Opintolaina osana opiskelijan taloutta

Tarjoukset päivitetty: 22/02-2024

Luettelossa on monipuolinen valikoima markkinoilla saatavilla olevia lainatarjouksia. Teemme yhteistyötä esiteltyjen pankkien kanssa, ja saamme palkkion MONEYBANKER:n välittämistä uusista asiakkaista.

 • Sisällysluettelo

  4 kohta

 • Lukuaika

  3 minuuttia

 • Sivu päivitetään

  22/02-2024

Opiskellessa rahapussin nyörit ovat tiukalla. Opiskelijat seuraavat ruokakauppojen alennuslehtiä toiveena löytää edullisia hankintoja. Osa opiskelijoista elää tuilla ja säästöillä, ja osa ottaa myös opintolainan.

Opintolaina mahdollistaa opiskelijalle hieman suuremman budjetin elämiseen. Valtio takaa opiskelijoille opintolainan. Opintolaina tulee maksaa takaisin. Jos opintolainan on myöntänyt Kela, voit hakea opintolainaa mistä pankista vain.

Kelan myöntämälle opintolainalle ei tarvita muita takaajia tai vakuuksia. Valtion takaus on voimassa 30 vuotta ensimmäisestä lainaerän nostamisesta. Opintolainan valtiontakauksen suuruus riippuu siitä, missä opiskelet ja minkä ikäinen olet.

Olenko oikeutettu saamaan opintolainaa?

Sinun on mahdollista saada opintolaina valtiontakauksella, jos saat opintorahaa Kelasta tai aikuiskoulutustukea Koulutusrahastolta.

Vaikka et saisi opintorahaa, on sinulla mahdollisuus saada opintolaina valtiontakauksella, jos:

 • olet alle 17-vuotias, et asu enää kotona, etkä saa opintorahaa, koska saat vielä lapsilisää. Tällöin sinun on sinun mahdollista saada opintolaina, jos vanhempiesi tulot ovat alle 61 000 euroa vuodessa.

 • opiskelet toisen asteen oppilaitoksessa, olet 18-19-vuotias ja asut vielä kotona, mutta et voi saada opintorahaa vanhempiesi tulojen vuoksi.

 • et voi saada opintorahaa oppilaitokselta päivärahan vuoksi, koska opiskelet Maanpuolustuskorkeakoulussa tai Raja- ja Merivaltiokoulussa.

Opintolainahyvitys

Valmistuessasi koulusta ajallaan voit olla oikeutettu saamaan opintolainahyvityksen. Tämä tarkoittaa sitä, että Kela maksaa osan opintolainastasi. Hyvitys koskee vain korkeakouluopiskelijoita, jotka ovat aloittaneet opiskelun 1.8.2014 tai sen jälkeen.

Takaisinmaksu

Opintolainan takaisinmaksu aloitetaan kahden vuoden kuluttua valmistumisesta, sillä opintolainan takaisinmaksu on tehty helpommaksi kuin tavallisen lainan. Takaisinmaksun ehdoista ja aikatauluista voi sopia tarkemmin oman pankin kanssa.

Hyvät puolet

Opintolainan etuja on opiskeluajan matala korko ja se, että laina on helposti saatavissa. Usein puhutaan ilmaisesta rahasta, kun on kyseessä opintolaina. Se ei kuitenkaan ole aivan totta, sillä korkoa on maksettava myös opintolainasta.

Hakiessasi opintolainaa järkevintä onkin kilpailuttaa eri pankkien opintolainat, jotta löytää opintolainan matalimmalla korolla. Tänä päivänä opintolainan hakeminen on erittäin helppoa. Sen kun valitset pankin ja täytät lainahakemuksen verkkopankkitunnuksilla.