Maailma odottaa Suomen startup-yrityksiä

Tarjoukset päivitetty: 10/10-2024

Luettelossa on monipuolinen valikoima markkinoilla saatavilla olevia lainatarjouksia. Teemme yhteistyötä esiteltyjen pankkien kanssa, ja saamme palkkion MONEYBANKER:n välittämistä uusista asiakkaista.

Suomen startupit uskovat innovaatioihin - mutta vielä vähän kansainvälistymiseen

Suomessa puhutaan paljon startup-huumasta - ja syystäkin. Uusilla yrittäjillä on hyvä motivaatio aloittaa oma liiketoiminta, ja sijoittajiltakin löytyy uskoa suomalaisyrityksiin. Moni uusi yrittäjä on kuitenkin arka käyttämään koko potentiaaliaan.

Harva ryhtyy ”pakkoyrittäjäksi”

Kansainvälinen Global Entrepreneurship Monitor GEM -raportti kertoo, että suomessa yli 85 prosenttia uusista yrittäjistä on perustanut startupin sen tuomien mahdollisuuksien vuoksi. Vain noin seitsemän prosenttia yrittäjistä on niin sanottuja pakkoyrittäjiä, eli heitä, joille yritystoiminta on ollut lähes ainoa vaihtoehto huonojen työllisyysnäkymien takia. Näillä lukemilla suomalaiset ovat innokkaimpien yrittäjien joukossa on GEMin tekemässä 64 maan vertailussa.

Vertailun toisessa päässä on Georgia, jossa yli puolet yrittäjistä on perustaneet firman, kun muutakaan ei ole ollut tarjolla. Taulukkoon on valikoitu esimerkkimaita pakkoyrittäjyydestä.

Lähde: Global Entrepreneurship Monitor Report 2016/2017.

Moni Suomessa perustettu yritys uskoo mahdollisuuksiinsa kehittää uusia innovaatioita, mutta harvempi havittelee ulkomaisia markkinoita, kertoo Global Entrepreuneurship Network -vertailu. Luottavaisimpia ovat yhdysvaltalaiset, sveitsiläiset ja kanadalaiset, myös Ruotsissa uskotaan selvästi Suomea enemmän kansainvälisiin mahdollisuuksiin.

Parin viikon paperisota

Maailman pankin tilastojen mukaan yrityksen perustaminen vie Suomessa keskimäärin kaksi viikkoa, mikä on puolet lyhyempi aika kuin vielä vuosituhannen alussa. Liiketoiminnan käynnistäminen on silti hitaampaa kuin muissa Pohjoismaissa sekä esimerkiksi Ranskassa, Isossa-Britanniassa ja Italiassa, joissa firma on pystyssä parhaimmillaan alle viikossa.

Paperisodasta ja/tai alkuhämmennyksestä huolimatta uusia yrityksiä kyllä syntyy Suomessa. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa perustettiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä noin 8 500 yritystä. Kansainvälisessä vertailussa Suomen startup-yrittäjyys on kuitenkin vaatimatonta.

GEM kertoo, että Suomessa vastikään yrityksen perustaneita on 6,7 prosenttia maan aikuisväestöstä, mikä tuo 52. sijan GEMin vertailussa. Ykkössijalla on afrikkalainen Burkina-Faso 33,5 prosentilla.

OECD Chart: Self-employment rate, Total, % of employment, Annual, 2015

Yritysliikehdintä käy Suomessa myös toiseen suuntaan - viime vuoden viimeisellä neljänneksellä yritystoiminnan lopetti yli 8 700 yritystä. Tilastokeskuksen mukaan selvästi osa yrityksistä näkee päivänvalon Uudellamaalla, häntäpäässä on Pohjois-Karjala. Monet muutkin kuin suomalaiset pitävät pääkaupunkiseutua hyvänä paikkana aloittaa yritystoiminta: Laajan kansainvälisen Nestpick-vertailun mukaan Helsinki on maailman toiseksi paras kaupunki perustaa startup (ykkössijan vei Singapore ja kolmoseksi ylsi San Francisco).

Riskisijoittavat luottavat yrityksiin ja kansainvälistymiseen

Suomalaisissa startup-yrityksissä on selvästi potentiaalia, sillä monet sijoittajat uskovat niihin. Finnish Business Angels FiBANin ja Suomen pääomasijoitusyhdistys FVCA:n tilastot kertovat, että viime vuonna suomalaiset businessenkelit sijoittivat kasvuyrityksiin yhteensä yli 380 miljoonaa euroa reiluun 300 yritykseen.

Sijoitusaktiivisuus on kasvanut merkittävästi, sillä vielävuotta aikaisemmin sijoitussumma oli noin 250 miljoonaa euroa. Suurin potti tuli ulkomaisilta sijoittajilta, mutta myös suomalaissijoittajat laittoivat rahaa likoon. FiBANin mukaan kyse on kulttuurin muutoksesta, ja riskiyrityksiin uskalletaan sijoittaa aiempaa enemmän.

Suomen suunta on positiivinen Pohjoismaiden keskiarvoa katsottaessa. Funderbeam-markkinointiyrityksen selvitys kertoo, että startup-sijoitukset Ruotsiin (joka tosin on edelleen Pohjolan suurin sijoituskohdemaa) ja Tanskaan laskivat selvästi. Suomen ja Norjan kasvu jatkuu tasaisena, ja Islanti koki suurharppauksen ylöspäin.

Funderbeamin mukaan sijoittajat näyttävät rahoittavan entistä useampia yrityksiä, mutta sijoitussummat yhtä yritystä kohden ovat aiempaa pienempiä.

Monet sijoittavat luottavat myös siihen, että suomalaiset startupit pääsevät myös kansainvälisille markkinoille, mistä kertovat muun muassa kansainvälisten yritysten sijoitussummat. Sijoittajayhdistykset peräävät entistä enemmän myös suomalaisia sijoittajia mukaan, jotta uudet yritykset pärjäävät ja kasvavat kansainvälisillä markkinoilla.

Lähteet:

Finnish Business Angels FiBAN: https://www.fiban.org

Global Entrepreneurship Monitor: Report 2016/2017.

Global Entrepreuneurship Network GEDI: Global Entrepreneurship Index 2017.

Funderbeam: Big Data & AI: Industry Report.

OECD: https://data.oecd.org/emp/self-employment-rate.htm

Nestpick: https://www.nestpick.com/best-cities-for-startup-employees/?currency=eur

Tilastokeskus: http://www.stat.fi/til/aly/2017/01/aly_2017_01_2017-07-25_tie_001_fi.html

Businessinsider:http://nordic.businessinsider.com/total-nordic-startup-funding-decreased-in-2016--but-norway-finland-and-iceland-all-kept-growing-2017-1/