Autokauppa ei ole nappikauppaa – vinkkejä käytetyn auton ostoon

Tarjoukset päivitetty: 18/05-2024

Luettelossa on monipuolinen valikoima markkinoilla saatavilla olevia lainatarjouksia. Teemme yhteistyötä esiteltyjen pankkien kanssa, ja saamme palkkion MONEYBANKER:n välittämistä uusista asiakkaista.

  • Sisällysluettelo

    4 kohta

  • Lukuaika

    3 minuuttia

  • Sivu päivitetään

    18/05-2024

Onko aika päästä baanalle uudella nelipyöräisellä? Mutta olisiko itselle paras vaihtoehto sittenkin toiselle vanha mutta itselle uusi auto? Tässä autoasiantuntijoiden vinkkejä käytetyn auton ostoon.

Mitä ja millä hinnalla?

Autonostosuunnitelmat syntyvät useimmiten tarpeesta. Ensinnäkin on siis hyvä miettiä, minkälainen tarve itsellä on. Onko nyt otollinen aika ostaa auto, salliiko taloudellinen tilanne, ovatko hinnat kohdillaan ja kuinka nopeasti nykyisen auton voi saada kaupaksi? Automarkkinoilla on myynnissä priimaa ja sekundaa, ja hinnat voivat vaihdella tuhannesta eurosta kymmeniin tuhansiin euroihin.

Autokauppa-asiantuntijat neuvovat, että usein paras valinta on auto, joka edustaa mallinsa keskimääräistä hintaa.

Tarkista taustat ja testaa

Yksityishenkilöt myyvät käytetyn autonsa usein halvemmalla kuin autokaupat. On kuitenkin tärkeä tarkistaa mahdollisimman hyvin, vastaako automainos todellisuutta, etenkin jos ostaa käytetyn auton yksityishenkilöltä. On ajan- (ja pahimmillaan rahan-) hukkaa neuvotella autosta, joka on kehnompi kuin on kerrottu – tai jota ei ole olemassa.

Paikan päällä ulkoiset vauriot näkyvät paremmin kuin kuvassa, ja riittävä koeajo osoittaa, miten auto kulkee kylmänä ja lämpimänä. Autorekisteri-sivustolta ja Trafin nettisivuilta pääsee selvittämään, minkälainen auton omistushistoria on.

Onko maksut maksettu?

Auton käyttöhistorian lisäksi erittäin oleellinen tieto on auton maksuhistoria. On tärkeää selvittää, onko autovero ja ylipäätään koko auto maksettu. Itse kaupanteossa puolestaan on hyvä olla selvät sävelet, miten ja milloin auto maksetaan.

Myyjän ja ostajan välistä luottamusta lisää, että he sopivat yhdessä tarkan maksu- ja auton luovutuspäivämäärän, ja että kumpikin tietää toisen henkilöllisyyden.

Myyjän ja auton taustat kannattaa siis tarkistaa, mutta ennen kaikkea on syytä olla varma, että oma taloudellinen tilanne sallii autokaupat. Ideaalitilanteessa vanhasta autosta saa sen verran pohjakassaa, jottei lainaa tarvitsisi ottaa yli oman budjetin.

Mieti ja vertaile – mutta tarvittaessa nopeasti

Autokaupoissa on jotakin samaa kuin asunnon ostamisessa. On erittäin tärkeää punnita eri vaihtoehtoja eikä ostaa automaattisesti ensimmäistä vastaantulevaa yksilöä. Toisaalta joskus ensivaikutelma on paras mittari eikä pitkien aikojen vertailu tuo sen parempaa lopputulosta.

Hinta-laatusuhteiltaan erinomaiset autot saattavat mennä alta aikayksikön, jolloin on vain toimittava tehokkaasti ja nopeasti saadakseen haluamansa.