Luottokortti

Tarjoukset päivitetty: 19/03-2024

Luettelossa on monipuolinen valikoima markkinoilla saatavilla olevia lainatarjouksia. Teemme yhteistyötä esiteltyjen pankkien kanssa, ja saamme palkkion MONEYBANKER:n välittämistä uusista asiakkaista.

Luottokortti

Luottokortti on suosittu maksuväline ja suurella osalla suomalaisista on luottokortti tai he vähintäänkin tuntevat jonkun, jolla on kokemusta luottokorteista. Luottokortti on monipuolinen ja kätevä maksuväline etenkin silloin, kun on pakko ostaa jotain, mutta pankkitilillä ei ole riittävästi katetta. On tärkeää muistaa, että luotto on aina velkaa, ja se tulee maksaa pois, joten sitä tulee ottaa harkinnalla ja aina omien maksukykyjen mukaan.

Tämä kattava luottokortti-infopaketti auttaa sinua ymmärtämään, mikä luottokortti on, mitä kaikkea luottokorttia miettiessä tulee ottaa huomioon, kuin myös miten valita juuri itselle sopiva luottokortti. Käymme läpi, miten, mistä ja kuka voi luottokortin saada sekä tietysti mitä luottokortti maksaa.

Mikä luottokortti on?

Luottokortti (credit-kortti) on maksuväline, joka sisältää luotto-ominaisuuden eli käyttäjä saa sen myöntäneeltä yhtiöltä lyhytaikaista luottoa ostoksien tekoa varten. Täten ostoksia ei veloiteta suoraan tilitä kuten tavallisella pankkikortilla (debit-kortti) maksettaessa, vaan luottokortilla ostetaan ikään kuin velaksi. Tilillä ei siis tarvitse olla rahaa ostohetkellä, koska luottokorttiostokset maksetaan vasta myöhemmin laskuna.

Käytännössä luottokortti toimii siten, että luottokorttiyhtiö maksaa kortin haltijan tekemät ostokset kauppiaalle ja vuorostaan laskuttaa kortin haltijaa jälkikäteen. Yleensä kortin myöntänyt yhtiö tarjoaa käyttäjälle noin kuukauden korottoman maksuajan sekä mahdollisuuden maksaa ostoksia haluamissaan osissa vielä eräpäivän jälkeenkin. On kuitenkin syytä huomioida, että luottokorttivelkaa pitää pystyä lyhentämään vähintään sovitun minimilyhennyksen verran joka kuukausi.

Lisäksi velan maksamattomasta osasta pitää maksaa sopimuksen mukaista korvausta eli korkoa. Koron määrä ilmoitetaan aina prosentteina (%).

Yleensä ylijäävästä velkaosuudesta maksetaan 3 kuukauden Euribor-korko plus pankin marginaali, mutta tämä voi vaihdella. Luoton koron lisäksi veloitetaan muita kuluja, kuten tilinhoitomaksu, vuosimaksu sekä mahdolliset ostotapahtumakulut. Tavallisen luottokortin hetkellinenkään luottosaldo ei siis ole ikinä ilmaista.

Siksi lainoja vertaillessa onkin hyvä selvittää lainan todellinen vuosikorko eli korkoprosentti, joka lasketaan lisäämällä kaikki luotosta aiheutuvat kustannukset yhteen.

Luottorajat

Kuinka paljon luottokortilla voi tehdä ostoksia? Luottoraja tai luottolimiitti eli raja, johon asti kortin käyttäjä voi luottokortillaan tehdä ostoksia, vaihtelee sopimuksen mukaan. Yleensä luottoraja perustuu joko luottokorttia koskeviin rajoituksiin, kortin haltijan maksukykyyn tai asiakkaana omiin toiveisiin. Käyttöraja eli käytettävissä oleva luotto on siis osiltaan neuvottelukysymys.

Erilaiset luottokortit

Luottokortteja on useita erilaisia, mutta yleisesti ottaen ne voidaan jakaa yleisluottokortteihin ja erityisluottokortteihin. Yleisluottokortit ovat yleensä kansainvälisiä luottokortteja, jotka käyvät maksuvälineenä lähes kaikissa liikkeissä niin kotimaassa, ulkomailla kuin internetissä. Näitä ovat esimerkiksi Visa, Diners Club, Eurocard, American Express (Amex) sekä MasterCard.

Erityisluottokorteilla taas voi maksaa vain tietyssä liikkeessä tai liikeketjussa, esim. ST1 Visa -luottokortti (ks. Finanssivalvonta). Amex ei kuitenkaan ole varsinainen luottokortti, vaikka puhekielessä tätä termiä siitä käytetään, vaan todellisuudessa kyse on maksuaikakortista.

Varsinaisen luottokortin ja maksuaikakortin, kuin myös muiden maksukorttien, eroista kerrotaan lisää seuraavassa kappaleessa.

Suomessa ylivoimaisesti suosituin luottokortti on Visa tai MasterCard, kun taas Diners Club ja American Express ovat enemmänkin varakkaamman väestön käytössä niiden korkeiden kustannusten vuoksi. Korttikohtaisista hinnoista ja eduista kannattaa lukea lisää luottoyhtiöiden ja pankkien omilta nettisivuilta, koska niiden tiedot saattavat muuttua jatkuvasti.

Luottokorteissa on siis paljon eroja, niin todellisissa vuosikoroissa kuin muissa ominaisuuksissa ja eduissa, ja siksi eri vaihtoehtoja onkin järkevää tutkia ja vertailla huolellisesti. MONEYBANKER auttaa sinua vertailemaan eri luottokortti vaihtoehtoja, jos et ole varma siitä, minkä kortin valita.

Luottokortti ja muut maksukortit

Maksukortti on mikä tahansa kortti, jolla voi maksaa ostoksia. Maksukortteja on olemassa moneen eri lähtöön ja niitä tarkastellessa voi pää mennä helposti pyörälle. Luottokorttien ja pankkikorttien lisäksi löytyy myös maksuaikakortteja, ennakkoon ladattavia PrePaid-kortteja sekä erilaisia yhdistelmäkortteja.

Tässä kappaleessa kerrotaan, miten luottokortti ja muut maksukortit eroavat toisistaan.

Pankkikortti vs. luottokortti

Pankkikortilla maksettaessa ostoksista kertynyt summa veloitetaan suoraan pankkitililtä, joten se on käteiseen verrattava maksuväline. Pankkikortilla ostoksille ei siis voi ottaa luottoa ja siksi se on kaikista suositeltavin maksukortti vaihtoehto. Pankkikortti on myös huomattavasti halvempi kuin luottokortti, sillä siitä maksetaan korkeintaan vuosimaksu arkiasioinnissa, tai pieni käyttömaksu.

Tyypillisimpiä pankkikortteja ovat Visa Debit, Visa Electron sekä MasterCard Debit.

Pankkikortteja on saatavilla sekä online (esim. Visa Electron tai masterCard Maestro) että offline (Visa Debit tai MasterCard Debit) debit-kortteina. Online-debit-korteissa tehdyt maksutapahtumat varmennetaan aina reaaliaikaisesti ja täten niillä ei voi maksaa, jos yhteyttä pankkiin ei saada.

Siksi kortti ei välttämättä toimi esimerkiksi syrjäisissä paikoissa, joissa on huonot yhteydet. Offline- debit-korteilla maksutapahtumat varmennetaan satunnaisesti ja ne toimivat kaikkialla.

Maksuaikakortti vs. luottokortti

Maksuaikakortti on eräänlainen luottokortti, jossa kortilla otetulle velalle on tietty maksuaika. Puhekielessä maksuaikakorteista käytetäänkin yleistä termiä ”luottokortti”, vaikka näiden kahden kortin välillä on eroja, jotka on syytä ottaa huomioon.

Varsinainen luottokortti ja maksuaikakortti eroavat toisistaan siten, että maksuaikakortissa koko luoton saldo on maksettava kerralla eräpäivänä joka kuukausi, kun taas varsinaisessa luottokortissa saldo voidaan maksaa pienemmissä erissä pidemmän ajan kuluessa. Maksuaikakortilla maksettaessa ei myöskään peritä erillistä korkoa tai tilinhoitomaksua. Sen sijaan laskun maksaminen ajallaan on erityisen tärkeää, sillä viivästyneestä maksusta peritään viivästysmaksua ja perimiskuluja.

Oikeus korttiin saatetaan menettää, jos maksuaika ylittyy jatkuvasti.

Maksuaikakortin tiukka eräpäivä on toisaalta hyvä, koska silloin kortin käyttöä ja omaa takaisinmaksukykyä pitää miettiä tarkemmin, sillä laskun maksamisen kanssa ei ole mahdollista joustaa yhtään. Maksuaikakortille asetetaan yleensä kuitenkin kuukausittainen käyttöraja, joka perustuu asiakkaan tuloihin, eli ihan kohtuuttomia summa ei tälläkään maksukortilla pystytä kuluttamaan. American Express on tunnetuin puhdas maksuaikakortti.

PrePaid-kortti vs. luottokortti

”Prepaid” tarkoittaa ennakkoon maksettua eli maksukortille täytyy etukäteen ladata rahaa, ennen kuin sitä voi käyttää. Ostoksille ei saa luottoa eikä maksuja veloiteta tililtä, vaan kun ostat Prepaid-kortilla, sille ladattu käyttösaldo vähenee. Muuten kortti toimii kuin luottokortti ja sillä voi maksaa kaikkialla, myös kansainvälisesti.

Hyvä puoli on, että ennakkoon maksetulla kortilla saldoa ei saa miinuksen puolelle, ja pankkitili pysyy suojassa petoksilta. Prepaid-kortin voi myös helposti saada, vaikka olisi maksuhäiriömerkintöjä. Avausmaksut ja muut kulut saattavat kuitenkin olla paljon kalliimpia kuin muissa maksukortti tyypeissä, joten Prepaid-kortti ei välttämättä ole se kaikkein halvin vaihtoehto.

Yhdistelmäkortti vs. luottokortti

Luotto-ominaisuuden voi halutessaan yhdistää myös muihin kortteihin, kuten esimerkiksi pankkikorttiin. Debit/Credit-yhdistelmäkortti sisältää sekä luotto- että pankkikortin ominaisuudet, jolloin käyttäjä voi ostoksia maksaessaan itse valita, veloitetaanko summa suoraan tililtä vai maksetaanko se myöhemmin luotolla.

Ehdoton hyvä puoli on, että käyttäjä saa kaksi erilaista korttia yhdessä paketissa. Huono puoli on, että jotkut verkkokaupat saattavat veloittaa maksun aina oletuksena luottokorttipuolelta, jonka johdosta asiakas saattaa ottaa luottoa haluamattaan. Esimerkiksi Eurocard-, Visa- tai MasterCard-luottokortti voidaan yhdistää pankkikorttiin.

Usealla suomalaisella on myös kanta-asiakaskortti, jonka voi useassa tapauksessa yhdistää luottokorttiin, näistä tyypillisimpiä ovat S-Etukortti Visa tai K-Plussa MasterCard. Tällöin asiakas voi luottokorttiaan käyttämällä kerätä bonus-pisteitä ja saada alennuksia automaattisesti, eikä kanta-asiakaskorttia tarvitse erikseen kantaa mukana.

Luottokortin edut ja haitat

Luottokortti on monipuolinen maksuväline ja joskus sen hankkiminen voi olla huomattavasti järkevämpi vaihtoehto kuin esimerkiksi kulutusluoton ottaminen. Monessa tilanteessa luottokortti voi olla myös hyvä täydentävä rahanlähde muiden lainojen rinnalle. Vaikka luottokortti tarjoaa monia etuja, joita kaikki lainat eivät välttämättä sisällä, saattaa siihen liittyä myös monia riskejä.

Eri luottokorttityyppien välillä voi olla paljonkin eroja, mutta tässä osiossa listaamme yleisimpiä etuja sekä haittoja.

Luottokortin edut:

  • Helppo. Luottokortti on yksinkertaisin tapa saada kulutusluotto. Se on hyvä vaihtoehto esimerkiksi pikavipeille.

    Luottokorttiin voi myös helposti lisätä rinnakkaiskortteja, jolloin koko perhe, myös alaikäiset, voivat käyttää samaa korttia. Myös opiskelijalle voidaan myöntää luottokortti (tästä lisää myöhemmin).

  • Koroton luotto. Useammat luottokortti vaihtoehdot tarjoavat korotonta maksuaikaa noin kuukauden, 30, 45 tai jopa 60 päivää korttityypistä riippuen. Luotosta ei siis tarvitse maksaa korkoa, jos maksat sen takaisin tämän ennalta sovitun maksuajan kuluessa.

    Jos kuitenkin päätät maksaa velan pois pienemmissä erissä eräpäivän jälkeen, alkaa maksamattomalle summalle kertyä korkomaksuja.

  • Joustava maksuaika. Koska koko lainasummaa ei tarvitse maksaa eräpäivään mennessä, voidaan se nähdä yhtenä luottokortin eduista. Tiukan paikan tullen ei tarvitse stressata, miten luottokorttilaskun saa maksettua pois, vaan saat itse päättää, kuinka paljon kerralla pystyt maksamaan.

    Luoton loppuosalle alkaa kertyä korkoa, mutta säästyt viivästysmaksuilta ja perimiskuluilta. Yleensä kuitenkin sovitaan tietyt minimilyhennysmäärät, jotka sinun tulee suorittaa joka kuukausi.

  • Joustava luottolimiitti. Luottokortti on kätevä, jos et tiedä tai osaa arvioida, kuinka paljon lainaa tulet lopulta tarvitsemaan. Esimerkiksi kulutusluottoa haettaessa sinun täytyy tehdä lainahakemus tietylle rahasummalle, ja vaikka koko summaa et lopulta käyttäisikään, maksat silti ylimääräistä korkoa sille.

    Luottokortti on täydellinen, jos lisärahantarve on verrattain pientä tai satunnaista. Jos kuitenkin tiedät tarkalleen, kuinka paljon sinun täytyy lainaa ottaa, kulutusluotto tai muu laina voi olla parempi vaihtoehto kuin luottokortti.

  • Luottokorttiyhtiö on vastuussa, jos ostoksia ei toimiteta. Kun tavara tai palvelu on ostettu luottokortilla, on luottoyhtiö vastuussa, jos myyjä rikkoo sopimusta ja täten aiheuttaa vahinkoa. Luottokortti voi olla turvallisin tapa maksaa silloin kun myyjä vaatii etukäteismaksua, esimerkiksi lentolippuja ostaessa tai verkkokaupasta tilatessa.

  • Täydellinen matkalle. Kun lähdet reissaamaan, on luottokortti hyvä maksuväline, koska sillä voit nostaa rahaa kaikkialla maailmassa, eikä sinun tarvitse kantaa mukanasi suuria summia käteistä. Luottokortti voi myös pelastaa monilta ongelmilta.

    Esimerkiksi jos rahat pääsevät loppumaan kesken tai tulee muita ylimääräisiä kuluja, joihin et ollut varautunut, voi luottokortti tarjota lainaa juuri oikean summan verran.

  • Muut edut. Useammat luottokortti vaihtoehdot sisältävät myös muita etuja, kuten matkavakuutuksen, pääsyn lentokenttien Lounge-tiloihin sekä lento- tai muiden etupisteiden kartuttamisen luottokortilla tehdyistä ostoksista. Lisäksi jotkut luottokorttiyhtiöt ovat neuvotelleet asiakkailleen alennuksia ja etuja tietyistä tuotteista, kuten lennoista tai hotelleista.

    Kannattaa etukäteen tarkistaa, mitä kaikkia asiakasetuja luottokortti pitää sisällään.

Luottokortin haitat:

  • Korkomaksut. Jos koroton maksuaika ylittyy ja asiakas päättää maksaa vain minimivähennyksen verran, muuttuu maksamaton loppuosa korolliseksi lainaksi. Joskus kuluttaja voi tahtomattaan tai huomaamattaan siirtyä korollisen luoton käyttäjäksi, jos hän on huolimaton lainan loppusumman tai eräpäivän kanssa.

    Korkomaksut voivat olla yllättävän korkeita, varsinkin jos takaisinmaksu pitkittyy.

  • Korkojen nousut. Luoton korko on usein sidottu markkinakorkoon, joka voi aina nousta. Yleensä korko on sidottu 3 kuukauden Euribor-viitekorkoon, mikä tarkoittaa, että korkoprosentti tarkistetaan kolmen kuukauden välinein.

    Huomio, että kaikki luottokortti vaihtoehdot eivät käytä samaa viitekorkoa.

  • Väärinkäyttö. Luottokortti mahdollistaa väärinkäytön, jos korttitiedot joutuvat vääriin käsiin. Peukalosääntönä on hyvä muistaa, ettei missään yhteydessä anna tunnuslukua eli PIN-koodia kenellekään.

    Luottokortilla maksaminen on turvallista, kunhan on huolellinen.

  • Viivästyskorko ja huomautusmaksut. Jos lainaa ei lyhennetä ennalta sovitun minimisumman verran eräpäivään mennessä, on velkojalla oikeus periä ylimääräisiä viivästyskorkoja ja huomautusmaksuja, jotka voivat olla yllättävän korkeita.

  • Maksamatta jätetty luotto voi aiheuttaa maksuhäiriömerkinnän. Jos et syystä tai toisesta ole kykeneväinen maksamaan luottoa pois, voit suurella todennäköisyydellä saada maksuhäiriömerkinnän ja menettää luottotietosi. Tämän jälkeen et välttämättä saa uutta luottoa tai luottokorttia.

    Maksuhäiriömerkintä voi myös huomattavasti hankaloittaa vuokra-asunnon tai työpaikan saamista ja estää kännykkäliittymäsopimuksen tekemisen, joten takaisinmaksun kanssa kannattaa olla erityisen huolellinen. Jos pelkäät luottotietojesi menettämistä, vinkkejä raha-asioittesi hoitamiseen voit hakea kuntasi talous- ja velkaneuvojalta.

Miten ja mistä hankkia luottokortti?

Suomessa luottokortteja myöntävät erilaiset luottokorttiyhtiöt ja pankit. Osa luottokorteista voidaan myöntää myös yhteistyössä lentoyhtiöiden, kauppojen tai huoltoasemien kanssa, esimerkkejä ovat Finnair Plus-, MasterCard-, Stockman MasterCard- tai ST1 Visa -luottokortti.

Visa- ja MasterCard-luottokortti haetaan yleensä asiakkaan pankin kautta, joko varaamalla neuvotteluaika, soittamalla asiakaspalveluun tai lähettämällä hakemus oman verkkopankin kautta. Diners Club-, EuroCard- tai American Express-luottokorttia voi hakea muun muassa yhtiöiden verkkosivuilla olevien lomakkeiden avulla.

Luottokorttia hakiessaan asiakas saa päättää, millaisen kortin hän haluaa. Useimmissa tapauksissa hakija saa itse määrittää haettavan luoton määrän, lyhennysprosentin, eräpäivän, laskutustavan sekä hakeeko pelkkää luotto- vai yhdistelmäkorttia. Asiakas saa myös asettaa sopivat turva- ja käyttörajat omien tarpeidensa mukaan.

Kuten aikaisemmin todettiin, tietyt luottoehdot kuten luottoraja ja lyhennysprosentti voivat määräytyä myös luottokorttia koskevien rajoitusten sekä hakijan maksukyvyn mukaan. On hyvä muistaa, että hakumenettelyt vaihtelevat eri luottokortti vaihtoehtojen välillä.

Kuka voi saada luottokortin?

Luottokortin saamisen ehdot vaihtelevat eri yhtiöiden välillä, mutta yleisesti ottaen luottokortti voidaan myöntää maksukykyiselle täysi-ikäiselle henkilölle, jolla ei ole maksuhäiriömerkintöjä. Luottokorteissa ikäraja on siis yleensä 18 vuotta, mutta jotkut luottokorttiyhtiöt voivat vaatia jopa 24 vuoden ikää. Sen lisäksi asiakkaalta vaaditaan tiettyjä vuosi- tai eläketuloja.

Vaaditut tulorajat vaihtelevat eri yhtiöiden ja luottokortti vaihtoehtojen välillä.

Kun harkinnassa on luottokortti, mieti seuraavia kysymyksiä:

• Oletko täysi-ikäinen (18 vuotta)?

• Onko sinulla puhtaat luottotiedot?

• Oletko vakituisessa työsuhteessa?

• Onko sinulla vakituiset tulot?

• Onko sinulla suomalainen sosiaaliturvatunnus?

• Asutko Suomessa?

On myös tapauksia, joissa alaikäinen voi saada luottokortin. Tällöin kyse on rinnakkaiskortista, joka voidaan yhdistää vanhempien luottokorttiin. Rinnakkaiskortit saa tilattua kaikille perheenjäsenille ja ne voivat helpottaa perheiden arkea huomattavasti.

Tarkista rinnakkaiskortti mahdollisuudet omalta pankiltasi.

Luottokortti opiskelijalle?

Jos luottoa varten vaaditaan säännölliset vuositulot, miten opiskelijan on mahdollista saada luottokortti? Jos olet opiskelija, olet vähintään täysi-ikäinen, sinulla on puhtaat luottotiedot ja asut pysyvästi Suomessa, on sinulla mahdollisuus saada luottokortti tietyillä ehdoilla.

Opiskelijalle myönnettävä luottokortti edellyttää tiettyä määrää opintopisteitä eli hakijan täytyy olla pääsääntöinen yliopisto- tai ammattikorkeakoulu opiskelija kotimaisessa korkeakoulussa. Yleensä luottokortti edellyttää 90-120 opintopistettä, jotka täytyy pystyä todistamaan kirjallisena opintotodistuksena. Vaadittava pistemäärä tosin vaihtelee luottokortti tyypistä ja hakemispaikasta riippuen, joten niistä kannattaa ottaa tarkemmin selvää.

Luottorajat opiskelijoille ovat yleisesti vakiona 1 000€, mutta joitakin rajoituksia voi näissäkin olla. Hyvä puoli on, että opiskelijoiden luottokortteihin ei ole minkäänlaisia tuloedellytyksiä, joten kenen tahansa opinnoissaan edenneen ja raha-asiansa kunnialla hoitaneen hakijan on mahdollista saada luottokortti. Huomaa, että jos käyt säännöllisessä ansiotyössä opintojen ohella, voidaan sinulle myöntää luottokortti normaalien ehtojen mukaisesti.

Opiskelijalle luottokortti tarjoaa joustavuutta ostoksien maksuaikaan, mutta jos sinulla on pienet tai epäsäännölliset tulot, kannattaa luottoa ottaa harkiten ja oman kuukausittaisen maksukyvyn mukaan. Usein opiskelijan tarpeisiin riittää VisaElectronin kaltainen maksukortti, jossa ei ole luotto-ominaisuutta, mutta se kelpaa maksuvälineenä lähes missä vain.

Miksi luottokorttihakemus hylättiin?

Joskus luotonhakija saattaa pettyä, kun luottokorttihakemusta ei hyväksyttykään odotusten mukaisesti. Usein luotontarjoavat perustelevat hylkäyspäätöksensä, mutta aina syytä ei kerrota tai perusteet on esitetty epämääräisesti.

Luottokorttia varten tehty luottohakemus voidaan hylätä monien perusteiden pohjalta. Listassa yleisimpiä syitä sille, miksi hakemukselle saatetaan antaa kielteinen päätös:

  • Maksuhäiriömerkintä

Maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa johtaa lähes poikkeuksetta kielteiseen päätökseen luottokorttia haettaessa. Maksuhäiriömerkintä voidaan tehdä henkilön luottorekisterissä oleviin luottotietoihin pitkittyneen maksulaiminlyönnin seurauksena, esimerkiksi jos laina tai lasku on jäänyt maksamatta.

Aivan vahingossa ei maksuhäiriömerkintä kuitenkaan pääse syntymään, esimerkiksi pelkkä laskun maksun myöhästyminen ei merkintää aiheuta. Maksuhäiriömerkintä ei ole myöskään pysyvä. Vanhenemisaika voi vaihdella, mutta useimmiten se on 2-3 vuotta.

Velkaa koskeva maksuhäiriömerkintä voi kuitenkin olla voimassa jopa 15-20 vuotta.

  • Liian suuren luottorajan hakeminen

Yleinen syy hylkäykselle on myös liian suuren luottosumman hakeminen. Tällaisessa tilanteessa luotonhakijan täytyy olla valmis tiputtamaan toivomaansa luottorajaa hieman alemmas. Hakija voi kokeilla uudestaan pienemmällä luottosummalla ja katsoa, josko siten olisi mahdollista saada positiivinen päätös.

  • Riittämättömät tulot

Luottohakemus voidaan hylätä, jos hakijalla on pienet tai epäsäännölliset vuositulot, jotka eivät ole tasapainossa haettavaan luottorajaan nähden. Ei siis riitä, että hakijalla on osa-aikainen työpaikka, vaan usein vaaditaan todistusta vakituisesta työsuhteesta, joka on kestänyt vähintään vuoden. Edes vakituinen työsuhde ei ole takuu luoton myöntämiselle, jos tulot katsotaan liian mataliksi.

  • Luotontarjoajan saamat muut tiedot

Joskus laina voidaan hylätä luotonantajan muihin käytössä oleviin tietoihin perustuen. Tällaisia tietoja voivat olla muun muassa muut avoimet luotot ja niiden maksuhistoria. Toistuvat viivästykset maksuissa, useasti vaihtuva työpaikka tai suuret menot voivat vaikuttaa luottopäätökseen.

Hakijan pankki voi seurata ja arvioida asiakkaan maksukäyttäytymistä sekä tuloja ja menoja helposti tilitapahtumien perusteella.

Useimmilla luotontarjoajalla ei kuitenkaan ole pääsyä kaikkiin hakijaa koskeviin tietoihin. Joten jos saat toistuvasti kielteisen päätöksen samasta paikasta, kannattaa sinun kokeilla jotain muuta luotontarjoajaa.

Mitä luottokortti maksaa?

Luottokortti vaihtoehtoja on useita erilaisia ja erihintaisia, ja kaikissa niissä on omat hyvät ja huonot puolensa. Oikean luottokortin löytäminen ja valitseminen saattaa olla melko hankala tehtävä, ja siksi eri vaihtoehdot kannattaa punnita huolellisesti ennen luottokortin hankkimista. Esimerkiksi American Express- ja Diners Club -kortteihin kuuluu huomattavia etuja, mutta vuosimaksut voivat kuitenkin olla sen verran korkeita, että kannattaa miettiä, onko niistä hyötyä juuri sinulle.

Yleisesti ottaen MasterCardia ja Visaa pidetään edullisimpina luottokortteina, mutta aina ei näin kuitenkaan ole. Sillä, mistä luottokorttisi tilaat ja millaisen luottokortin tilaat, on paljon merkitystä. Yleensä luottokorteista joutuu maksamaan vuosimaksua ja mahdollisia muita kuluja, vaikket edes käyttäisi korttia.

Lisäksi, kun teet ostoksia luottokortilla, tulee sinun maksaa tilinhoitomaksua/laskutuspalkkiota sekä korkoa, jos et maksa luottoa pois eräpäivään mennessä.

Oikeaa luottokorttia valittaessa kannattaa siis kiinnittää huomiota luottokortin todelliseen vuosikorkoon, joka muodostuu viitekorosta, marginaalista, laskutuspalkkioista/tilinhoitomaksusta ja mahdollisista vuosimaksuista. Todellinen korko voi vaihdella paljonkin eri luottokortti vaihtoehtojen välillä ja siksi onkin hyvä kilpailuttaa eri luotontarjoajat, jotta löydät juuri sinulle sopivan kortin. MONEYBANKER auttaa sinua varmistamaan, että saat luottokortillesi parhaat mahdolliset edut ja hyödyt, etkä maksa turhasta.

Luottokorttia hankkiessa ainakin seuraavat asiat voivat vaikuttaa hintaan:

  • Luoton korko (viitekorko plus marginaali)

Millainen korko luottokortilla tehdyissä ostoksissa on? Yleisesti käytetty viitekorko on kolmen kuukauden Euribor, mutta joissain korteissa käytetään myös yhden kuukauden Euriboria. 3 kk Euribor tarkoittaa yksinkertaisesti 3 kuukauden aikavälein tarkasteltavaa Euribor-korkoa ja 1 kk Euribor kuukauden välein tarkistettavaa korkoa. Euribor-korkoja voi seurata Suomen Pankin nettisivuilta.

Jotkut pankit voivat käyttää myös omia prime-korko-viitekorkojaan. Parasta on tarkistaa oman pankkisi nettisivuilta tai luottokortti sopimuksesta, millaiseen viitekorkoon luottokortti on sidottu ja milloin tarkistuskuukaudet ovat.

Viitekoron päälle lisätään marginaali eli koron osuus, jolla pankki tekee voittoa ja pyrkii pienentämään luoton riskiä. Luoton korko ilmoitetaan siis esimerkiksi muodossa 3 kk Euribor + 8,5 %-yksikköä, jossa 8,5 % viittaa pankin lisäämään marginaaliin. Huomio, että marginaali vaihtelee huomattavasti eri luottokortti vaihtoehtojen välillä.

  • Tilinhoitomaksu/laskutuspalkkiot

Luottokortin tilinhoitomaksu vaihtelee usein 2-5 euron välillä. Tätä maksetaan kuitenkin yleensä vasta silloin, kun luottokortilla maksettua summaa ei lyhennetä kokonaisuudessaan eräpäivään mennessä. Tämäkään ei välttämättä aina päde, ja tilinhoitomaksu voi sisältyä luottokortin kiinteisiin kuukausi kuluihin.

  • Vuosimaksu

Miten paljon kuluja luottokortin omistamisesta kertyy? Tarkista luottokortin vuosimaksu ja muut kiinteät kustannukset, sillä ne saattavat vaihdella suuresti. Mahdollinen vuosimaksu tuo lisäkuluja luottokortin käyttämiseen. Joskus vuosimaksua ei ole lainkaan ja joskus se maksetaan kerran kuukaudessa tai kerran vuodessa.

Useimmiten vuosimaksu on 0-50 euroa, mutta kortista riippuen se voi olla myös 50-700 euron välillä tai vielä korkeampi. Yleensä mitä korkeampi vuosimaksu, sitä paremmat edut luottokortti tarjoaa.

Vuosimaksuttomia luottokortteja on myös paljon, mutta usein niistä peritään erillistä laskutuslisää luoton koron lisäksi. Jotkut pankit tai luottoyhtiöt tarjoavat myös ensimmäistä vuotta ilmaiseksi tai muita avausetuja, joista kannattaa myös ottaa erikseen selvää, kun haussa on edullinen luottokortti.

  • Maksuaika

Myös luoton maksuaika vaikuttaa luottokortin käyttökuluihin. Kannattaa tarkistaa, tarjoaako luottokortti ilmaisen takaisinmaksuajan ja kuinka pitkän. Useimmat luottoyhtiöt ja pankit eivät peri luottokortilla tehdyistä ostoista lainkaan korkoa, mikäli maksut maksetaan pois 30, 45 tai jopa 60 päivän aikana.

Tarkista kuitenkin aina erikseen, kuinka pitkää korotonta maksuaikaa kyseinen luottokortti tarjoaa.

  • Luottoraja

Luottorajan suuruus vaikuttaa luottokortin kuluihin varsinkin silloin, jos luottoa ei pystytä maksamaan pois annetun maksuajan aikana. Kannattaakin harkita tarkkaan, miten suuren luottorajan tarvitset ja miten suuren luoton pystyt maksamaan pois määrätyssä ajassa. Eri luottokortti vaihtoehtojen luottorajat voivat vaihdella satasista kymmeniin tuhansiin euroihin.

  • Automaattinostojen maksut

Automaattinostojen kulut kannattaa tarkistaa etukäteen, etenkin jos aiot nostaa käteistä kortillasi usein. Luottokorttiyhtiö voi nimittäin periä erillistä kulua automaattinostoista. Joskus automaatista nostettu käteinen alkaa välittömästi kerryttämään korkoa ilman ilmaista takaisinmaksuaikaa, joten ehtojen kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana.

  • Ulkomaan nostot ja ostokset

Jos matkustelet usein ja aiot käyttää luottokorttiasi paljon ulkomailla, kannattaa myös vertailla, mitä kuluja siitä kertyy. Jotkut yritykset voivat periä yllättävän suuria lisämaksuja, kun taas kaikilla korteilla ei edes voi suorittaa maksuja tai nostoja Suomen rajojen ulkopuolella. Ulkomaan lisämaksut voivat siis tuoda huomattavan lisän kortin hintaan.

  • Matkavakuutus

Kuuluko luottokorttiisi matkavakuutus? Joihinkin kortteihin matkavakuutus sisältyy, kun taas toisiin se on mahdollista liittää. Matkavakuutus korvaa matkoilla tapahtuneet vahingot ja kadonneet matkatavarat. Jos siis matkustelet paljon, voi luottokorttiin kuuluva matkavakuutus tehdä kalliimmasta luottokortti vaihtoehdosta huomattavasti hyödyllisemmän halvempaan korttiin verrattuna.

  • Asiakasetuudet

Useilla luottokorteilla saa alennuksia esimerkiksi lennoista, hotelleista, autonvuokraamisesta ja polttoaineesta. Joihinkin kortteihin on mahdollista liittää S-Etukortti tai K-plussakortti, jolloin keräät bonuspisteet talteen kätevästi ja saat alennuksia ostoksista. Asiakasetuudet voivat siis tuoda monia rahanarvoisia etuja ja täten osaltaan pienentää luottokortin hintaa.

Siksi kannattaakin miettiä, millaisesta korttiyhdistelmästä olisi eniten hyötyä juuri sinulle.

  • Muut lisämaksut

Näiden edellä mainittujen asioiden lisäksi tarkista aina, mitä muita lisämaksuja luottokorttiisi mahdollisesti sisältyy. On hyvä selvittää esimerkiksi, mikä on maksun viivästymisen hinta,ja millaisia sanktioita luottorajan ylittymisellä on. Kannattaa varautua myös siihen, että kauppiaalla on oikeus veloittaa siitä, että käytät korttia ostosten maksamiseen.

Pelkkää korkoprosenttia ei siis kannata tuijottaa luottokortti vaihtoehtoja vertaillessa. Kun teet kokonaisvaltainen arvion kaikista kortin kuluista ja eduista, saat parhaiten selville, minkälainen luottokortti sopii juuri sinulle. Hyvä vinkki on se, että jos käytät luottokorttia usein, kannattaa etsiä luottokortti, jossa on alhaisin marginaali.

Jos taas tarvitset luottokortin satunnaisostoja varten, kannattaa valita luottokortti, jossa on pienet kiinteät kulut.

Muista luottokorttia käyttäessäsi

Jos sinulla on jo luottokortti tai odottelet korttisi saapumista, kannattaa vielä lukea nämä turvallisuus- ja käytännön vinkit, jotka on hyvä pitää mielessä luottokorttia käyttäessä (ks. Finanssinvalvonta).

Turvallisuusvinkkejä:

  • Säilytä luottokortti ja tunnusluku aina erillään toisistaan.

  • Estä sivullisten mahdollisuus nähdä tunnuslukusi.

  • Älä unohda luottokorttia lukijalaitteeseen.

  • Älä luovuta luottokorttiasi toiselle henkilölle.

  • Varmista säännöllisesti, että luottokortti on tallella.

  • Tarkista korttitapahtumat tilitapahtumista ja luottokorttilaskuilta. Ota viipymättä yhteys omaan pankkiisi, jos huomaat epäilyttäviä tapahtumia.

  • Säilytä kuitit kaikista luottokorttiostoksista. Varsinkin netissä ja ulkomailla ostettaessa.

  • Jos luottokortti katoaa tai se varastetaan, ilmoita siitä välittömästi korttien sulkupalveluun tai omaan pankkiisi.

  • Vastuusi päättyy pääsääntöisesti heti, kun olet tehnyt katoamisilmoituksen.

Käytännön vinkkejä:

  • Perehdy huolella korttiehtoihin ja kortin käyttämiseen liittyviin oikeuksiin ja velvollisuuksiin.

  • Käytä hyödyksi käyttö- ja turvarajoja. Voit usein rajoittaa esimerkiksi kortin vuorokausikohtaisia nostoja, internet-käyttöä tai maantieteellistä käyttöalaa.

  • Ulkomaan matkalle kannattaa varautua useammalla kortilla ja riittävillä käteisvaroilla siltä varalta, että luottokortti lakkaa toimimasta, katoaa tai se varastetaan.

  • Sulkupalvelun puhelinnumero on hyvä olla aina kännykässä.

  • Leikkaa vanha luottokortti kahtia, kun luovut siitä. Varmista, että leikkaat sekä sirun että magneettijuovan.