Matkavaluutta

Tarjoukset päivitetty: 22/02-2024

Luettelossa on monipuolinen valikoima markkinoilla saatavilla olevia lainatarjouksia. Teemme yhteistyötä esiteltyjen pankkien kanssa, ja saamme palkkion MONEYBANKER:n välittämistä uusista asiakkaista.

  • Sisällysluettelo

    2 kohta

  • Lukuaika

    4 minuuttia

  • Sivu päivitetään

    22/02-2024

Matka häämöttää! Mukaan ainakin passi, hammasharja, ja tietenkin lompakko. Miten raha-asiat kannattaa hoitaa matkalle lähtiessä ja matkalla ollessa?

Asiantuntijoiden mukaan yksinkertaisinta on vaihtaa rahaa etukäteen kotimaassa, mutta toisaalta turvallisuussyistä ulkomaille ei ehkä kannata ottaa liian suuria määriä käteistä mukaan. Kuten monet matkailijat tietävätkin, rahaa voi vaihtaa valuutanvaihtoyrityksistä ja pankeista. Valuutanvaihtoyrityksistä ulkomaanrahan saa (harvinaisia valuuttoja lukuun ottamatta) heti, kun taas pankissa asioidessa raha on ensin tilattava verkkopankissa ja haettava sitten myöhemmin.

Firmojen ja pankkien välillä ei ole merkittäviä eroja valuutanvaihtokuluissa. Taloussanomien muutaman vuoden takaisen vertailun mukaan valuutanvaihtoyritysten kurssi oli heikompi kuin pankkien, mutta lehden mukaan muut kulut saattavat tehdä lopulta pankin rahanvaihdosta kalliimman. Myös päivän valuuttakurssi vaikuttaa tilanteeseen.

Matkailijan kannattaa muistaa tarkistaa ja hyödyntää mahdollisuus, jolla käyttämättä jääneet setelit voi vaihtaa ilmaiseksi takaisin kuittia vastaan.

Valuuttakursseihin voi tutustua kätevästi valuuttamuuntimen avulla.

Jos rahanvaihto jäi viime tinkaan

Rahaa voi vaihtaa myös lentokentillä ja satamaterminaaleissa, mutta asiaan perehtyneiden mukaan tämä käytäntö tulee kalleimmaksi. Myös kohdemaissa on usein monia valuutanvaihtomahdollisuuksia: Jotkut vakimatkaajat kertovat, että tämä vaihtoehto on vieläpä halvin. Ulkomailla rahanvaihtofirmojen kanssa on kuitenkin syytä olla tarkkana ja varmistaa, että maksaa tasan ilmoitustaululla näkyvän vaihtokurssin mukaisesti, ilman yllättäviä lisämaksuja.

Ostokset voi maksaa tietenkin aina myös kortilla. Pankkiasiantuntijat tietävät, että pankkikortin vaihtokurssi on yleensä jopa parempi kuin setelikurssi. Kortilla maksaessa on syytä valita maksusumma paikallisessa valuutassa eikä euroissa, sillä tässä kohtaa eurosumma on asiantuntijoiden mukaan huono.

Korttiostoksillakin on taas hyvä katsoa, että myyjä on luotettava eikä korttia käydä höyläämässä takahuoneessa.

Seinästäkin saa seteleitä

Monissa maissa ja kaupungeissa rahaa voi nostaa automaateista debit/credit-yhdistelmäkortilla, joskin käteisnosto ulkomailla on usein kallein vaihtoehto. Kotipankki veloittaa käteisnostosta palveluhinnastonsa mukaisen summan (pankista riippuen pari euroa ja pari prosenttia nostosummasta), lisäksi päälle voi tulla paikallisen pankin nostokuluja. Debitillä nosto veloitetaan muutaman päivän jälkeisellä vaihtokurssilla, ja creditillä vaihtosuhde lasketaan niin sanotulla tukkukurssilla.

Se määräytyy sinä päivänä, kun nostotapahtuma välittyy luottokorttiyhtiölle.

Matkaraha-asioihin sopii sama periaate kuin muutenkin matkustamiseen: kaikkea ei voi suunnitella etukäteen ja yllätyksiin saa varautua, mutta hyvällä valmistautumisella jää enemmän käteen!