MONEYBANKER

Pikalainat pitkällä maksuajalla

Tarjoukset päivitetty: 28/06-2022

Luettelossa on monipuolinen valikoima markkinoilla saatavilla olevia lainatarjouksia. Teemme yhteistyötä esiteltyjen pankkien kanssa, ja saamme palkkion MONEYBANKER:n välittämistä uusista asiakkaista.

Pikalainat pitkällä maksuajalla

Pikalainat mielletään usein nopeaan ja lyhytkestoiseen lainaan. Pikalainoja on kuitenkin mahdollista saada myös pitkällä maksuajalla. Korkokattouudistuksen myötä vuonna 2013 pikalainojen korot muuttuivat maltillisemmiksi ja siten myös laina-ajat pitenivät.

Pikalainat pitkällä maksuajalla ovat hyvä lainamuoto äkilliseen rahantarpeeseen kuin myös kauemmin harkittuun hankintaan, kuten autoon. Tässä artikkelissa käsittelemme sitä, mitä pikalaina pitkällä maksuajalla käytännössä tarkoittaa.

Pikalainan suuruus

Pikalainat ovat usein 50–1000 euron suuruisia. Korkokattouudistuksen myötä pikalainojen summat ovat kasvaneet sekä laina-ajat pidentyneet.

Lainaa ottaessa tulee aina miettiä, onko lainalle todella tarvetta ja minkälainen oma takaisinmaksukyky on. Pikalainat pitkällä maksuajalla helpottavat takaisinmaksua. Pikalainan suuruus riippuu siis täysin tarpeesta sekä takaisinmaksukyvystä.

Pitkä takaisinmaksuaika ei vaikuta suoraan lainan suuruuteen. Se kuitenkin mahdollistaa suuremmankin pikalainan, koska takaisinmaksun paine vähenee kuukausierien ollessa talouteen sopivia.

Takaisinmaksuaika

Pikalainojen takaisinmaksuaika vaihtelee paljon. Pikalainat pitkällä maksuajalla on hyvä vaihtoehto silloin, kun talouden ei haluta menevän liian tiukille. Pitkä maksuaika takaa sen, että takaisinmaksuerät pysyvät pieninä.

Tämä toki tarkoittaa sitä, että lainaa joutuu maksamaan takaisin kauemmin ja näin laina saattaa tulla kalliimmaksi. Lyhyt takaisinmaksuaika taas voi olla hyvä vaihtoehto mikäli tiedossa on rahatulo, joka kattaa lainan. Tässä tapauksessa rahantarve on luultavasti yllättävä ja akuutti. Lainasumman ollessa suurempi kannattaa lainoja vertailla huolellisesti, sillä lainaaja on lainaussuhteessa lainanantajana pidemmän aikaa.

Tämä onnistuu kätevästi MONEYBANKER-sivustolla. Lainan takaisinmaksuun vaikuttavat korkoprosentti sekä lainasta perittävät kulut. Vertaile siis aina lainan kokonaiskustannuksia.

Pitkän laina-ajan mahdolliset riskit

Pitkä takaisinmaksuaika auttaa kuukausittaisen talouden hallinnassa, mutta saattaa vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin. Usein kuitenkin rahan arvo laskee, raha on arvokkaampaa tänään kuin huomenna. Tämä johtuu inflaatiosta.

Ei siis voida todeta suoraan, että laina olisi aina kalliimpaa pitkästä laina-ajasta huolimatta.

Lyhennystavat pikalainassa

Suosituin lainanlyhennystapa pikalainassa pitkällä maksuajalla on kuukausittain tehtävä tasaerä. Tämä on selkein tapa maksaa laina takaisin. Lainanlyhennyksen summa on näin helppo ennakoida talouden menoihin.

Muita tapoja ovat annuiteettilaina sekä tasalyhennys. Annuiteettilainassa lainaa lyhennetään maksuerinä, jotka sisältävät korkokulut sekä lainapääoman lyhennyksen. Annuiteettilainassa maksuerän suuruus saattaa muuttua mikäli lainan viitekorko muuttuu. Tasalyhennyksessä lainaaja maksaa joka kuukausi saman kokoisen summan lainan pääomaa takaisin.

Tämä vaikuttaa alkuvaiheessa lainankorkoihin, jolloin erät ovat usein suurempia lainan alkupuolella. Pikalainoissa on usein myös mahdollista saada lyhennysvapaita kuukausia, mutta näistä tulee neuvotella erikseen lainanantajan kanssa.

Korkokattouudistus

Pikalainojen koroista tuli vuonna 2013 maltillisia, kun Suomessa otettiin käyttöön korkokattouudistus. Korkokattouudistus koskee etenkin alle 2 000 euron suuruisia lainoja. Korkokattouudistuksen myötä laki määrää, että lainasta saa periä korkeintaan viitekorkoa, johon on lisätty 50 prosenttiyksikköä.

Viitekorkona käytetään joko Euribor-korkoa tai Prime-korkoa. Lisätietoa korkokattouudistuksesta löytyy ​Finlexin​ sivuilta.

Pikalainojen vertailu

MONEYBANKERin sivuilla voit vertailla luotettavasti parhaat pikalainat pitkällä maksuajalla. Vaihtoehtoina on jopa 180 kuukauden laina-aika. MONEYBANKER on puolueeton vertailusivusto, jolta löydät parhaan mahdollisen lainan iän sekä lainasumman mukaan.

Muista aina harkita tarkkaan ennen lainapäätöstä sekä vertailla eri lainamahdollisuuksia.