Monta tapaa säästää eläkettä

Tarjoukset päivitetty: 20/04-2024

Luettelossa on monipuolinen valikoima markkinoilla saatavilla olevia lainatarjouksia. Teemme yhteistyötä esiteltyjen pankkien kanssa, ja saamme palkkion MONEYBANKER:n välittämistä uusista asiakkaista.

Nuorella työntekijällä eläkeajat tuntuvat olevan kaukana, ja eläkeikä tuntuu siirtyvän yhä kauemmaksi. Jokainen palkkakuittiaan katsonut kuitenkin tietää, että työntekijä sijoittaa koko ajan tulevaisuuden eläkkeeseen. Tämän lisäksi on hyvä miettiä myös vapaaehtoista eläkesäästämistä.

Työntekijä kartuttaa itselleen eläkettä kaikista palkkatyössä tai yritystoiminnassa tienaamistaan tuloistaan. Tällä hetkellä suomalaisten eläkeikä on 63–68 vuotta. Eläke on noin puolet palkkatuloista, ja se nousee aina työvuosien myötä, mutta tämän lisäksi jokainen voi säästää eläkettä myös muilla tavoin.

Tässä muutama vaihtoehto eläkesäästämiseen.

Itsenäisesti ja säännöllisesti sukanvarteen

Työntekijä voi siirtää tilille tiettyjä summia palkastaan esimerkiksi joka toinen kuukausi tai valita pienen sijoituskohteen, jonka kehitystä seurailee, mutta jonka tuottoa nauttii vasta eläkepäivillään. Omatoimisäästäminen sopii henkilölle, jolla on itsekuria mutta ei välttämättä tasaisen suuria tuloja. Miinuspuolena on se, että siitä ei saa veroetuja.

Vakuutusyhtiön tai pankin eläkesäästäminen

Henkilö – on hän työssäkäyvä tai ei – voi tehdä myös eläkevakuutus- tai pitkäaikaissäästämissopimuksen vakuutusyhtiön tai pankin kanssa. Säännöllisen säästösumman voi päättää itse, ja enintään 5 000 euron vuosisäästön saa vähentää verotuksessa. Säästetyn summan saa nostaa eläkkeelle jäätyään.

Sijoitusvakuutus eli henkivakuutussopimus

Niin kutsuttu sijoitusvakuutussopimus tehdään henkivakuutusyhtiön kanssa, ja se voi olla joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Siinä henkilö voi sijoittaa yhteen tai moniin kohteisiin tietyn summan kuukausittain tai isomman summan silloin tällöin. Halutessaa sijoittaja voi nostaa joko tuottoja, jolloin siitä menee veroja, tai pääomia verottomasti.

Säästäjähenkilön kuoltua hänen edunvalvojansa saa koko summan, jonka hän on sijoittanut henkivakuutuskorvaukseen.

Rahastosäästäminen

Yksi vaihtoehto on säästää valitsemaansa rahastoon. Rahastosäästäjä voi päättää, kuinka paljon säästää ja miten aikoo nostaa säästöjä. Tätä tapaa kehutaan helpoksi, sillä henkilö säästää usein yhdistelmärahastoon, joka puolestaan sijoittaa osakkeisiin.

Säästäjä voi myös nostaa tuottoja jo ennen eläkeikää. Rahastot voivat olla kuitenkin kalliita, joten kulut on laskettava tarkasti.

Omaa eläkesäästämistä pohtiessaan kannattaa ottaa selvää kaikista vaihtoehdoista, vertailla eri yhtiöiden ja pankkien tarjouksia ja tarkastella omaa taloudellista tilannettaan. Lisäksi on hyvä selvittää tarkemmin kunkin eläkesäästämistavan verotus. Näin säästämisestä tulee nimensä mukaisesti lisää säästöjä, eikä kuluja.