MONEYBANKER

Luottotietojen menetys

Tarjoukset päivitetty: 28/06-2022

Luettelossa on monipuolinen valikoima markkinoilla saatavilla olevia lainatarjouksia. Teemme yhteistyötä esiteltyjen pankkien kanssa, ja saamme palkkion MONEYBANKER:n välittämistä uusista asiakkaista.

Luottotietojen menetys

Luottotietojen menetys tarkoittaa samaa asiaa kuin maksuhäiriömerkintä. Valitettavasti luottotietojen menetys on nykyään yleistä. Maksuhäiriöitä esiintyy yhä useammalla.

Varsinkin nuorilla maksuhäiriömerkinnät ovat kasvaneet ja aivan merkittömät luottotiedot ovat entistä havemmassa. Syitä maksuhäiriömerkintöihin ovat muun muassa nuorten keskuudessa yleistyneet pikalainat, joita on otettu liikaa suhteessa omaan maksukykyynsä. Yleistä nuorten maksuhäiriömerkinnöille on se, että niiden aiheuttajana ovat olleet vain muutaman satasen suuruiset velat.

Luottotietojen menetys aiheuttaa valtavasti ongelmia henkilölle, joka maksuhäiriömerkinnän on saanut. Luottotietonsa menettäneellä henkilöllä voi olla tulevaisuudessa ongelmia niin uuden luottokortin saamisessa kuin asunnon vuokraamisessa. Raha-asiat tulisi hoitaa kuntoon mielellään ennen kuin menettää luottotiedot.

Luottotietojen menetys voi aiheuttaa mm. seuraavaa:

  • Osamaksulla ja laskulla ostaminen vaikeutuu
  • Käytössä oleva luottokortti saatetaan ottaa pois käytöstä
  • Uuden puhelinliittymän saaminen vaikeutuu
  • Voi vaikeuttaa työpaikan saamista
  • Hankaloittaa lainan tai luoton saamista

Mihin luottotietoja tarvitaan ja kuka niitä vahtii?

Luottotiedot mittaavat henkilön taloudellista asemaa ja talouden hoitokykyä. Suomessa luottotietorekisteriä pitää Suomen Asiakastieto Oy. Jos haluat selvittää omat luottotietosi, on se mahdollista Suomen Asiakastiedon sivuilla.

Suomen Asiakastieto Oy jakaa tietonsa henkilöiden luottotiedoista esimerkiksi pankeille ja pikalainayrityksille. Harva yrityksistä myy asiakkaille osamaksulla tai laskulla ilman, että se tarkistaa asiakkaan luottotiedot. Yrityksille on siis hyvin käytännöllistä, että ne saavat tarkistettua helposti asiakkaan luottotiedot ennen myyntitapahtumaa turhien riskien välttämiseksi.

Luottotietojen menetys – mistä saa maksuhäiriömerkinnän?

Luottotietojen menetys ei tapahdu yllättäen. Tavallisesta erääntyneestä laskusta et vielä saa maksuhäiriömerkintää. Maksuhäiriömerkintä voidaan merkitä luottotietorekisteriin vasta kun viranomainen tai yritys katsoo, että maksu on laiminlyöty, eli maksamaton lasku on siirtynyt ulosottoon ja käräjäoikeuteen.

Muutamissa tilanteissa voidaan suoraan tehdä merkintä maksun myöhästymisestä luottotietorekisteriin ilman ilmoittamista asianosaiselle. Näitä poikkeustapauksia ovat seuraavat:

  • Jos jätät luoton maksamatta ja se on erääntyneenä yli 60 päivää.
  • Jos maksumuistutus on lähetetty vähintään 21 päivää ennen maksuhäiriön rekisteröintiä ja maksumuistutuksessa on mainittu luottotietojen menettämisestä, jos maksua ei makseta ajallaan.

Alaikäiset henkilöt eivät voi saada maksuhäiriömerkintää. 15–18-vuotiaat henkilöt voivat saada luottotietoihinsa merkinnän vain varattomuudesta. Muita merkintöjä alaikäiset eivät voi saada.

Miten maksuhäiriömerkinnän saa poistettua?

Jos olet saanut haasteen maksamattomasta laskusta, sinulla on vielä aikaa estää maksuhäiriömerkintä. Tällöin sinun tulee maksaa lasku kertasuorituksena 14 vuorokauden sisällä ja todistaa maksukuitit, jotta haaste voidaan peruuttaa.

Maksuhäiriömerkinnät eivät ole ikuisia, mutta ne kestävät yleensä muutaman vuoden ajan. Jos maksuhäiriömerkintä koskee velkaa, voi merkintä pysyä jopa yli 15 vuotta. Voit vaikuttaa maksuhäiriömerkinnän pituuteen maksamalla laskun heti pois, tällöin maksuhäiriömerkintä voi lyhentyä kahteen vuoteen.

On hyvin tärkeä muistaa, että asioita on mahdollista järjestellä ennen maksuhäiriömerkintää. Maksuhäiriömerkintää kannattaa vältellä kaikin tavoin, esimerkiksi velkajärjestelyllä. Luottotietojen menetys ei kuitenkaan ole maailmanloppu, mutta sitä tulisi välttää viimeiseen asti.

Älä tee hätäistä päätöstä pahassa velkatilanteessa ottamalla uusia pikavippejä, koska se vain pahentaa lopputulemaa. Selvittämällä velka-asiat pikimmiten selviät helpoiten.