Eroon epävakaasta budjetista

Tarjoukset päivitetty: 24/04-2024

Luettelossa on monipuolinen valikoima markkinoilla saatavilla olevia lainatarjouksia. Teemme yhteistyötä esiteltyjen pankkien kanssa, ja saamme palkkion MONEYBANKER:n välittämistä uusista asiakkaista.

Eroon epävakaasta budjetista

Raha menee sitä mukaa kuin sitä tulee. Oletko kädestä suuhun -eläjä vai pennintarkka ikisäästäjä? Toisinaan on mukava nauttia hetkestä ja olla välittämättä rahasta, mutta yleisesti ottaen huolellinen taloudenpito hyödyttää nykytilannetta ja tekee tulevaisuudesta vakaan.

Lyhytnäköinen taloudenpito

Kuten monella elämänalueella, omissa talousasioissa kannattaa katsoa vähän kauemmaksi. Jos ei ole aavistustakaan siitä, miten aikoo rahansa käyttää tai milloin maksaa mikäkin lasku, taloudenpito on epävakaalla pohjalla. Pilkuntarkat ruutuvihkolaskelmat saattavat kuulostaa liioittelulta, mutta ainakin suuntaa antava budjetointi ja suunnittelu vaikuttavat merkittävästi omaan talouteen. 

Pienistä puroista ne valtameret syntyvät

Yllättäviin eväs- ja kahvilaostoksiin saa kulumaan huikeita summia. Totta kai ystävien kahvilahetket ovat laatuaikaa, eikä aina ehdi ottaa eväitä mukaan, mutta toistuvat lattet ja reissumiesleivät haukkaavat kuitenkin suuren palan kuukausibudjetista. Tämä selviää yksinkertaisimmin vain omia tilitietoja katsomalla.

Esimerkiksi muutaman euron take away -kahvi viitenä päivänä viikossa tekee yli 500 euron loven vuosibudjettiin. Voisiko määrää vähentää ensiksi edes esimerkiksi puoleen? 

Aina vain luotolle?

Luottokortti antaa hetken helpotusta, mutta helpotus voi muuttua vaikeuksiksi. Jos luottokorttiyhtiö veloittaa parikymmentä prosenttia ostoksista, se ei näy pienissä summissa kovin merkittävänä lisänä, mutta jos ostaa itselleen velaksi luottokortilla useita ja/tai kalliita ostoksia, se näkyy luottokorttilaskussa. Nyrkkisääntönä sanottakoon, että luottokorttia, kuten muitakin pankkikortteja ja käteistä, on syytä käyttää omien tulojensa mukaan ja harkiten, ei yli tulojensa. 

Säästäväisyys kannattaa

Yllättävä sairaus tai vain kodinkoneen hajoaminen voi tehdä ison loven omaan budjettiin. Silloin omat säästöt ovat pelastava aarrearkku. Siten, aina kuin vain mahdollista, hyvinä päivinä kannattaa aina laittaa edes pieni summa säästöön pahan päivän varalle. 

Käytä edut hyödyksesi

Joka elämäntilanteessa kannattaa olla silmät auki tarjouksille ja eri eduille. Esimerkiksi alle 18-vuotiaat saavat usein alennusta tuotteiden tai pääsymaksujen varsinaisesta hinnasta, ja opiskelijakorttia kannattaa heilauttaa lähes joka paikassa. Lisäksi monilla työpaikoilla on tarjolla kulttuuriseteleitä tai kuntosalisopimuksia, ja taloyhtiöillä puolestaan saattaa olla edullinen nettiliittymä.

Etujen hyödyntäminen on melkein kuin laittaisi rahaa pankkiin.

Missä ja millä hinnalla asut?

Kuukausivuokra tai lainanlyhennys ovat yleensä henkilön suurimpia ja tärkeimpiä kuukausittaisia menoja. Vuokran- tai lainanmaksu kannattaakin pitää aina ensisijalla. Kuukausibudjetista on syytä vähentää ensin vuokra tai lainaerä ja suunnitella sen jälkeen muut menot.

Jos vuokra tai lainanlyhennys ja vastike ovat liian suuria omassa taloudellisessa tilanteessa, on syytä miettiä, voisiko päästä halvemmalla. Olisiko mahdollista asua vähän pienemmissä tiloissa ja/tai vähän kauempana arvoalueesta? 

Entä kenen kanssa ja millä tavalla asut?

Oli se sitten kämppäkaveri tai avopuoliso, yhteiset kuukausimenot on niin ikään hyvä suunnitella ja listata. Selvät pelisäännöt niin vuokranmaksusta, vessapaperin ostosta tai muista jaettavista kuluista helpottavat jokaisen arkea sekä yhteisasumisen aikana että erilleen muuttaessa. 

Lue ehdot ja pidä kuitti

Useat yritykset tarjoavat kaikenlaisia etuja, joista osa on tarttumisen arvoisia mutta osa puolestaan sanahelinää, joka ei tuo säästöjä vaan ennemminkin päin vastoin. Etenkin isoa ostosta tehdessä on syytä katsoa tarkoin, mistä oikein maksaa, minkälaisia ehtoja kauppaan sisältyy, mikä on ostoksen lopullinen hinta ja onko arvokkaassa tavarassa takuuta. 

Lisäksi – oli sitten kyse pienestä tai isosta ostoksesta – kuitti kannattaa säilyttää. Kuittia voi tarvita, jos esimerkiksi tavara menee rikki tai se varastetaan, ja sen avulla voi seurata omaa taloudenpitoaan. Kuitti myös varmistaa sen, että kauppa on tehty rehellisin keinoin.