Kannattaako laina?

Tarjoukset päivitetty: 22/02-2024

Luettelossa on monipuolinen valikoima markkinoilla saatavilla olevia lainatarjouksia. Teemme yhteistyötä esiteltyjen pankkien kanssa, ja saamme palkkion MONEYBANKER:n välittämistä uusista asiakkaista.

  • Sisällysluettelo

    3 kohta

  • Lukuaika

    3 minuuttia

  • Sivu päivitetään

    22/02-2024

Kannattaako laina?

Lainan ottaminen on ehkä yleisempää kuin koskaan aikaisemmin, mutta miten kannattavaa puuhaa lainaaminen loppujen lopuksi on? Lainaamiseen liittyy monia etuja, jotka helpottavat joka päivästä elämäämme, mutta siihen liittyy myös omat varjopuolensa. Kun mietitään lainaamisen kannattavuutta, ensimmäinen kysymys totta kai on, mihin tarpeeseen lainaa otetaan? Kysymys ei sinänsä ole siitä, onko rahan lainaaminen itsessään kannattavaa, koska useimmiten vastaus onei ole. Tämä johtuu siitä, että lainatusta rahasta joutuu aina maksamaan ylimääräistä korkoa ja mahdollisesti muita kuluja ja siksi esimerkiksi tavaran tai palvelun osto velaksi tulee yleensä kalliimmaksi kuin sen ostaminen omilla säästöillä.

Kysymys on lähinnä siitä, mihin tarkoitukseen lainaa otetaan ja onko lainankohde hakijalle oikeasti niin tärkeä, että siitä ollaan valmiita ylimääräistä maksamaan.

Mihin lainaa kannattaa ottaa?

Yleisesti voidaan sanoa, että lainan ottaminen omaa asuntoa tai opintoja varten on kannattavaa. Asuminen maksaa aina ja omistusasunnon etu on siinä, että kuukausittaisen vuokranmaksun sijaan asukas maksaa pois omaa asuntolainaansa eikä jonkun muun. Koulutukseen kannattaa myös panostaa ja useimmiten tämä on mahdollista vain ottamalla opintolainaa, siten että opiskelija voi täysillä keskittyä opiskeluihinsa ja silti selvitä arjestaan.

Myös monet yllättävät elämänkäänteet saattavat vaatia rahanlainaamista, jotta niistä voisi selvitä eteenpäin. Esimerkkejä voivat olla avioero, työpaikan menetys, lapsen syntymä, häät tai vaikka rikkoutunut kodinkone, muu onnettomuus tai tapaturma. Elämä on usein arvaamatonta, eivätkä omat säästöt aina välttämättä riitä kaikista sen tepposista selviytymiseen.

Mihin lainaa ei kannata ottaa?

Sen sijaan, että listaisimmemihin kaikkeen lainaa kannattaa ottaa, on ehkä helpompaa listata, mihin sitä ei missään nimessä kannata ottaa. Lainaa ei ikinä kannata ottaa hetken mielijohteesta, asioihin joita kovasti haluaa, mutta ei todellisuudessa tarvitse. Kysy itseltäsi, tarvitsenko minä todella tämän ja pystynkö jatkamaan elämääni normaalisti ilman tätä? Objektiivinen ajattelu ei kuitenkaan aina ole mahdollista, varsinkaan kun kyse on rahasta ja mieliteoista.

Tarpeen ja halun raja on erittäin häilyvä. Pidä kuitenkin mielessä, että lainaa ei ikinä missään nimessä kannata ottaa päihteisiin, pelaamiseen tai muihin riippuvuuksiin eikä myöskään toisen lainan lyhentämiseen.