Minustako sijoittaja? - Huhtikuu 2024

Sijoittaminen saattaa kuulostaa vaikealta, business-alan ammattilaisen toiminnalta. Tähän on koottu eri ammattilaisten vinkkejä piensijoittajalle.

Tarjoukset päivitetty: 19/04-2024

Luettelossa on monipuolinen valikoima markkinoilla saatavilla olevia lainatarjouksia. Teemme yhteistyötä esiteltyjen pankkien kanssa, ja saamme palkkion MONEYBANKER:n välittämistä uusista asiakkaista.

  • Sisällysluettelo

    4 kohta

  • Lukuaika

    4 minuuttia

  • Sivu päivitetään

    19/04-2024

Minustako sijoittaja?

Sijoittaminen saattaa kuulostaa vaikealta, business-alan ammattilaisen toiminnalta. Sitä se onkin – mutta ei pelkästään. Lähes kuka tahansa voi alkaa piensijoittajaksi, tai ainakin testata, sopisiko sellainen (sivu-)toimi itselle.

Tähän on koottu eri ammattilaisten vinkkejä piensijoittajalle. 

Miksi ja mihin sijoittaa?

Sijoittamisen tavoite on se, että rahasi alkavat tuottaa sinulle uutta rahaa. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan tavallinen pankkitilisäästäjä saattaa hävitä rahaa pitkässä juoksussa, kun inflaatio vie pääomaa. Siten sijoittaminen on ikään kuin tuottavaa säästämistä. 

Kiinteistöt ja rahastot ovat tyypillisiä sijoituskohteita. Joidenkin mielestä kiinteistöt ovat hyvä sijoitus, sillä etenkin kasvukeskuksessa niiden arvo nousee. Jotkut asiantuntijat puolestaan painottavat, että esimerkiksi yritysten osakkeiden osto kannattaa, sillä pitkällä niistä saa parhaan tuoton. 

Kun harkitsee sijoittamista tai ryhtyy sijoittamaan, kannattaa varata hieman ylimääräistä aikaa. Jos on ostanut osakkeita, on oleellista seurata markkinatilanteen muutoksia, jotta pystyy tarkastelemaan omia sijoituskohteitaan. On myös olemassa yrityksiä ja ammattilaisia, jotka auttavat ja neuvovat sijoittajia. 

Ota (edes pieni) riski

Sijoittaminen on yhtä kuin riskinotto. Jotta voi saada tuottoa, on otettava riskejä. Aluksi on hyvä ottaa pieni riski, vaikka mahdollinen tuottokin olisi silloin pienempi.

Yksi tapa pienentää riskiä on hajauttaa sijoitukset, eli sijoittaa rahojaan eri toimialoihin, kuten kiinteistö-, pankki- tai teknologiasektoriin. Toinen tapa on ajallinen hajautus, eli aloittaa sijoittaminen vähitellen pienillä summilla, ja esimerkiksi muutaman vuoden aikana lisää sijoituskohteitaan. 

Kolmas hajauttamisvaihtoehto on eri rahastot, joissa sijoitukset on valmiiksi hajautettu. Ammattilaiset kuitenkin muistuttavat myös, että kaikki sijoittamiseen liittyvät kulut tulee tietenkin minimoida. Esimerkiksi rahastot ja salkunhoitajat voivat olla avuksi, kunhan varmistaa, etteivät ne tai he haukkaa liian isoa osuutta tuotostasi.

Kuinka isoilla summilla?

Sitten se itse sijoitus, eli kuinka paljon rahaa laittaa likoamaan. Kuten aiemmin mainittu, aloittelijan kannattaa lähteä liikkeelle pienellä summalla, mutta ammattilaiset neuvovat ennen kaikkea miettimään, mitä haluat saavuttaa sijoituksilla. On hyvä olla joitakin suunnitelmia ja tavoitteita.

Lisäksi sijoittamiseen kuuluu säästäminen. Aluksi voit laittaa omia säästöjä sijoitukseen, mutta sijoitustoimintasi edetessä kannattaa laittaa tiettyjä summia säästöön niin paljon ja niin usein kuin mahdollista. Asiantuntijoiden mukaan alussa on hyvä saada säästöjä, sillä ne kasvattavat alkupääomaa, mikä puolestaan vaikuttaa tuottoon ”korkoa korolle” -efektillä. 

Loppuun on hyvä mainita sääntö, joka pätee niin keltanokille kuin konkareille: Maltti on valttia. Asiantuntijat varoittavat, että pankit houkuttelevat sijoittajia tekemään aina uusia ostoja, sillä pankit tienaavat sijoituskaupankäynnistä välityspalkkioiden ja rahastojensa kautta. Liian nopeat liikkeet voivat kuitenkin koitua tappioksi, ja toistuva osakekaupankäynti tulee kalliiksi.