Vuokralle vai omistusasuntoon?

Tarjoukset päivitetty: 22/02-2024

Luettelossa on monipuolinen valikoima markkinoilla saatavilla olevia lainatarjouksia. Teemme yhteistyötä esiteltyjen pankkien kanssa, ja saamme palkkion MONEYBANKER:n välittämistä uusista asiakkaista.

  • Sisällysluettelo

    3 kohta

  • Lukuaika

    4 minuuttia

  • Sivu päivitetään

    22/02-2024

Ensimmäiseen omaan asuntoon muuttavalla nuorella ei usein ole vielä mahdollisuutta ottaa asuntolainaa, joten vuokra-asunto on ainoa vaihtoehto. Tulojen vakiinnuttua moni alkaa miettiä oman asunnon ostoa. Mutta kannattaako oman asunnon ostaminen? Ja mitä riskejä siinä on?

Vuokralla asuminen on helppoa ja huoletonta

Vuokra-asunnossa asuminen on huoletonta. Sinä olet vastuussa vain vuokran maksamisesta vuokranantajalle. Kaikesta muusta vastaa asunnon omistaja.

Jos jokin kone menee rikki tai taloyhtiöön tehdään suurempi remontti, soitat vain vuokranantajallesi ja hän hoitaa asian. Vuokrasopimuksessa lukee irtisanomisaika, jota sinun pitää noudattaa, jotta saat vakuudeksi antamasi rahasumman takaisin. Mutta muuten olet vapaa lähtemään asunnosta kun haluat.

Vuokraamisen helppoudesta nauttivalle ja usein asuntoa vaihtavalle vuokra-asunto on erinomainen valinta. Toisaalta vuokra-asunnossa asuminen ei kasvata sinun pääomaasi. Jos asut samassa asunnossa vuosia ja maksat vuokraasi tunnollisesti, voi omistaminen olla parempi vaihtoehto.

Asunnon omistaminen tuo vakautta

Oman asunnon ostaja maksaa kuukausittain vuokratulon kaltaisen summan, joka koostuu yhtiövastikkeesta, lainakorosta ja lainanlyhennyksistä. Lainankoroista hyötyy pankki ja lainanlyhennykset lisäävät sinun omaa varallisuuttasi. Viime vuosien alhaiset korot ovat tehneet asunnon omistamisesta kiinnostavamman vaihtoehdon.

Omasta omistusasunnosta on kuitenkin enemmän huolta. Asunnon huolto ja kunnossapito kuuluvat sinulle ja sinä maksat osuutesi taloyhtiössä tehtävistä remonteista. Asunnon vaihtaminen vaatii myös enemmän paperitöitä, kun muuttaessasi asunto pitää saada myydyksi tai vuokralle.

Oman asunnon omistaminen on aina sijoitus. Usein se kannattaa, sillä maksat kuukausittain lainaa pois, mistä sitten hyödyt asuntoa myydessä. Asunnon arvo voi myös ehtiä nousta sinä aikana, kun olet siinä asunut.

Omasta asunnosta saatu myyntivoitto on verotonta tuloa, jos olet itse asunut asunnossa yli kaksi vuotta.

Kumpi asumismuoto kannattaa?

Päätökseen asunnon omistamisesta tai vuokraamisesta vaikuttaa monta tekijää. Joskus vuokralla asuminen voi olla ainoa vaihtoehto, jos omia säästöjä asunnon ostamista varten ei ole. Asumislainaa myöntävät pankit vaativat, että hakijalla on käsiraha asuntoon valmiina.

Joskus asuminen taas on vain väliaikaista ja asunnon ostaminen lyhyeksi aikaa kannattamatonta.

Taloudellisestikin asumistapoja voidaan verrata usealla tavalla. Jos katsotaan pelkästään asumiskuluja, on omistusasuminen lainakuluineen usein kalliimpaa kuin vuokra-asuminen. Mutta asunnon omistaminen on käänteistä säästämistä, jossa kuukausittain maksetaan asunnosta osa ja lopulta koko asunto tulee omaan omistukseen.

Vuokran maksamisesta ei jää mitään säästöön.

Asuntomuoto kannattaakin valita oman elämäntilanteen mukaan ja miettiä tarkasti eri vaihtoehtojen tuomat edut ja riskit.