Kannattaako avata ASP-tili?

Tarjoukset päivitetty: 22/02-2024

Luettelossa on monipuolinen valikoima markkinoilla saatavilla olevia lainatarjouksia. Teemme yhteistyötä esiteltyjen pankkien kanssa, ja saamme palkkion MONEYBANKER:n välittämistä uusista asiakkaista.

 • Sisällysluettelo

  0 kohta

 • Lukuaika

  3 minuuttia

 • Sivu päivitetään

  22/02-2024

Onko sinulla haaveena monien suomalaisten tavoin oma koti ja mietit, olisiko ASP-tilin avaaminen järkevää? Asuntoa varten täytyy säästää vuosien ajan. ASP-tilille säästäminen on järkevää, jos on nuori ja ensiasunnon ostaja. ASP-tilin voi avata pankista esimerkiksi puhelimen välityksellä, eikä ASP-tilin avaaminen maksa mitään.

ASP-tilille säästetään osa asunnon hankintahinnasta ja pankki takaa loput. ASP-tili myös mahdollistaa valtiontakauksen helpommin. Kaikkiin asuntolainoihin on mahdollista saada valtiontakaus.

ASP-tilin yhtenä etuna on se, että säästöosuutesi voi olla pienempi asuntoa ostaessasi. Yleensä ostajalla pitäisi olla 15 % asunnon hinnasta säästettynä, jotta saisi valtiontakauksen, mutta ASP-tilin omaavalle se on vain 10 %. Säästäminen ASP-tilille on hyvin helppoa, ja ASP-tilille saat parempaa korkoa kuin tavalliselle käyttötilille. ASP-tili kannattaakin avata riittävän aikaisin, jos suunnittelee hankkivansa omistusasunnon tulevaisuudessa.

Kuten kaikkien raha-asioiden kanssa, kannattaa ASP-tilejäkin vertailla eri pankkien välillä ennen ASP-tilin avaamista.

ASP-tilin ehdot avaamiseen ja tarkoitus:

 • Olet 15-39-vuotias

 • Olet ostamassa asuntoa ensimmäistä kertaa

 • Säästät ASP-tilille 10 % asunnon hankintahinnasta, ja pankki takaa loput

Talletusehdot

ASP-tilin ehtojen mukaan tilille on täytynyt säästää vähintään kahden vuoden ajan kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä, ennen kuin voi nostaa rahat. Jos laitat rahaa ASP-tilille esimerkiksi vain kaksi kertaa vuodessa, tulee sinun säästää ASP-tilille vähintään neljän vuoden ajan ennen kuin voit nostaa rahat tililtä. Minimitalletus yhden vuosineljänneksen aikana on 150 € ja maksimitalletus yhden vuosineljänneksen aikana on 3000 €.

Usein kuitenkin itse säästäminen kestää kauemmin kuin kaksi vuotta, eikä varsinaista maksimiaikaa säästämiselle ole. Säännöllinen ja jatkuva säästäminen takaa sen, että saat säästettyä ASP-tilillesi 10 % asunnon hankintahinnasta.

ASP-tilille säästävän kannattaa muistaa, että talletetut rahat pysyvät tilillä ASP-ehtojen mukaisesti. ASP-ehdot kieltävät rahan nostamisen, ja jos nostat tililtä rahaa, raukeaa tällöin asuntosäästösopimus. Laita ASP-tilille vain sen verran rahaa, että sinulle jää käyttörahaa muita menoja varten, etkä joudu niitä varten nostamaan ASP-tililtä rahaa.

ASP-tilin voi avata vain kerran.