Autolaina

Tarjoukset päivitetty: 19/03-2024

Luettelossa on monipuolinen valikoima markkinoilla saatavilla olevia lainatarjouksia. Teemme yhteistyötä esiteltyjen pankkien kanssa, ja saamme palkkion MONEYBANKER:n välittämistä uusista asiakkaista.

Autolaina -uuden tai käytetyn auton hankintaan

Auto on monessa taloudessa suuri ja myös välttämätön ostos. Kun työpaikka vaihtuu tai asuinpaikka siirtyy kauemmas kaupungin ytimestä, saattaa elämä tuntua hankalalta ilman omaa autoa. Läheskään kaikkialla Suomessa ei ole niin hyvää julkisen liikenteen verkostoa, että normaalissa elämässä olisi edes mahdollista pärjätä ilman.

Autoa ostaessa pitää malttaa mielensä. On tietenkin hyvä päättää etukäteen, millaiset hevosvoimat tai vanteet unelma-autoonsa toivoo, mutta autolaina kannattaa pitää päällimmäisenä mielessä autokauppaan mennessä. Mieti ajoissa ja rauhassa itsellesi sopiva kuukausierä - ja sen myötä sopivan kokoinen autolaina.

Näin tietää jo kauppaan mennessään varmasti, minkä hintainen auto sopii omaan taloudenpitoon.

Autolaina voidaan hakea useista eri paikoista, joista jokaisella on omat hyvät ja huonot puolensa. Eri vaihtoehtoja kannattaa vertailla huolella, jotta selviää, mikä on itselle sopivin autolaina. Helppous ja hinta eivät läheskään aina kulje käsi kädessä.

Kenelle autolaina myönnetään

Autolaina on tyypillisesti helppo laina hakea ja saada. Luoton saamisen edellytyksenä on kuitenkin aina kyky maksaa autolaina takaisin. Autolaina myönnetään hakijalle, jonka talous on kunnossa, eikä maksuhäiriömerkintöjä ole.

Usein lainaajalta vaaditaan myös säännöllisiä tuloja eli vakituinen työpaikka. Autolaina myönnetään myös eläkeläisille ja esimerkiksi osa-aikaisissa työsuhteissa oleville, mutta ei työttömille tai opiskelijoille. Ikäraja vaihtelee 20 ikävuodesta 23:een riippuen siitä, keneltä autolaina haetaan.

Luotonantaja pyrkii kaikin tavoin siihen, että myönnettävä autolaina olisi sopivan kokoinen asiakkaalle, jotta takaisinmaksun kanssa ei tule ongelmia. Autolaina ei saa olla syy joutua velka-ahdinkoon.

Autolaina eri lainantarjoajilta

Autolaina voidaan hakea kolmesta eri paikasta: autokaupasta auton oston yhteydessä, pankista tai muiden lainantarjoajien kautta internetissä. Lainanantajan valinta riippuu taloustilanteestasi ja tarpeistasi. Autolaina myönnetään erilaisin vaatimuksin.

Kun otat kulutusluottoa pankista, pankki saattaa vaatia vakuuksia ja rahojen saaminen yleensä kestää jonkin aikaa. Pankin autolaina on toisaalta usein summaltaan korkeampi kuin internetin lainantarjoajien autolaina. Internetin lainanhakuprosessi on taas huomattavasti nopeampi, mutta summat ovat pienempiä ja autolaina tulee usein maksaa nopeammin takaisin.

Osamaksurahoitus autokaupasta

Autolaina on kaikista vaivattominta pyytää autokaupasta, sillä yhdellä käynnillä hoituvat kaikki asiat, ja voit hyvinkin saada alennusta kun autolaina ja autonosto laitetaan samaan pakettitarjoukseen. Autokauppa saattaa vaatia sinua maksamaan esimerkiksi viidesosan auton hinnasta saman tien. Kuluttajansuoja on turvanasi.

Liike vastaa auton virheistä vähintään puoli vuotta ostohetkestä, oli autolla takuuta tai ei. Auton luonnollista kulumista tai ostajan virheestä johtuvaa vahinkoa ei kuitenkaan katsota auton virheeksi.

Ole tarkkana myyjän ilmoittamien korkojen ja tarjotun rahoituksen todellisen vuosikoron suhteen. Autolaina saatetaan tarjota esimerkiksi 1,9 prosentin vuosikorolla, mutta kun siihen lisätään käsittelymaksuja ja muita kuluja, todellinen vuosikorko on jotain aivan muuta. Välillä toisaalta näkee, että autolaina tarjotaan alhaisella tai jopa nollakorolla niin, että sopimus todella on asiakkaalle kannattava ja rehti.

Ole myös tarkkana sopimuksen ehdoista, ennen kuin allekirjoitat sopimuksen; siihen on saattanut ilmestyä ylimääräisiä maksuja. Kysele ja kyseenalaista kaikkea, mitä ei ole erikseen sovittu, äläkä epäröi hylätä tarjousta, jos se ei tunnu reilulta.

Autoliikkeen tarjoama autolaina on siitä hyvä vaihtoehto, että ostettava auto käy yleensä lainan vakuudeksi. Osamaksu on hyvin vaivaton, koska sen korko on kiinteä ja lyhennysten määrä ja suuruus ovat tiedossa jo autoa ostettaessa - yllättäviä lisäkustannuksia ei siis tule, vaikka yleiset korkotasot vaihtelisivatkin. Asiakas tietää tarkkaan, mitä autolaina tulevaisuudessa maksaa, joten arkea on helppo budjetoida.

Osamaksun perusperiaate on, että asiakas maksaa auton hinnan takaisin kuukausittain niin kauan kuin luottoa on jäljellä. Kun koko luotto on maksettu, auto siirtyy ostajan omistukseen. Pieni kuukausierä ei välttämättä kuitenkaan lyhennä velkaa riittävästi auton arvoon verrattuna.

Jos esimerkiksi autonsa haluaa vaihtaa kesken sopimuskauden minkä tahansa syyn vuoksi, sopimusta on vaikea järkevästi purkaa. Vaikeimpaan tilanteeseen joutuu ostaja, joka ei pysty maksamaan kuukausieriään. Lainaajan auto takavarikoidaan ja myydään edelleen velkojen kuittaamiseksi. Tällöin myytävän auton hinta ei kuitenkaan ole enää lähelläkään vastaavan auton kauppahintaa.

Autosta joutuu siis luopumaan, mutta autolaina on edelleen maksettavana.

Nykyisin kaikki merkkiliikkeet tarjoavat osamaksusopimuksia niin uusista kuin käytetyistäkin autoista. Sopimuksen tekoa helpottaa se, että osamaksuauton voi myydä kesken sopimuskauden. Moni autoliike ottaa vastaan vanhan osamaksusopimusauton, maksaa loppuvelan pois ja tekee uuteen autoon uuden osamaksusopimuksen.

Monet päätyvät rahoittamaan autonsa osamaksusopimuksella, vaikka ylimääräistä rahaa olisikin, koska näin suuri hankinta tuntuu mukavammalta maksaa erissä.

Autolaina pankista

Pankin vakuudellinen autolaina on yksi edullisimmista tavoista rahoittaa auto. Autolaina mitoitetaan yleensä siten, että siihen huomioidaan auton kuluminen ja tarve vaihtaa auto seuraavaan tietyn ajan kuluttua: usein esimerkiksi lainan viimeinen erä sovitaan suuremmaksi, koska se voidaan maksaa auton jälleenmyynnin yhteydessä.

Pankin autolaina ei yleensä katso ostettavaa autoa riittäväksi vakuudeksi, vaan vakuuksia pitää löytyä muuta kautta. Asiakkaan kannalta on huomattavasti kannattavampaa, kun lainan vakuutena on auto kuin esimerkiksi omakotitalo, kesämökki tai sukulaisten takaus. Nykyisin tosin myös vakuudeton autolaina voi onnistua, tosin vakuudettoman lainan korko on aina korkeampi.

Sekä pankin autolaina että autokaupan osamaksurahoitus tarjoavat yleensä saman tasoisia korkoja.

Pankin autolaina tarjoaa sen edun, että auton omistusoikeus siirtyy ostajalle heti, toisin kuin autokaupan rahoituksessa. Auton saa siis myös myydä eteenpäin. Autolaina sidotaan euriboriin, jonka lisäksi tulee pankin määrittämä marginaali.

Jos pankissa on käytössä bonusjärjestelmä, autolaina kerryttää bonuksia.

Autolaina myönnetään pankista, kun ensin asiakas käy konttorissa tai täyttää lainahakemuksen internetissä. Koko prosessi on nykyään hyvin nopea, ja rahat voi saada tilille parhaassa tapauksessa jo samana päivänä. Kun pohdit autolainan takaisinmaksuaikataulua, kysy pankilta, miten he suhtautuvat mahdollisiin muutoksiin elämäntilanteessasi.

Voitaisiinko autolaina halutessa maksaa pois suunniteltua nopeammin ilman lisäkuluja? Voiko rahoitussopimusta tarvittaessa muuttaa, jos autolaina ei lyhenekään suunnitellussa aikataulussa?

Lyhennyserän valinta

Tasaerä

Auton tasaerärahoitus on turvallinen vaihtoehto, jossa autolaina taataan ostettavalla autolla. Jokainen maksettava lyhennyserä on samansuuruinen. Todellinen korko vaihtelee rahoitusyhtiöittäin ja autoliikkeittäin nollasta yli kuuteen prosenttiin.

Korkoon vaikuttavat myös luotonperustamismaksu ja kuukausittaiset käsittelymaksut.

Suurempi viimeinen erä

Tämä autolaina sopii niille, jotka aikovat vaihtaa autoa muutaman vuoden kuluttua. Rahoituksessa maksetaan käytännössä auton käytöstä ja arvon alenemasta. Korot ja muut kulut ovat samalla tasolla kuin tasaerärahoituksessa.

Viimeinen erä ei saa olla suurempi kuin minkä rahoituksen myöntävä yhtiö arvioi auton hinnaksi laina-ajan loppuessa. Rahoitustavan riski on kuitenkin siinä, että auton arvo voi laskea velkapääoman alle.

Miten valita lyhennyserän suuruus

Kun autolaina on neuvotteluasteella, lyhennyserä on usein yksi tärkeimmistä neuvoteltavista kriteereistä. Siksi onkin hyvä muistaa, mitkä kaikki tekijät lyhennyserän suuruuteen vaikuttavat. Ensimmäinen on tietysti auton hinta.

Sen lisäksi vaikuttavia tekijöitä ovat luottoaika, mahdollinen viimeinen erä, joka voi olla muita eriä suurempi, sekä korkoelementti: korko, käsittelykulut sekä luotonperustamiskulut.

Maksuaika on keino säätää lyhennyserä asiakkaalle sopivaksi. Asiakkaan kannattaa laskea yhteen kaikki kuukausittaiset menonsa kuten viihdepalvelut, asuntolainan lyhennykset ja puhelinmaksut, ja mitoittaa autolainan lyhennys sitten omaan kuukausibudjettiinsa sopivaksi. Lyhennyksen tulee olla enintään 20 prosenttia kuukausittaisista tuloista.

Autolaina tulee maksaa takaisin suhteellisen nopeasti. Laina-ajan venyttäminen äärimmilleen ei kannata, sillä se lisää lainakustannuksia.

Tärkeintä on pitää huoli siitä, että kun autolaina aletaan maksaa takaisin, auton arvo on koko laina-ajan enemmän kuin loppuvelan määrä. Auton arvo alkaa laskea heti, kun se ajetaan ulos liikkeestä, ja jokainen vuosi ja ajettu kilometri laskee sitä entisestään. Autoliiton mukaan kulkuvälineen arvosta haihtuu yleensä puolet neljästä kuuteen vuodessa.

Osa autoalalla olevista ei kanna huolta asiakkaan mahdollisesta maksukyvyttömyydestä. Liikkeeseen astelevalla asiakkaalla voi olla 8000 euron arvoisesta autostaan vielä 10000 euron arvoinen autolaina. Kauppias kuitenkin arvioi auton arvoksi 10000 euroa, eli sama summa kuin asiakkaan autolaina.

Sitten kauppias nostaa uuden auton hinnan 2000 euroa korkeammaksi, joten vanha autolaina piilotetaan uuteen velkaan. Jos tämä toistuu parin vuoden välein, asiakkaalle voi vähitellen kertyä 15000 euroa ylimääräistä velkaa.

Huolenpitosopimus

Voit kysyä autoliikkeestä ostohetkellä myös huolenpitosopimusta, joka tehdään usein vain uuteen tai lähes uuteen autoon ja yleensä enimmillään neljäksi vuodeksi. Sopimuksessa asiakas maksaa kiinteää kuukausimaksua, joka kattaa niin huoltokustannukset kuin auton mahdolliset korjauksetkin. Huolenpitosopimus toimii siis auton lisävakuutuksena.

Sopimuksen hintaan vaikuttaa auton malli sekä vuosittainen ajokilometrimäärä.

Huolenpitosopimus helpottaa auton kustannusten arviointia; matkan varrella ei tule ikäviä yllätyksiä. Sopimukseen saa halutessaan myös esimerkiksi talvirenkaidenvaihtopalvelun tai vaikkapa sijaisautopalvelun. Hyvin huollettu auto käy myöhemmin myös kaupaksi hyvään hintaan.

Huolenpitosopimuksillasitoutetaan auton omistaja merkkihuollon palvelujen ja merkkivaraosien käyttöön.Tämä voi olla omistajalle hyödyllistäkin, mikäli hinnoittelu on kohdillaan. Moni ostaja tyrmää huolenpitosopimuksen sillä, että uudessa autossa on joka tapauksessa takuu, joka kattaa monia samoja asioita kuin huolenpitosopimuskin. Takuu on kuitenkin voimassa vain kaksi vuotta.

Autolaina kannattaa kilpailuttaa

Autolaina kannattaa kilpailuttaa ennen päätöksen tekoa. Tutki vaihtoehtojasi kaikessa rauhassa ja ota selvää siitä, paljonko autolaina sinulle kokonaisuudessaan kustantaisi. Autolaina, jota maksetaan vielä vuosia auton jälleenmyymisen jälkeen, ei ole kannattava.

On turhauttavaa maksaa hyödykkeestä, josta ei ole enää hyötyä.

Kannattaa yrittää tinkiä lainan, aivan kuten itse autonkin, hinnasta. Kun autolaina kilpailutetaan, voi miettiä, mikä on itselle tärkeintä. Onko edullinen hinta sinulle kaikki kaikessa, vai otatko huomioon myös muita asioita, kuten asioinnin helppouden omassa pankkikonttorissasi tai sen, kuinka joustava pankki lupaa olla lainan lyhentämisen suhteen?

Auton valinta

Punnitse aivan aluksi, onko oma auto tarpeellinen. Ajoneuvoon, joka jää seisomaan kadunlaitaan tai parkkipaikalle, ei kannata investoida paljon rahaa. Jos vuotuinen ajomäärä jää alle 5000-10 000 kilometrin, tulee ehkä harkita muita vaihtoehtoja, esimerkiksi yhteiskäyttöautoa.

Yleensä auton ostosta haaveileva on jo valinnut auton merkin ja mallin ennen autoliikkeeseen tuloa. Valinta perustuu usein joko aikaisempaan kokemukseen tai ystävien ja tuttavien suosituksiin. Kannattaa kuitenkin pysähtyä hetkeksi ja miettiä, millaiselle autolle on tarvetta juuri nyt ja miten auto mukautuu jatkossa omaan tai perheen käyttöön.

Valintaan saattavat vaikuttaa esimerkiksi perheen koko, kuinka monta henkilöä auton kyydissä yleensä kulkee, tilantarve esimerkiksi harrastusten suhteen ja vuotuinen ajokilometrimäärä.

Usein kysytty kysymys on myös, milloin kannattaa valita bensakäyttöinen auto, milloin diesel. Asiantuntijat suosittelevat, että jos autolla ajetaan enemmän kuin 20 000 kilometriä vuodessa, diesel tulee halvemmaksi. Useissa automerkeissä dieselmoottori kuluttaa 15-25 prosenttia vähemmän kuin bensiinimalli.

Dieselautosta tulee kuitenkin maksaa autoveron perusosan lisäksi käyttövoimavero, joka ei riipu ajon määrästä vaan ainoastaan auton painosta.

Kannattaa valita auto sen mukaan, miten sitä käytetään arjessa. Ei esimerkiksi kannata ostaa isoa farmariautoa, joka on kätevä, kun ajetaan kerran vuodessa hiihtolomalle Lappiin, mutta normaalisti autolla ajetaan vain kaupungissa ja pienempikin malli siis riittäisi oikein hyvin.

Auton valinnan voi tehdä esimerkiksi seuraavin perustein:

  • Käytännöllisyys. Tilava, monipuolinen ja helppokäyttöinen auto perheen käyttöön tai harrastuksiin. Ei kannata ostaa tarpeettoman suurta autoa, sillä mitä suurempi auto, sen isommat polttoainekulut ja päästöt.

  • Ympäristöystävällisyys. Auton hiilidioksidipäästöt ja hiilijalanjälki ovat alhaiset.

  • Hinta. Suomi on kylmä maa, jossa on suuret etäisyydet. Auto on mahdollisimman kustannustehokas tapa siirtyä paikasta A paikkaan B jahinnan pitää siis olla mahdollisimman edullinen

  • Automerkki. Kerran tai useamman kerran hyväksi havaittu automerkki voi olla järkevä vaihtoehto, sillä useassa automerkissä esimerkiksi hallintalaitteet, ominaisuudet ja ulkonäkö pysyvät samanlaisina automallin koon tai käyttötarkoituksenmuuttuessa.

Auton valintaan saattaa myös vaikuttaa useampi edellä mainittu tekijä. Toiset myös valitsevat auton puhtaasti tunnesyistä; auto tuntuu hyvältä ajossa ja miellyttää silmää.

Käytetty vai uusi auto?

Kun harkitset auton ostoa, ja varsinkin jos harkitsemasi auto on alle 3 vuotta vanha, kannattaa vertailla käytettyjen autojen hyviä puolia uusiin nähden. Käyttäjästä ja käyttäjän vaatimuksista riippuu, kumpi vaihtoehto on kannattavampi.

Uuden auton hyviä puolia ovat esimerkiksi se, että sitä saa räätälöidä oman maun mukaan, tehdastakuu (joka määräytyy automerkin mukaan), ja katsastus vasta kolmantena vuonna. Lisäksi sinun ei tarvitse selvittää auton huoltohistoriaa ja auton ominaisuudet ovat kehittyneemmät. Uusi auto on myös kokonaisuudessaan turvallisempi, tosin merkittävin turvallisuuteen vaikuttava tekijä on tietenkin auton ajaja itse.

Vertailuissa on paljastunut, että uuden auton omistaja selviää huoltokustannuksista halvemmalla kuin käytetyn auton omistaja, sillä yllättäviä menoeriä tulee vähemmän. Jos auton ostaja on lisäksi esimerkiksi hyvin allerginen kotieläimille, uusi auto saattaa olla järkevämpi vaihtoehto.

Käytetyn auton hyviä puolia ovat edullisempi hinta verrattuna täysin uuteen autoon, valmis varustelu, suoritetut huollot ja myös hyvä huoltohistoria hyvin huolletun autoyksilön kohdalla. Lisäksi käytetyissä autoissa tinkimisvara voi olla jopa 20 prosenttia. Käytettyä autoa ostaessa täytyy kuitenkin olla tarkkana.

Pohdi omat tarpeesi ja tarkasta auto huolella ennen kun sovit kaupasta. Painaumat, ruostejäljet ja maalipinnan epätasaisuudet tulee tarkistaa. Koeajo on myös tärkeä, sillä moottorin oudot äänet ja kolinat voivat kertoa piilevistä ongelmista, joista aiheutuu myöhemmin isoja kustannuksia.

Autoliikkeiden käytettyjen autojen varastot pullistelevat, koska suomalaiset ostavat nykyisin enimmäkseen uusia autoja. Autokauppias saa uuden auton myydessään lähes aina vaihdossa vanhan. Autoliikkeet tekevät yleensä paljon parempaa voittoa myymällä käytettyjä autoja kuin uusia.

Autokauppiaalla onkin käytetyistä autoista paljon enemmän asiantuntemusta kuin keskivertoasiakkaalla. EU pakottaa Suomen kuitenkin ennen pitkää muuttamaan autoverotusta niin, että autoja aletaan verottaa niiden päästöjen mukaan. Silloin vanhojen autojen arvo painuu vielä entistä alemmas.

Vaihtaessasi autoa ole tarkkana sen suhteen, miten vanhan auton arvo arvioidaan. Tutki etukäteen muiden vastaavien autojen myyntihintoja. Jos kyseessä on arvoauto, kannattaa maksaa ammattilaiselle, niin saa puolueettoman hinta-arvion.

Näin löytyy paras autolaina

Tarkkaile mainoksia ja sanomalehtiä, ja kysele tutuilta ja perheenjäseniltä heidän kokemuksistaan, niin saat kokonaiskuvan siitä, millaisia lainatarjouksia on saatavilla. Voit myös vertailla autolainoja MONEBANKER-sivuilla.

Tingi hinnasta.

Tinkiminen kuulostaa yksinkertaisemmalta kuin mitä se todellisuudessa on. Muista, että automyyjille on kannattavampaa neuvotella osamaksujen ennemmin kuin koko auton hinnasta.

Pidä laina-aika mahdollisimman lyhyenä.

Autokauppias saattaa houkutella sinua pienillä kuukausimaksuilla, mikä pidentää laina-aikaa tuntuvasti. Autolaina kannattaa maksaa takaisin mahdollisimman nopeasti.

Älä hyväksy korkeaa korkoa.

Autolaina saatetaan kaupata huimalla korolla. Vaikka luottotietosi eivät olisikaan parhaimmalla tolalla, sinun ei tarvitse hyväksyä tällaista lainaa.

Harkitse eri rahoitustapoja ennen valinnan tekoa.

Autolaina on aina sitoumus. Voisitko esimerkiksi myydä sijoituksiasi lainan ottamisen sijaan?

Älä maksa autoa asuntolainalla.

Asuntolainan suhteellisen matala korko houkuttelee ihmisiä ottamaan asuntolainaa myös auton hankkimista varten. Ratkaisu voi kuitenkin tulla kuluttajalle kalliiksi. Pitkän takaisinmaksuajan aiheuttama suuri koron loppusumma tuleekin monelle yllätyksenä, joten neljän vuoden autoinvestointia tuskin kannattaa rahoittaa kahdenkymmenen vuoden lainalla.

Auton arvo alenee nopeasti. Lisäksi asuntolainan korkovähennys ei koske sitä osaa lainasta, joka on otettu muuta kuin asuntoa varten.

Pidä tunteet erossa päätöksenteostasi.

Auton osto voi olla tunteellinen päätös. Kun olet päässyt autokauppaan, käynyt koeajolla ja saanut haistaa uuden auton tuoksua, voi tuntua ikävältä lähteä kaupasta tyhjin käsin. Mutta jos et saa haluamaasi sopimusta, kannattaa mennä toiseen kauppaan.

Muista maksavasi tuotteesta ja palvelusta. Älä anna tunteidesi sekoittaa tätä tärkeää päätöstä, jota saatat katua vuosikausia, jos teet sen hätiköiden.

Vinkkejä autokauppaan

Älä lankea leasing-tarjoukseen.

Leasing on vain pidempiaikainen vuokrasopimus. Kun käytät leasing-palvelua, sinun tulee palauttaa auto vuokra-ajan lopussa tai ostaa se ennalta sovittuun hintaan - joka on yleensä korkeampi kuin se, mitä maksaisit normaalisti samasta käytetystä autosta. Leasing on saavuttanut paljon suosiota, ja se voi toki olla hyvä apu joissakin tilanteissa, mutta pidemmän päälle se ei ole taloudellisesti kannattavaa, sillä luvassa on jatkuvia menoja.

Arvioi realistinen autolaina ennen kuin menet autokauppaan.

Älä anna automyyjän vaikuttaa päätökseesi siitä, kuinka suuri autolaina sinun taloudellasi on varaa ottaa ja kuinka pitkäksi ajaksi.

Varo liian hyvältä kuulostavia tarjouksia.

Automyyjät houkuttelevat ostajia pienen käsirahan avulla. Autolaina puolestaan saatetaan kaupata olemattomalla korolla. Nämä myyntikikat ovat kuitenkin vieneet monet ostajat ahdinkoon, koska he eivät ole osanneet laskea sopimuksen riskejä.

Ilman käsirahaa tai hyvin pienellä käteisosuudella saatu auto on riski. Uuden auton kohdalla hinta putoaa heti liikkeestä ulos ajettaessa 10-20 prosenttia ja jatkaa joka kuukausi putoamista muutaman prosentin verran. Jos sopimus on esimerkiksi 5-vuotinen, tehty pienellä käsirahalla ja jos on vielä jätetty isompi viimeinen erä, se voi johtaa vaikeuksiin. Kannattaa miettiä, miksi autoliike tarjoaa nollakorkoa.

Halutaanko ehkä päästä jostakin automallistosta eroon huonon kysynnän tai tulevan mallivaihdoksen takia?

Kauppiaat saattavat houkutella autonostajia myös muilla eduilla ja kylkiäisillä. Sinulle saatetaan tarjota erilaisia vakuutuksia, ruostonestoa, merkkihuoltoa, vetokoukkuasennusta, verhoilusuojaa, maalisuojaa ja autohälytystä. Monet palveluista saattavat olla tarpeellisia lisävarusteita, mutta niiden hinta saattaa kasvaa kohtuuttomaksi.

Autokaupat tekevät paljon voittoa lisävarusteilla. Modernit autot eivät välttämättä tarvitse esimerkiksi ruosteenestoa.

Mene auto-ostoksille alkuviikosta tai loppukuusta.

Viikonloput ovat autokaupan vilkkainta aikaa. Jos menet autokauppaan maanantaina, autokauppias saattaa olla joustavampi, koska hän tietää, että liiketoiminta todennäköisesti pysyy hiljaisena seuraavat pari päivää. Autokauppiaat saavat bonuksensa loppukuusta.

Jos menet kauppaan kuun viimeisenä päivänä ja kauppias on kahden auton päässä bonuksesta, saatat saada paremman tarjouksen.

Osta automalli, joka aiotaan lopettaa.

Kuten muidenkin tuotteiden kohdalla, kun ajoneuvon katsotaan olevan vanha, sen saa halvemmalla. Jos katselet vuoden 2016 Honda Accordia, ja vuoden 2017 Honda Accord on juuri tulossa liikkeeseen, voit saada alennusta vuoden 2016 mallista. Jos vuoden 2017 malli on paljon paremmin varusteltu malli, alennus on vielä suurempi.

Jos Honda vielä päättää, ettei Accord-mallia enää jatketa ollenkaan, saat vielä roimemmin alennusta.

Varaa riittävästi käsirahaa.

Autolaina myönnetään, kun ostaja pystyy tarjoamaan myyjälle riittävää käsirahaa. Käsiraha on usein noin 10-35 prosenttia auton hinnasta. Käsiraha hankitaan tavallisesti myymällä entinen auto pois tai vaihtamalla se suoraan uuteen.

Jos jaksat nähdä vaivaa, myy itse autosi, ja hanki käsiraha näin. Epätoivoinen ostaja voi myös maksaa käsirahan kulutusluotolla, mutta tämän tulisi olla viimeinen vaihtoehto.

Tarkista auton taustatiedot ja teetä kuntotarkastus.

Jos ostat auton yksityishenkilöltä, tarkista, että myyjä on auton omistaja, että auton valmistenumero ja rekisteritunnus täsmäävät rekisteritietojen kanssa, ajoneuvovero on maksettu ja auto on katsastettu eikä se ole käyttökiellossa. Tiedot saat pientä maksua vastaan Trafilta, kun tiedät auton rekisteritunnuksen.

Tarkasta auton kunto ja koeaja se huolellisesti. Erityisen tärkeää kunnon selvittäminen on silloin, kun ostat auton yksityishenkilöltä.

Muista asiakirjat.

Jos auto maksetaan käteisellä, siitä ei jää mitään jälkeä eli tositetta, elleivät myyjä ja ostaja tee kauppakirjaa. Kauppakirja tai luovutustodistus tuleekin muistaa tehdä aina. Myyjän pitää antaa ostajalle rekisteriotteen paperinen ilmoitusosa tai sähköinen varmenne, jolla ostaja voi rekisteröidä auton omiin nimiinsä.

Jos kaupat tehdään liikkeessä, myyjä huolehtii auton kauppakirjasta, rekisteröinnistä ja vakuuttamisesta. Yksityisten tahojen välisen kauppakirjan laatimiseen saa apua omasta pankista.

Uusi auto tulee rekisteröidä.

Uuden omistajan tulee rekisteröidä sekä vakuuttaa auto seitsemän päivän kuluessa omistusoikeuden luovutuspäivästä. Rekisteröinti onnistuu nykyisin sähköisesti itsepalveluna Trafin internetsivuilla.

Auton kulut

Ennen auton ostoa on syytä kaavoittaa auton kokonaiskustannukset, varsinkin jos on tarpeen mitoittaa kuukausierä, jolla autolaina lyhenee. Auto tuo mukanaan sekä käyttökuluja että pääomakuluja.

Käyttökulut

Käyttökulut syntyvät autoa käytettäessä, eli niiden määrä riippuu paljon autolla ajettavien kilometrien määrästä. Käyttökuluja ovat esimerkiksi polttoainekulut, rengaskulut, huollot, korjaukset, katsastukset, pesut, tuulilasinpesunesteet, mahdolliset parkkisakot sekä -maksut ja mahdollinen autopaikan ja lämmityspistokkeen hinta. Monet laskevat autoilun kuluiksi vain polttoaineen hinnan, vaikka polttoainekulut ovat itse asiassa melko pieni menoerä auton kokonaiskustannuksissa.

Auton omistajat arvioivat muutenkin usein epärealistisesti autoilunsa kustannuksia. Perhe saattaa esimerkiksi lähteä kaupungin ulkopuolelle automarkettiin ruokaostoksille, koska he uskovat säästävänsä rahaa ruoan hinnassa, mutta kun lasketaan yhteen automatkan kokonaiskustannukset, todellisuudessa he olisivat säästäneet käymällä lähikaupassa. Autoliitto on jo pitkään tehnyt laskelmia autoilun todellisista kustannuksista.

Heidän laskelmiensa mukaan auton käyttö maksaa keskimäärin varsin tarkkaan Verohallinnon hyväksymien kilometrikorvausten verran. Vuonna 2016 esimerkiksi kilometrikorvaus 0,43 euroa kilometriltä.

Pääomakulut

Pääomakuluja syntyy, ajettiin autolla tai ei. Pääomakuluja ovat liikennevakuutus, kaskovakuutus, ajoneuvovero ja säilytyskulut. Lisäksi pääomakuluihin voidaan laskea auton arvon aleneminen, jota pankkitilin luvut eivät paljasta.

Autonostajat jättävät pääomakustannukset usein huomiotta joko tiedostamattaan tai tiedostetusti. Asiaa mietitään usein niin, että autoa ostettaessa aina hävitään rahaa. Pääomalle pitää kuitenkin laskea kustannus. Jos sama raha olisi jossain muussa käytössä, se voisi tuottaa.

Autovakuutus on kannattava hankinta. Lakisääteinen liikennevakuutus korvaa vain henkilövahingot ja syyttömän osapuolen ajoneuvon vahingot, ei omalle ajoneuvolle aiheutuneita vahinkoja. Niitä varten on kaskovakuutus, esimerkiksi isokasko, osakasko ja superkasko, joiden hinta ja laajuus vaihtelee vakuutusyhtiöittäin.

Autovakuutus tuo turvaa esimerkiksi kolarin, ojaanajon, varkauden, ilkivallan ja palovahingon tapauksissa. Lähes kaikilla autovakuutuksia tarjoavilla yhtiöillä on verkkolaskuri, joilla saa selville haluamansa vakuutuksen hinnan, johon vaikuttavat auton ikä, merkki, malli ja valittu omavastuu.

Auton kokonaiskustannuksia voi olla vaikea laskea tarkasti etukäteen, sillä kulut vaihtelevat suuresti automallista ja -merkistä toiseen. Lisäksi omalla huolenpidolla auton omistaja voi vaikuttaa kuluihin. Internetistä löytyy erilaisia kustannuslaskureita, jotka voivat auttaa tulevaa autonomistajaa budjetoinnissa.

Esimerkiksi Autoliiton sivuilla olevaan laskuriin voi eritellä eri kustannusmuuttujat ja niitä voi myös päivittää tarpeen tullen.

Auton kulujen vähentäminen

Auton käytön kustannuksia voi pyrkiä vähentämään. Hyviä keinoja ovat esimerkiksi käytetyn auton ostaminen uuden sijasta, edullisemman automerkin ostaminen, autovakuutuksien kilpailuttaminen, sekä turhien vakuutuksien lakkauttaminen. Internetissä on myös paljon neuvoja taloudellisempaan ajamiseen, jonka avulla voi säästää polttoainekustannuksissa sievoisen summan.

Kannattaa myös pestä ja korjata autoa itse mahdollisuuksien mukaan. Vaikka omistaisitkin auton, kannattaa punnita, millaisille etäisyyksille auto on fiksuin valinta. Pyöräilemällä ja kävelemällä edistät terveyttäsi, ja joukkoliikenne on ympäristöystävällisempää kuin yksityisautoilu.