkasti selvää lainan todellisista kustannuksista. Lainan korot eivät ole ainoat vipin kustannukset, jotka voivat tulla hakijan maksettavaksi. Vippi yritykset saattavat laskuttaa esimerkiksi tilin avaamisesta sekä laskutus- ja nostolisiä.

Kaikkien vippi yritysten tulee esittää lainan todellinen vuosikorko, mutta usein tätä ei ilmoiteta mainoksessa. Pienen vuosikoron lisäksi muista katsoa aina siis myös todellinen vuosikorko, kun kiikarissasi on edullinen vippi heti.