Minkälainen taloudenpitäjä olet?
Luettelossa on monipuolinen valikoima markkinoilla saatavilla olevia lainatarjouksia. Teemme yhteistyötä esiteltyjen pankkien kanssa, ja saamme palkkion MONEYBANKER:n välittämistä uusista asiakkaista.
- Sisällysluettelo
5 kohta
- Lukuaika
4 minuuttia
- Sivu päivitetään
10/10-2024
Oletko rauhassa vasta, kun tililläsi on viisinumeroinen summa? Yllätytkö joka kerta, kun katsot tilitietojasi? Juoksetko joka tarjouksen perässä? Vai teetkö ostopäätöksiä vasta, kun olet harkinnut asiaa tarkoin ja tehnyt pitkiä laskelmia? Huolimatta siitä, mitä kuluttaja- tai säästäjätyyppiä olet, pääasia on, että tiedät sen itse – se helpottaa ja voi jopa parantaa taloudenpitoasi.
Hyvä suunnittelu on oman taloudenpidon ja vakaan taloudellisen tilanteen edellytys. Talouden suunnittelun tarkoituksena on, että omat tarpeet ja toiveet tulee täytetyksi mahdollisimman kattavasti. Tärkeää on siis oppia ajattelemaan järkevästi, jotta esimerkiksi kuukauden tulot ja menot ovat tasapainossa.
Onnistutko pitämään talouden aina plussan puolella vai ovatko rahanmeno ja -tulo sinulle sattuman kauppaa? Jos olet tarkka kuluttaja ja osaat hallita talouttasi, taloudellinen tilanteesi voi pysyä vakaana läpi elämän.
Neljä taloudenpitäjätyyppiä
Kaikilla on omat ja usein toistuvat tavat säästää ja käyttää rahaa. Kuten monissa elämän osa-alueissa, myös taloudenpidossa hyvä tietää, mitkä ovat omat vahvuudet ja heikkoudet. Kun tietää, mihin voi olla itsessä tyytyväinen ja missä pitäisi petrata, taloudenpito on oikeilla raiteilla, tai ainakin menossa siihen suuntaan.
Tässä neljä erilaista, mutta hyvin pelkistettyä, luonnehdintaa eri taloudenpitäjätyypeistä. Tunnistatko jostakin näistä itsesi?
Kuluttaja
Kuluttaja on ehkä se tyypillisin taloudenpitäjätyyppi. Kuluttaja ei juuri laskeskele etukäteen, mitä menoja ja tuloja on tiedossa, ja hän saattaa usein tehdä päätöksiä sen tarkemmin miettimättä. Taloudenpito ja -suunnittelu ovat hänelle sattumanvaraista.
Sijoittaja
Sijoittaja on hyvä taloutensa suunnittelussa mutta kehno suunnitelmiensa toteuttamisessa. Sijoittaja voi tehdä laskelmia kuukauden alussa, mutta kuukauden kuluessa ei tarkastele budjettiaan tai päivitä sitä. Tyypillinen sijoittaja saattaa esimerkiksi laskea, että tiettynä kuukautena hänellä on käytettävänään 1 000 euroa, mutta kuun lopussa hän huomaakin käyttäneensä 1 100 euroa.
Säästäjä
Säästäjä tietää tarkoin oman tilinsä tilanteen, ja tekee kaikkensa, jotta rahaa jää pahan päivän varalle. Säästäjä seuraa alennuksia silmät tarkkana ja etsii aina taloudellisesti kannattavimman vaihtoehdon. Säästäjälle jää joka kuukausi rahaa käteen.
Suunnittelija
Suunnittelija on kenties se ihanteellisin taloudenpitäjätyyppi. Hänenlaisiaan ole turhan montaa, vaikka monet kyllä haluaisivat olla. Suunnittelijalla on selvät sävelet kuukauden taloudesta, ja hän pysyy oman taloudellisen tilanteensa tasalla, ja yleensä se tilanne onkin vakaa.
Taloudenpitotyypit ovat ääriesimerkkejä, mutta kun tietyt piirteet tuntuvat tutulta, omaa taloudenpitoonsa voi saada perspektiiviä. Esimerkiksi näitä kysymyksiä voi pohtia, kun miettii omaa taloudenpitoaan:
- Pystisinkö säästämään rahaa nykyisestä kulutustottumuksestani?
- Pitäisikö minun sijoittaa johonkin kestävään tai tuottoisaan?
- Onko minulla totuudenmukainen kuva omasta taloudestani?
- Milloin viimeksi suunnittelin budjetin – pitikö se paikkansa?
- Onko minun tehtävä lähiaikoina tärkeitä taloudellisia päätöksiä – ja tarkalleen milloin?
Ajankohdasta, iästä ja elämäntilanteesta riippuen jokainen voi löytää itsensä jokaisessa taloudenpitäjätyypistä. Voi olla kiinnostavaa ja hyödyllistäkin miettiä, mihin suuntaan on itse mennyt. Kohti vakaampaa vai huterampaa taloudenpitoa?