MONEYBANKER

Mistä voi tarkistaa luottotiedot

Tarjoukset päivitetty: 28/06-2022

Luettelossa on monipuolinen valikoima markkinoilla saatavilla olevia lainatarjouksia. Teemme yhteistyötä esiteltyjen pankkien kanssa, ja saamme palkkion MONEYBANKER:n välittämistä uusista asiakkaista.

Mistä voi tarkistaa luottotiedot?

Mietitkö sinäkin, mistä voi tarkistaa luottotiedot? Luottotietojen menettäminen voi tulevaisuudessa vaikuttaa uuden lainan saantiin liittyviin mahdollisuuksiin. Luottoa tarjoavat toimijat haluavat usein varmistaa lainanhakijan takaisinmaksukyvyn ennen itse lainan myöntämistä. Lainaa ei välttämättä olla valmiita myöntämään, jos hakija on menneisyydessään menettänyt luottotietonsa kerran, tai kahdesti.

Luotontarjoaja voi pelätä luottotappiota, joista johtuen hän joutuu itse maksamaan kulut, joita luotonhakija ei kykene maksamaan sovitusti takaisin. Käytännöt kuitenkin vaihtelevat eri luotontarjoajien mukaan, mistä johtuen lainanhakijan kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin kohtiin:

  • Selvitä ennen lainan hakua nykyinen taloudellinen tilanteesi ja maksukyvykkyytesi,

  • Tiedosta oma maksuhistoriasi ja siihen liittyneet mahdolliset haasteet

  • Tutustu eri lainantarjoajaiin, ja selvitä ketkä tarjoavat sinulle sopivia lainavaihtoehtoja.

Mistä voi tarkistaa luottotiedot: Luottotiedot ilmaiseksi netin välityksellä

Suomessa luottotietoja on kerätty luottotietorekisteriin, mistä voi tarkistaa luottotiedot. Voit saada niistä luottotiedot ilmaiseksi. Tietoja haetaan rekisteristä erilaisiin tarkoituksiin, muun muassa asuntoaan vieraalle ihmiselle vuokraava henkilö voi halutessaan tarkistaa tulevan asukkaan aikaisemman maksukyvyn ennen vuokrasopimuksen kirjoittamista.

Tämä kyselypyyntö on ehkäpä yleisin syy sille, miksi toisesta henkilöstä etsitään tietoa rekisteristä. Myös työnantajat ovat oikeutettuja hakemaan tietoja potentiaalisen työnhakijan maksukyvykkyyshistoriasta. Kuka tahansa ei saa hakea rekisteristä toisen ihmisen luottotietoja, ja rekisterin käyttöä sääteleekin laki. Maksuhäiriömerkintöjä tulee silloin, kun tuomioistuin tai ulosottoviranomainen määrää niin.

Joissain tapauksissa myös luotontarjoajat ovat suoraan yhteyksissä rekisteriin tekemättä jääneistä maksusuorituksista. Merkintää edeltävät usein lukuisat, kuukausia kestäneet muistutukset maksamattomaksi jääneestä laskusta. Tulevasta merkinnästä tulee aina ilmoittaa merkinnän saavalle henkilölle. Voit lukea lisää luottotietolaista Finlexin sivuilta.

Miten luottotietojen tarkistaminen onnistuu?

Nyt kun olet saanut selville, mistä voi tarkistaa luottotiedot, haluat varmasti myös tietää, miten se käytännössä onnistuu.

Omat luottotiedot voi tarkistaa maksutta kerran vuodessa, jonka jälkeen tarkistuksista peritään erillinen kertamaksu. Omien tietojen tarkistamisen lisäksi rekisteristä voi selvittää, kuka muu henkilö tai yritys on kysellyt luottotietoja sinusta.

Luottotietojen tiedustelu onnistuu Suomen Asiakastieto Oy:n kautta. Sivustolta löytyy rekisteri, joka sisältää tietoja esimerkiksi suomalaisten maksuhäiriöistä. Luottotietojen kyselyä ja tarkastelua säätelevät lait, jottei tietoja käsiteltäisi ja haettaisi väärin perustein.

Tämän vuoksi henkilöllisyyden todistaminen on osa hakuprosessia. Voit pyytää tietoja esimerkiksi lähettämällä siitä pyynnön kirjallisesti Suomen Asiakastieto Oy:lle. Pyyntöön tulee liittää henkilötunnus, kopio henkilöllisyystodistuksesta, allekirjoitus sekä tiedot kotiosoitteesta. Voit myös käydä paikan päällä fyysisesti, muista tässä tapauksessa ottaa henkilöllisyystodistus mukaasi.

Tutustu Suomen Asiakastieto Oy:n nettisivuihin saadaksesi lisätietoja luottotietojen hakemisesta.

Miten välttyä luottotietojen menettämiseltä?

On sanomattakin selvää, että luottotietojen menettämistä kannattaa välttää. Merkintä siitä, että henkilö on aiemmin ollut kyvytön selviytymään laskuista voi hankaloittaa elämää usealla eri elämänalueella jatkossa. Luottotiedottoman voi olla hankalaa saada uutta lainaa, jota voi tarvita muun muassa omistusasuntoon, autoon tai opintojen rahoittamiseen jatkossa.

Luottotietojen menettämiseltä voi välttyä noudattamalla tehtyjä maksusopimuksia. Sopimusten noudattamattomuus voi johtaa siihen, että luotontarjoaja ilmiantaa lainansaajan maksukyvyttömyyden, josta voi seurata merkintä luottotietorekisteriin. Luottotietomerkinnät pysyvät rekisterissä yleensä useamman vuoden ajan.

Jos maksuhäiriö on kerennyt jo tapahtua, kannattaa lainanmyöntäjään ottaa yhteyttä mahdollisimman nopeasti. Yhteistyöllä voidaan usein mutkitta päästä uuteen sopimukseen maksuaikataulusta ja -tavoista. Uusi maksusopimus on kummankin osapuolen kannalta usein järkevä ja edullisin ratkaisu.

Ole siis avoin ja toimi nopeasti maksuhäiriöihin liittyvissä tilanteissa, jottei maksutilanne pääse pahenemaan.

Voiko luottotietoja saada takaisin?

Maksuhäiriömerkinnät näkyvät rekisterissä eri mittaisten aikajaksojen verran, riippuen maksuhäiriön luonteesta. Yleinen merkintäaika on kolme vuotta, mutta esimerkiksi kulutusluottoihin liittyvä maksuhäiriömerkintä voi näkyä rekisterissä vain muutaman vuoden ajan. Joissain tapauksissa merkinnän säilymisaikaa voi lyhentää.

Olethan yhteydessä luotonantajaan ja Suomen Asiakastietoon neuvotteluihin liittyen.