Kuinka suunnitella kuukausibudjetti?

Tarjoukset päivitetty: 26/04-2024

Luettelossa on monipuolinen valikoima markkinoilla saatavilla olevia lainatarjouksia. Teemme yhteistyötä esiteltyjen pankkien kanssa, ja saamme palkkion MONEYBANKER:n välittämistä uusista asiakkaista.

  • Sisällysluettelo

    3 kohta

  • Lukuaika

    1 minuuttia

  • Sivu päivitetään

    26/04-2024

Jokaisen meistä on kannattavaa tehdä toisinaan pieni talouskartoitus. Se ei kuitenkaan usein ole asetettu ensimmäiselle sijalle tehtävälistallamme, vaikka toimiva talous onkin yksi suurimmista edellytyksistä onnelliselle elämälle. Tasapainossa oleva talous mahdollistaa säästämisen ja sitä kautta auttaa meitä toteuttamaan pitkäaikaisia unelmiamme.

Se myös vähentää stressiä, joka taas edistää sekä fyysistä että henkistä terveyttämme. Useimmilla meistä ei kuitenkaan ole aikaa paneutua asiaan liikaa, jonka takia olemme koonneet yksinkertaisen ohjekirjan toimivan kuukausibudjetin suunnitteluun. Tarvitsette vain kynän ja paperia.

  • Aloittakaa selvittämällä taloutenne kuukausitulot, jotta ymmärrätte, kuinka paljon rahaa voitte käyttää kuukaudessa ilman velkaantumista. Tuloja ovat esimerkiksi palkat, eläkkeet ja erilaiset tuet (opintotuki, lapsilisä, vammaistuki yms.).
  • Ottakaa seuraavaksi tarkkailuun kaikki velkanne. Kuinka paljon sitä on? Kuinka paljon rahaa lainanlyhennyksiin menee kuukaudessa? Vähentäkää summa kuukausituloistanne.
  • Seuraavassa vaiheessa keskitymme kuukausittaisiin menoihin. Yrittäkää olla mahdollisimman realistisia, jotta saatte mahdollisimman todenmukaisen loppusumman. Jaamme vaiheen kolmeen osioon: ruokamenoihin, laskuihin ja viihdemenoihin.

Ruokamenot

  • Ottakaa esille viimeisimmät kuittinne ja pohtikaa yhdessä, kuinka paljon rahaa taloudeltanne menee ruokaostoksiin viikossa. Miettikää sen jälkeen, mihin summaan kannattaisi tähdätä. Noin 20-30% vähennys on realistinen.

Laskut

  • Kirjoittakaa ylös kaikki mahdolliset pakolliset menot, joita elämäänne kuuluu. Esimerkiksi puhelinlaskut, sähkölaskut ja matkakortit. Tulette yllättymään, kuinka paljon pieniä menoja tavallinen arki pitää sisällään.

Viihdemenot

  • Nämä menot eivät ole pakollisia, mutta henkisen hyvinvoinnin kannalta välttämättömiä. Kannattaa kuitenkin miettiä, voisiko esimerkiksi elokuvakäynnin sijasta elokuvaillan järjestää joskus kotona.
  • Säästäminen kannattaa aina. Pienen summan sivuun laittaminen kerran kuukaudessa ei tunnu paljon budjetissa, mutta lohduttaa suuresti yllättävien menojen ilmaantuessa elämään. Esimerkiksi tiskikoneen rikkoutumista on mahdoton aavistaa etukäteen ja harva haluaa elää ilman tiskikonetta kovin kauaa, jos siihen on jo kerran päässyt tottumaan.
  • Sopikaa jo etukäteen seuraava päivä budjetin tarkistamiselle. Jos olette lipsuneet budjetista, kannattaa pohtia onko se epärealistinen, tai pitäisikö teidän olla hieman tarkempia sen noudattamisen suhteen. Jos olette pysyneet budjetissa, voitte sanoa itsellenne ”onneksi olkoon” ja hankkia mahdollisen sovitun palkinnon.