Miten säästää lapselle parhaiten?

Tarjoukset päivitetty: 19/06-2024

Luettelossa on monipuolinen valikoima markkinoilla saatavilla olevia lainatarjouksia. Teemme yhteistyötä esiteltyjen pankkien kanssa, ja saamme palkkion MONEYBANKER:n välittämistä uusista asiakkaista.

 • Sisällysluettelo

  3 kohta

 • Lukuaika

  3 minuuttia

 • Sivu päivitetään

  19/06-2024

Miten säästää lapselle parhaiten?

Onko haaveissasi säästää lapsellesi hänen tulevaisuuttaan varten? Tärkeintä lapselle säästämisessä on sen aloittaminen. Verkkopankkiin kannattaa tehdä automaattinen kuukausittainen siirto lapsen nimellä olevalle tilille. Näin asiaa ei tarvitse jatkuvasti miettiä, vaan säästäminen tapahtuu automaattisesti.

Vaikka säästäisit kuukausittain vain pienen summan, kerääntyy siitä vuosien saatossa mukava pesämuna siihen mennessä, kun lapsi täyttää 18 vuotta. Jos säästettävä summa tuntuu liian suurelta, kannattaa muistaa, että kuukaudessa saa säästettyä jopa 60 euroa vain sillä, että jättää esimerkiksi päivittäisen erikoiskahvin ostamatta. Se, kuinka suureksi säästetty summa vuosien aikana kasvaa, riippuu vain ja ainoastaan siitä, kuinka paljon päätät säästää ja mihin säästät.

Mihin lapselle voi säästää?

 • Säästötili

 • Yhdistelmärahasto

 • Aktiivinen osakerahasto

 • Osakeindeksirahasto

Monet vanhemmat säästävät tavalliselle säästötilille. Valitettavasti nollakorkoisella säästötilillä säästetyt rahat menettävät arvoaan.

Osakerahastoihin säästävät saavat vuosien varrella mukavan tuoton säästöilleen. Jos haluat parhaimman tuoton, kannattaa sinun säästää osakeindeksirahastoihin, sillä niissä on pienet kulut. Indeksirahastoja pidetään muihin säästökohteisiin verrattuna hieman tylsinä vaihtoehtoina, mutta se on tehokkain tapa säästää lapselle rahaa.

Osakeindeksirahaston kuluttomuus johtuu siitä, että sitä hoidetaan passiivisesti. Osakeindeksirahastoihin voi sijoittaa ilman, että seuraisi talousaiheisia uutisia.

Tilin avaaminen ja käytännön asiat

Lapsen tilille säästetyt rahat ovat lapsen nimissä. Jotta lapselle voi avata tilin, täytyy molempien huoltajien suostua tilin avaamiseen. Tilin voi avata pankissa tai verkkopankissa.

Kuten kaikkien pankkiasioiden kanssa, kannattaa tässäkin asiassa kilpailuttaa eri pankit ja valita niistä itselleen parhain vaihtoehto.

Huoltajat hoitavat lapsen tiliä siihen saakka, kunnes lapsi täyttää 18 vuotta. Lapselle saa verotta antaa kolmen vuoden aikana 4999 euroa. Tämä tekee noin 140 euroa kuukautta kohti per vanhempi.

Myös esimerkiksi kuka tahansa isovanhemmista voi antaa kolmen vuoden aikana 4999 euroa lapselle verottomana. Jos lapsen tilille kerääntyy enemmän kuin 20 000 euroa, täytyy huoltajien tehdä ilmoitus maistraatille lapsen omaisuuden hoidosta.