Lisätulojen hankkiminen opiskelijan arjessa

Tarjoukset päivitetty: 22/02-2024

Luettelossa on monipuolinen valikoima markkinoilla saatavilla olevia lainatarjouksia. Teemme yhteistyötä esiteltyjen pankkien kanssa, ja saamme palkkion MONEYBANKER:n välittämistä uusista asiakkaista.

  • Sisällysluettelo

    5 kohta

  • Lukuaika

    3 minuuttia

  • Sivu päivitetään

    22/02-2024

Lisätulojen hankkiminen opiskelijan arjessa

Opiskelijan voi olla vaikea tulla toimeen pelkästään tuilla, sillä vuokraan ja laskuihin menee suurin osa tuesta, joskus jopa kokonaan. Siksi useat opiskelijat työskentelevät opintojen ohessa, eikä töiden tekeminen näytä huonolta ansioluettelossakaan.

Huolestuttaako tulorajat?

Opiskelijoiden tulee kiinnittää huomiota muutamiin asioihin ennen kun työt alkavat. Erityisesti siihen, kuinka paljon on mahdollista ansaita ilman, että menettää opintotukia. Lisäksi on mietittävä, viekö työnteko opiskelusta liikaa aikaa.

Opiskelijan on turha olla hakematta töitä siinä pelossa, että menettäisi tuet työssäkäynnin takia. On olemassa monia töitä, joita voi tehdä ilman tukien menettämistä. Tulorajat vaihtelevat sen mukaan, kuinka monelta tukikuukaudelta nostat opintotukea. Jos opintotukea saa kymmeneltä kuukaudelta, on tuloraja vuodessa 10 540 euroa.

Jos huomaat tienaavasi liikaa, kannattaa tukia palauttaa Kelaan etukäteen, sillä muuten Kela perii myöhemmin liikaa opintukea saaneelta tuen 7,5 % korotettuna.

Kesätyö

Kesätyöt ovat oiva tapa opiskelijalle saada kokemusta työelämästä ilman, että se vaikuttaa opiskeluun. Yleensä kesätyöt kestävät noin 2-4 kuukautta ja ne alkavat touko- tai kesäkuussa. Joskus yritykset palkkaavat kesätyöntekijän jatkamaan osa-aikaisena kesän jälkeen.

Jos opiskelija tekee töitä kesällä, ei hänen tarvitse hirveästi stressata opintotuen tulorajoista.

Osa-aikainen työ

Osa-aikainen työ sopii hyvin opiskelijoille. Se antaa kokemusta työelämästä ilman, että koulu kärsisi. Monet yritykset palkkaavat osa-aikaisia työntekijöitä läpi vuoden.

Usein osa-aikatyöt osuvat iltoihin, viikonloppuihin ja loma-aikoihin. Juuri sopivasti, ettei opiskelijalta jää luennot väliin.

Sesonkityöt

Sesonkityöt kiinnostavat varsinkin opiskelijoita, sillä usein sesonkitöitä tehdään silloin kun koulussa on loma-aika ja tukia ei makseta. Sesonkityö mahdollistaa opiskelijan säästää ansaitsemansa rahat opintovuotta varten. Sesonkityö ei myöskään häiritse liikaa koulunkäyntiä eikä vaadi pidempiaikaista sitoutumista.

Töiden tekeminen antaa opiskelijoille joustoa budjettiin ja kartuttaa työkokemusta. Plussaa opiskelijalle on, jos saa omaan alaan liittyvän työpaikan, joka antaa opiskelijalle mahdollisuuden soveltaa oppimaansa teoriaa käytäntöön.