Asuntolaina

Tarjoukset päivitetty: 19/03-2024

Luettelossa on monipuolinen valikoima markkinoilla saatavilla olevia lainatarjouksia. Teemme yhteistyötä esiteltyjen pankkien kanssa, ja saamme palkkion MONEYBANKER:n välittämistä uusista asiakkaista.

Asuntolaina - yksi elämän suurimpia taloudellisia päätöksiä

Asunnon hankinta ja asuntolaina ovat yksi elämän kalleimpia sitoumuksia, joten liikkeelle kannattaa lähteä kunnon tiedoilla varustautuneena. Tässä kattava tietopaketti perusasioista.

Miksi ostaa oma asunto?

  • Oma asunto on sijoituskohde ja asuntolaina säästämistä. Vuokrarahat menevät vuokraisännän taskuun, kun taas lainaa lyhentämällä maksat itsellesi pikkuhiljaa takaisin.
  • Vuokralla asuessasi vuokra tulee maksaa joka kuukausi, yleensä vuokraisännät tarjoavat hyvin vähän joustoa. Asuntolaina taas joustaa tarpeidesi ja elämäntilanteidesi mukaan.
  • Vuokra-asuntoa saa muokata hyvin rajoitetusti. Omaa asuntoa sen sijaan voi remontoida vapaasti.
  • Vuokra-asunnosta voi joutua lähtemään lyhyelläkin varoitusajalla, kun taas omistusasunnossa saa asua niin kauan kuin haluaa. Omistusasunnonkin voi toki vaihtaa tarpeen vaatiessa, vaikkei asuntolaina olisi maksettu vielä kokonaan pois.
  • Kun ostat ensimmäistä asuntoasi, saat tuntuvia etuja; ensiasunnon ostajana sinun ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, asuntolaina voi saada valtion takauksen ja lainan korot ovat osittain verovähennyskelpoisia.

Yhdeksän askelta asunnon ostoon

Aseta10 kriteeriäunelmiesi asunnolle. Ne voivat olla esimerkiksi iso keittiö, sopiva asuinalue, parkkipaikka kahdelle autolle, takka, tai vaikkapa lasitettu parveke. Kun löydät asunnon, jossa toiveistasi vähintään puolet toteutuu, kannattaa kohdetta jo harkita.

Et välttämättä löydä asuntoa, jossa kaikki 10 toivettasi osuvat nappiin. Viisikin osumaa täyttävä asunto on siis jo hyvä ehdokas. Listat ylipäänsä auttavat asioiden hahmottamisessa. Kannattaa siis myös tehdä lista kaikista asunnon hankintaan liittyvistä hoidettavista käytännön asioista ja myös asettaa niille aikarajat.

Käyalustavia asuntolainaneuvotteluja, jotta tiedät lainaa olevan tarjolla. Asuntolaina kannattaa alkaa hakea omasta pankista. Kun sinulla on lainalupaus, voit tehdä tarjouksen heti kun löydät oikean asunnon.

Sanomalehtien mainoksia silmäilemällä ja ystävien ja tuttujen kokemuksista tiedustelemalla saa hyvän kokonaiskuvan lainatilanteesta.

Käy samalla katsomassa asuntoja.Nettiesitteet ja välittäjät eivät välttämättä anna realistista kuvaa siitä, mitä on tarjolla. Ota valokuvia kiinnostavimmista kohteista.

Kun löydät kiinnostavan asunnon, kysy suurista remonteista. Mitä remontteja taloyhtiössä on tehty viimeisen 10-20 vuoden aikana? Entä mitä remontteja on edessäpäin? Sekä putki- että julkisivuremontti ovat hintavia ja varsinkin putkiremontti käytännön kannalta hankala projekti. Jos haluat välttää remonttihuolet, kannattaa etsiä asuntoa vain sellaisista taloyhtiöistä, joissa nämä remontit ovat tehty viime vuosien aikana.

Myös kokonaan uusi, vastarakennettu asunto on hyvä vaihtoehto.

Mikäli asunto edelleen kiinnostaa sinua,perehdy kohteeseen syvällisemmin. Voit jutella isännöitsijän kanssa ja tutustua taloyhtiön tilinpäätökseen. Omakotitaloista voi olla syytä vaatia kuntokartoitusta.

Siitä joutuu valitettavasti maksamaan satoja tai jopa yli tuhat euroa, mutta home- tai tuholaisvauriot voivat käydä myöhemmin vielä kalliimmiksi.

Kun olet päättänyt tehdä tarjouksen, soita välittäjälle (tai huoneiston myyjälle) ja kerro halukkuudestasi tehdä tarjous asunnosta. Välittäjä antaa lomakkeen täytettäväksesi ja auttaa tarvittaessa mielellään. Paljonko hintapyynnöstä sitten voi tinkiä? Mikäli asunto on tullut juuri myyntiin ja se on pyynniltään kohtuuhintainen tavanomainen asunto ilman suuria puutteita, on epärealistista odottaa huimia alennuksia.

Lähes poikkeuksetta myyjä kuitenkin jättää asunnon pyyntihintaan jonkin verran ilmaa - muutamasta prosentista jopa kymmeneen prosenttiin.

Tarjouksesi joko hyväksytään tai hylätään tai myyjä voi tehdä vastatarjouksen.

Mikäli tarjouksesi hyväksytään, vakuudeksi maksetaan yleensä käsiraha. Välittäjät ehdottavat usein käsirahaksi 4 prosenttia asunnon kauppahinnasta. Käsiraha merkitsee sitoutumista kauppaan; jos myyjä hyväksyy ostotarjouksesi ilman muutoksia ja tulet myöhemmin katumapäälle, menetät maksamasi käsirahan.

Voit sopia välittäjän tai myyjän kanssa alustavan päivän kauppakirjan allekirjoittamiselle. Pankkineuvotteluille on hyvä varata aikaa muutama viikko.

Asuntolaina täytyy olla varmistunut kaupantekopäiväänmennessä. Kannattaakin pitää taloustilanne mahdollisimman vakaana ja askeettisena sillä välin, kun pankki arvioi lainapyyntöäsi. Kaupanteon yhteydessä pankkivirkailija siirtää tilillesi tarvittavan lainasumman ja ostosumman edelleen myyjän tilille.

Osakekirja jää pantiksi pankin tallelokeroon, kunnes asuntolaina on maksettu pois.

Asuntolaina ja tulevaisuuden suunnittelu

Asuntolaina saa aina miettimään tulevaisuutta, ja tässä vaiheessa onkin tärkeää arvioida tulevaisuuden tulotasoasi realistisesti. Olisiko sinulla varaa lyhentää asuntolaina, vaikka elämäntilanne muuttuisikin? Entä jos perheeseen syntyy lapsi, miten se vaikuttaisi tulotasoosi? Tulisiko perheenne toimeen ainoastaan toisen puolison tuloilla, mikäli toisen puolison tulot syystä tai toisesta tippuisivat? Entä onko sinulla aikaa maksaa asuntolaina takaisin ennen eläkkeelle siirtymistä, jolloin tulotasosi niin ikään todennäköisesti tipahtaa?

Kenelle asuntolaina myönnetään?

Pankeista saa asiantuntevaa palvelua, sillä on myös pankkien etu, että jokainen asuntolainan ottaja pystyy myös maksamaan lainansa takaisin. Pankit ovat tarkkoja siitä, kenelle asuntolaina myönnetään.

Nämä kolme asiaa ovat pankeille tärkeitä asuntolainan myöntämisessä:

  • Lainansaajan luottotietojen pitää olla kunnossa.

Pankki tarkistaa lainanhakijan luottotiedot asuntolainaa haettaessa. Merkinnät luottorekisterissä eivät tosin välttämättä ole ehdoton este asuntolainan saamiselle, jos pienet velat on jo hoidettu pois. Periaatteessa kannattaa kuitenkin olla hyvin tarkka laskujen maksamisessa, sillä vanhatkin myöhässä maksetut laskut näkyvät pankin rekisterissä ja saattavat vaikuttaa asuntolainapäätökseen.

Sinulla on lakisääteinen oikeus nähdä omat luottotietosi ilmaiseksi Suomen Asiakastieto Oy:n kautta. Sulje myös käyttämättömät, vanhat tilisi ennen neuvotteluja.

  • Lainansaajan on todistettava, että hänen tulonsa riittävät asuntolainan maksamiseen.

Pankki haluaa nähdä palkkakuitit ja listan henkilökohtaisista menoista (autot, lasten määrä, harrastukset ym.). On suositeltavaa kiristää vyötä joitakin kuukausia ennen lainaneuvotteluihin ryhtymistä, jotta menot eivät näytä tositteissa turhan isoilta. Itse muuttoon kannattaa myös varata ylimääräistä rahaa.

  • Lainansaajalla täytyy olla riittävät vakuudet.

Vakuuksilla pankki varmistaa saavansa rahansa takaisin. Nyrkkisääntönäostettavan asunnon kauppahinnasta 70 prosenttia käy lainan vakuudeksi. Tämä tarkoittaa, että mikäli asunnon arvo on 240 000 euroa, käy ostettava asunto vakuudeksi noin 180 000 euron edestä.

Jäljelle jäävät 60 000 euroa pitää vakuuttaa esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Omat säästöt.

Jos sinulla on tarpeeksi säästöjä, asuntolaina voidaan taata niillä.

  • Vanhempien tai sukulaisten takaus

On hyvin yleistä, että vanhemmat takaavat aikuistuvien nuorten ensiasunnon antamalla pantiksi oman asuntonsa tai kesämökkinsä.

  • Valtiontakaus

Valtiontakauksen rooli on toimia toissijaisena vakuutena, toisin sanoen ostettava asunto toimii ensisijaisena vakuutena, ja valtiontakausta voidaan käyttää vain jos asunnon myyntihinta ei riitä kattamaan pankin saatavia. Valtio takaa asunnon arvon 85 prosenttiin asti. Huomioi, että valtiontakauksesta peritään maksu, joka on 2,5 prosenttia taattavasta summasta.

Takaus myönnetään pankissa samalla kun asuntolaina saa myöntävän päätöksen eikä sitä siis tarvitse erikseen hakea. Takauksen myöntämiseksi riittää, että lainanottaja ja pankki sopivat asiasta. Valtiontakaus on tarkoitettu ensisijaisesti tilanteeseen, jossa omat varat eivät riitä täysiin takuisiin.

Kunhan tulotaso on riittävän korkea ja luottotiedot kunnossa, asuntolaina yleensä myönnetään. Asuntolaina ei välttämättä edes edellytä lainansaajalta vaikutuista työsuhdetta, jos maksukykyisyys voidaan osoittaa muuten. Freelancereiden lainansaanti tosin saattaa olla muita hankalampaa, sillä pankki vaatii usein toiminimen tilinpitoa pitkältäkin ajalta.

Lainaneuvottelut

Asuntolainaneuvottelut kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. On ikävää, jos unelmatalo löytyy, ennen kuin asuntolaina on varmistunut. Ennen neuvotteluja kannattaa miettiä tarkkaan, minkä suuruinen asuntolaina on tähtäimessä, millä aikavälillä asuntolaina aiotaan maksaa takaisin, kuinka usein asuntolaina voidaan lyhentää, millainen omarahoitusosuus on mahdollinen sekä mikä lyhennystapa ja korko valitaan.

Näihin kysymyksiin on helpompi vastata, kun ennen pankkiin menoa katsastaa oman taloustilanteensa ja kokoaa yhteen seuraavat tiedot:

  • Etsi tositteet lainoistasi (omassa pankissa, muissa pankeissa, luottokorttiluotot, osamaksusopimukset).

  • Etsi viimeisimmät palkkakuittisi ja verotustietosi.

  • Erittele ja arvioi kuukausittaiset menosi (ruoka, vaatetus, lasten menot, työmatkat, vakuutusmaksut, terveydenhoito, lehti-ja puhelinmaksut jne.)

  • Hanki todistukset omaisuudestasi, kuten kiinteistöistä, säästöistä ja arvopapereista.

  • Muista ottaa mukaan pankkiin myös henkilötodistuksesi (passi tai ajokortti) sekä todistus osoitteestasi.

Näiden tietojen perusteella pankkivirkailija voi tehdä sinulle henkilökohtaisen tulo- ja menoarvion sekä arvioida maksukykysi. On tärkeää selvittää, kuinka suuri asuntolaina pankin on mahdollista myöntää ja millaisesta korkomarginaalista alustavasti keskustellaan.

Tärkeää muistaa lainaneuvottelussa:

  • Älä hätiköi! Neuvottele, tingi ja kilpailuta asuntolaina.

Kannattaa käydä neuvotteluja usean eri pankin kanssa ja katsoa mistä pankista saa alhaisimmat korot ja joustavimmat palvelut. Eri pankkien ja rahoitusyhtiöiden asuntolainojen kokonaiskoroissa ja viitekoroissa on huomattaviakin eroavaisuuksia. Esimerkiksi vuoden 2015 maaliskuussa pääkaupunkiseudulla tehdyssä asuntolainojen vertailussa selvisi, että pankkien kokonaiskoroissa voi olla lähes prosenttiyksikön eroavaisuuksia.

Kilpailuttamalla voit siis säästää jopa tuhansia euroja ja olla varma siitä, että sinulla on edullisin asuntolaina.

Korkomarginaali ei ole ainoa asia, jonka avulla lainan hintaa voidaan painaa alas. Kiinnitä huomiota myös siihen, onko viitekorkoa mahdollista vaihtaa ja kuinka joustava tarjottu asuntolaina olisi lyhennysvapaiden kuukausien tai vuosien suhteen.

  • Älä venytä lainasummaa äärimmilleen.

Lainaan on hyvä jättää hiukan pelivaraa, sillä muuttuvat elämäntilanteet saattavat vaikuttaa takaisinmaksukykyyn.

  • Pyydä rohkeasti apua.

Vaikka pankeista saa hyvää palvelua, kannattaa ottaa myös omalta puolelta neuvotteluihin mukaan asiantunteva henkilö jolle asuntolaina on tuttu.

  • Jos lainapyyntösi hylätään, koeta selvittää syy.

Jos asuntolaina syystä tai toisesta jää myöntämättä, monet päätyvät kierteeseen, jossa he menevät pankista toiseen ja tulevat kerta toisensa jälkeen torjutuiksi. Jos pyyntösi hylätään, kysy rohkeasti syytä. Ehkä voit tehdä jotakin ollaksesi pankin silmissä luotettavampi lainansaaja.

Asuntolainatarjousten vertailu

Kuten aiemmin todettiin, pankkien kilpailuttaminenon kannattavaa, kun haussa on asuntolaina. Kilpailun avulla pystyt vertailemaan tarjontaa sekä valitsemaan itsellesi parhaimman ja halvimman pankin. Kilpailutettaessa asuntolaina tulee miettiä, mitä itse pitää tärkeänä.

Onko sinulle tärkeää vain edullisin hinta vai otatko huomioon myös muita asioita, kuten asioinnin helppouden omassa konttorissasi tai sen, kuinka joustavaa lainan lyhentäminen on?

Tärkein kilpailutettava asuntolainaelementti on lainan marginaali, joka vaihtelee suuresti pankista ja jopa konttorista toiseen. Marginaalit vaihtelevat muun muassa yleisen taloustilanteen mukaan, mutta eri tavalla eri pankeissa. Marginaaleista puhumme myöhemmin lisää.

Tehdessään sitovan lainatarjouksenpankin on annettava sinulle eurooppalainen standardoitu tietosivu (ESIS). Tietosivun on tarkoitus antaa yleiskuva harkitsemasi asuntolainan ehdoista, muun muassa lainan määrä, laina-aika, korkotyyppi, maksettava kokonaismäärä, muut lainakustannukset, maksuerien lukumäärä, maksuvälit ja maksuerien suuruus. Tietolomake helpottaa eri luotonantajien tarjouksien vertailua.

Jos et ole saanut tietolomaketta luotonantajaltasi, voit pyytää sitä.

EU-sääntöjen mukaisesti luotonantajan on annettava sinullevähintään seitsemän päivää aikaa tarjouksen arvioimiseen.

Lainakatto

Lainakatto tarkoittaa sitä, että asuntolaina on korkeintaan 90 prosenttia asunnon kauppahinnasta. Ensiasunnon ostajilla lainakatto on 95 prosenttia. Loppuosuuteen tarvitaan joko omia säästöjä tai lisävakuuksia.

Asuntolaina ei siis voi kattaa koko asunnon hintaa, jos vakuutena on ainoastaan ostettava asunto.

Varainsiirtovero ja muut kustannukset

Varainsiirtovero on vero, joka peritään asuntokaupan yhteydessä. Asunto-osakeyhtiöissä varainsiirtovero on 2 prosenttia, omakotitalon tapauksessa selvästi korkeampi, 4 prosenttia. Omakotitalojen veron laskemisesta on käyty keskustelua, mutta toistaiseksi se pysyy ennallaan.

Mikäli teet asuntokaupat pankissa,pankki veloittaa varainsiirtoveronpuolestasi heti kaupantekohetkellä.

Lainan nostohetkellä pankki saattaa veloittaa lisäksilainannostokulun, joka on pankista riippuvainen, tyypillisesti noin 150-300 euroa. Muita kustannuksia voivat olla esimerkiksisuoraveloituskulutjanettipankkikulut, jotka ovat enintään muutamia euroja kuukaudessa.

Asuntolaina ja lainan lyhentäminen

Kun asuntolaina on nostettu ja sitä aletaan lyhentää, se tehdään tyypillisesti kerran kuussa. Maksupäivän voi yleensä valita vapaasti. Kannattaa valita maksupäiväksi palkkapäivä, niin menot ja tulot on helpompi hahmottaa, eikä lyhentämiseen tarkoitettu raha kulu vahingossa muihin tarpeisiin.

On tärkeää valita sopivan suuruinen lyhennyserä. Monet sortuvat valitsemaan alussa liian suuren lyhennyserän toivoen, että heidän tulonsa tulevaisuudessa nousevat. Arki saattaa alkaa tuntua ilottomalta ja stressaavalta, kun mihinkään ylimääräiseen ei ole varaa.

Hyvänä nyrkkisääntönä voidaankin pitää, että kannattaa ostaa vain sellainen asunto ja ottaa sellainen asuntolaina, johon tällä hetkellä realistisesti on varaa, ja jos tulot myöhemmin nousevat, vaihtaa sitten kalliimpaan asuntoon. Jos toisaalta lyhennyserä on liian pieni, lainan takaisinmaksu kestää kohtuuttoman kauan ja korkokulut kasvavat ajan myötä suuriksi.

Lyhennyserää on mahdollista muuttaa elämäntilanteen muuttuessa. Kysy lainaneuvottelujen yhteydessä, kuinka helppoa kuukausierän vaihtaminen on. Tiedustele samalla, paljonko muutos maksaa, sillä se vaihtelee pankista toiseen.

Palkankorotuksen yhteydessä lyhennystä voi hiukan nostaa, kun taas sairaus- tai äitiysloman ajaksi sitä voi laskea. Myös ylimääräiset lyhennykset ovat mahdollisia, jos esimerkiksi perintö tai lottovoitto sellaisen mahdollistaa.

Asuntolainan kuukausittaiset maksuerät muodostuvat seuraavista tekijöistä:lainan pääoman lyhennys, viitekorko sekä marginaalikorko. Seuraavassa selitetään hiukan tarkemmin, mistä näissä on kysymys.

Viitekorko

Viitekorot ovat pankkien itsensä säätämiä korkoja, joista lainanottaja valitsee itsellensä sopivimman korkomallin. Viitekorko voi olla joku seuraavista vaihtoehdoista:

  • Prime-korko

Prime-korko on jokaisen pankin oma viitekorko, jota pankki voi itse muuttaa tulkitsemalla yleistä korkotasoa, inflaation mahdollisuutta ja talouden yleistä kehitystä.

  • Euribor-korko (1, 3, 6 tai 12 kuukautta)

Euribor-korko lasketaan päivittäin. Se on euroalueen rahamarkkinoiden viitekorko, jolla pankki lainaa rahaa muilta pankeilta. Pankki lainaa rahaa eteenpäin lainanottajille hiukan korkeammalla korolla.

  • Kiinteä korko (3, 5, 10, 15 tai 20 vuotta)

Kiinteän koron pankki päättää itse. Se ei muutu suuntaan eikä toiseen talouden tai markkinoiden mukana. Kiinteä korko on muita korkoja selvästi korkeampi, mikä on monille sen huono puoli.

Toisaalta kiinteä korko tuo turvaa, sillä sen tietää pitkälle tulevaisuuteen.

Marginaalikorko

Marginaalikoron tarkoitus on tuoda pankeille turvaa ja pienentää pankkien omaa riskiä. Marginaalikorosta neuvotellaan pankin kanssa. Tässä kohden pankki arvioi, kuinka todennäköisesti lainanottaja pystyy maksamaan lainansa pankille takaisin.

Syyniin otetaan nyt kaikki maksukykyisyyden eri aspektit, eli lainanottajan luottotiedot, säästöt, aiemmat lainat, vakuudet ja niin edelleen.

Mitä varmemmalta lainanottajan maksukykyisyys näyttää, sitä alhaisemmaksi marginaalikorko muodostuu. Jos pankki taas kokee lainanottajan tilanteen epävarmaksi, mutta asuntolaina halutaan silti myöntää, marginaalikorko on isompi. Marginaalikoron suuruus on hyvä neuvotteluvaltti lainanottajalle tulevaisuudessakin, sillä ajan kuluessa siitä voidaan neuvotella uudestaan.

Nykyään tosin pankki voi nostaa marginaalikorkoa yksipuolisesti oman taloutensa turvaamiseksikin.

Lyhennyserät

Asuntolaina voidaan maksaa takaisin kolmella eri tavalla; kiinteissä tasaerissä, tasaerissä tai tasalyhennyksillä. Valitsemasi lyhennystapa vaikuttaa korkojen kustannuksiin ja laina-ajan pituuteen. Lyhennystavan valitsemista vaikeuttaa se, että markkinakorot heilahtelevat arvaamattomasti; Tulevaisuuden korkojen muutoksia ei voida varmasti ennustaa.

Lyhennystavan valitsemisessa kannattaa arvioida ainakin omat tulevaisuudennäkymät työllisyyden suhteen (tulojen pieneneminen tai suureneminen), tulevat menot ja menojen ajoittuminen sekä oma riskinottohalukkuus.

Seuraavassa käydään läpi eri lyhennystyypit.

Annuiteettilaina

Annuiteettilainassatakaisinmaksuaika on kiinteä ja ennalta sovittu. Annuiteettilainassa lainan lyhennyksen osuus on ensin pieni ja koron osuus suuri. Kun korot liikkuvat suuntaan tai toiseen, tämä vaikuttaa lainan kuukausierään.

Korkojen noustessa kuukausierä nousee ja vastaavasti korkojen laskiessa annuiteettilainan kuukausierä laskee. Tämä lyhennystapa sopii niille, jotka haluavat tietää, millä aikataululla asuntolaina lyhenee ilman, että mahdollisesti nousevat maksuerät tuottavat ongelmia.

Kiinteä tasaerälaina

Kiinteätasaerälainaon tavallaan annuiteettilainan vastakohta. Lainan maksuerät ovat kiinteitä eli summaltaan yhtä suuria. Jos viitekorko nousee, maksuerät pysyvät samana, mutta asuntolaina kestää kauemmin maksaa takaisin.Mikäli korko taas laskee, maksuaika lyhenee.

Kun korot nousevat, saatat siis maksaa vain korkoja eikä itse pääoma lyhene ollenkaan.

Tasaerälainan ottaja tietää aina tarkalleen, paljonko kuukausimenoista kuluu velan lyhentämiseen. Tämä helpottaa arjen budjetointia, kun yllätyksiä ei tule. Toisaalta tässä mallissa ei voi koskaan olla varma, kauanko asuntolaina vielä kestää maksaa takaisin.

Erityisesti tasaerälainan kohdalla on syytä tietää, miten korkotason nousu vaikuttaa matalan korkotason aikana otettuun lainaan. Lainakoron noustessa maksuerä saattaa muodostua lähes pelkästään korkokuluista, jolloin lainapääoma lyhenee odotettua hitaammin ja kokonaiskorkokulut voivat nousta paljon alkuperäistä korkeammalle.

Tasalyhennyslaina

Myöstasalyhennyslainassalainapääomaa lyhennetään joka kuukausi saman verran. Korkoja kuitenkin lyhennetään alkuvaiheessa enemmän ja loppuvaiheessa vähemmän. Näin asuntolainan kuukausierä pienenee hieman joka vuosi.

Tasalyhenteinen asuntolaina on paras vaihtoehto niille, joilla on mahdollisuus maksaa alkuvaiheessa suuria kuukausieriä.

Koko asuntolaina-ajalta maksettavien korkojen yhteenlaskettu määrä on selvästi pienin tasalyhennyslainassa. Ajan saatossa asuntolaina (pääoma) pienenee ja täten korkojenkin osuus pienenee.

Neljäntenä vaihtoehtona on tarjolla harvinaisempi kertalyhenteinen eli niin sanottu “Bullet”-asuntolaina, jolloin laina maksetaan kerralla takaisin laina-ajan lopussa. Laina-ajat ovat usein lyhyitä, mutta summat voivat olla suuria. Bullet-asuntolaina on vähemmän joustava, sillä sitä ei yleensä voi lyhentää ylimääräisiä kertoja ja myös muiden ehtojen muuttamiselle saattaa olla rajoituksia.

Bullet-asuntolainaa käytetään eniten asunnonvaihdon yhteydessä silloin, kun asuntokaupat ketjuuntuvat.

Asuntosäästöpalkkio (ASP)

Suomen valtio tukee nuoria ensiasunnon hankkijoita ASP-järjestelmällä. Asuntosäästötilin voi avata 15-39-vuotiais, joka haaveilee ensiasunnon ostosta. Sopimuksessa mukana oleva avo- tai aviopuoliso voi olla yli 39-vuotias, eli riittää, että toinen pariskunnasta täyttää ikäkriteerit.

ASP-tilille säästetään rahaa vähintään kahden vuoden ajan, maksimiaikaa säästämiselle ei ole. Tilille säästetään 150-3000 euroa vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä. ASP-tilille säästämisessä on hyvä muistaa se, että kun laitat rahaa tilille, se myös pysyy siellä.ASP-ehdotkieltävät rahan nostamisen tililtä ja jos päädyt nostamaan tililtä rahaa, sopimus päättyy automaattisesti.

Pankki voi myöntää ASP-lainan aikaisintaan silloin, kun ASP-tilille on säästetty vähintään 10prosenttia asunnon hinnasta. Jos aiot ostaa osuuden asunnosta, sinun täytyy ostaa ainakin 50 prosenttia siitä.

ASP-tilille säästämisessä on hyvä muistaa se, että kun laitat rahaa tilille, se myös pysyy siellä.ASP-ehdotkieltävät rahan nostamisen tililtä ja jos päädyt nostamaan tililtä rahaa, sopimus päättyy automaattisesti. Kun rahaa on säästössä tarpeeksi, asuntolaina voidaan kilpailuttaa ja se voidaan hyvin ottaa myös toisesta pankista kuin missä ASP-tili sijaitsee.

ASP-tilille säästetyille rahoille saa tavallista paremman koron. ASP-säästöille maksettava lisäkorko on noin 2 - 4prosenttia. Korot ovat verovapaita, lisäksi valtio maksaa nopealle ASP-säästäjälle asuntosäästöpalkkion.

ASP-asuntolaina korkoineen on myös edullisempi kuin tavallinen asuntolaina ja asuntolaina nauttii valtion korkotuesta.Valtiontakaus hoituu myös paljon normaalia helpommin; normaali asuntolaina saa valtiontakauksen 20 prosenttiin asti, ASP-asuntolaina 25 prosenttiin.

ASP-tili kannattaa avata, jos suunnittelet ostavasi asunto-osakkeen, omakotitalon tai haluat tulevaisuudessa rakentaa omakotitalon. Osaomistus- tai asumisoikeusasunnon hankkimiseen ei voi saada ASP-asuntolainaa.

Lyhennysvapaat kuukaudet ja vuodet

Lainaa ei välttämättä tarvitse alkaa heti maksaa takaisin, kun asuntolaina on otettu. Asiakas voi usein sopia, että lyhennykset alkavat esimerkiksi vasta vuoden kuluttua nostosta. Mahdollisuutta kannattaa käyttää ainakin rakentamislainoissa.

Useimmat pankit tarjoavat mahdollisuutta useisiin (jopa 10 vuotta) lyhennysvapaisiin vuosiin. Silloin velallinen maksaa vain korot, asuntolaina ei lyhene. Tämä pidentää laina-aikaa tai suurentaa tulevia lyhennyksiä.

Entä jos asuntolaina käy ylivoimaiseksi?

Yllättävää kyllä, asuntolaina ei aiheuta kovin paljon maksuongelmia. Jopa 82 prosenttia suomalaisista asuntolainavelallisista maksaa lainansa takaisin alkuperäisen maksusuunnitelman mukaan tai sitä nopeammin.

Asuntolaina on kaikkein riskialtteinta niin velalliselle kuin pankillekin silloin kun asuntolaina on juuri otettu. Siinä kohtaa asuntojen hintatason yllättävä tippuminen, työttömyys, vakava sairastuminen tai muu vastoinkäyminen voi aiheuttaa todellisia vaikeuksia asuntolainan suhteen. Myöhemmin, kun asuntolaina on jo ehtinyt lyhentyä ja asunnon arvo nousta, riski on paljon pienempi.

Jos joudut maksuvaikeuksiin ja asuntolaina tuntuu ylivoimaiselta, ota heti yhteyttä velkojaan. Sinulla on käytettävissäsi lakisääteisiä ja vapaaehtoisia keinoja järjestellä luottoasi. Velkojan kanssa voi neuvotella vapaaehtoisesta maksujärjestelystä.

On molempien osapuolien etujen mukaista, että sopuisa ratkaisu löytyy ja asuntolaina saadaan maksettua, joten vapaaehtoista järjestelyä pidetään ensisijaisena.

Jos vapaaehtoinen maksujärjestelykään ei auta, asia siirtyy perintätoimistolle. Sieltä asia siirtyy käräjäoikeuteen ja velka voidaan periä ulosoton kautta. Kunnat, seurakunnat ja eri järjestöt järjestävät maksutonta talous- ja velkaneuvontaa.

Mikä on yhtiövastike?

Osakeyhtiömuotoisissa taloyhtiöissä peritäänyhtiövastiketta. Yhtiövastike koostuu seuraavista osista:

  1. hoitovastike, joka kattaa vuosittaiset ylläpitokustannukset

  2. korjausvastike, jolla varaudutaan tuleviin suurempiin korjauksiin

  3. rahoitusvastike, jolla maksetaan jo tehtyjä suurempia korjauksia ja

  4. muut mahdolliset maksut, esimerkiksi autopaikka-, sauna- tai vesimaksut.

Yhtiövastiketta voidaan kerätä joko asunnon pinta-alaan perustuen tai osakkaan omistamien osakkeiden määrään perustuen.Pinta-alaan perustuva vastike on yleisempi tapa. Tällöin vastikkeet ilmoitetaan muodossa euroa/m2lukuun ottamatta eräitä maksuja, jotka perustuvat kiinteään kuukausimaksuun (sauna, autopaikka) tai toisinaan henkilölukumäärään (vesimaksu). Vesimaksu voidaan periä myös kulutuksen mukaan, mikäli yhtiössä on asuntokohtainen vesimittari.

Lainavakuutus ja muut palvelut

Lainavakuutus antaa suojaa, jos et pysty maksamaan ottamaasi asuntolainaa takaisin esimerkiksi kuolemantapauksen, sairauden tai työpaikan menettämisen vuoksi. Lainavakuutus varmistaa, että voit jatkaa lainan takaisinmaksua, vaikka maksukykysi olisi heikentynyt.

Kuten normaalienkin vakuutusten kohdalla, lainavakuutuksesta maksetaan kuukausi- tai vuosimaksu muiden lainakulujen ja korkojen lisäksi. Kannattaa siis harkita kustannuksia ennen vakuutuksen ostoa. Asuntolainaa varten otettu lainavakuutus saattaa maksaa muutamia kymppejä kuussa, mutta koko laina-ajalta maksua kertyy tuhansia euroja.

Luotonantaja voi vaatia sinua ottamaan lainavakuutuksen. Luotonantaja voi ehdottaa sinulle lainan ja lainavakuutuksen yhdistelmää, mutta vakuutuksen ottaminen ei saa olla ehtona lainan saamiselle.

Voitaina vapaasti pyytää parempia tarjouksiamuilta vakuutuksenantajilta, kunhan tarjottu suoja vastaa luotonantajan vaatimuksia.

Asuntolaina ja korkovähennys

Asuntolaina korot ovat verotuksessa vähennyskelpoisia. Maksetuista asuntolainan koroista osavoidaan vähentääpääomatulon verotuksessa tai alijäämähyvityksen avulla tuloverotuksessa. Esimerkiksi vuonna 2016 maksettujen korkojen vähennyskelpoinen osuus oli 55 %.

Tuloverotuksessa tästä osuudesta voidaan hyödyntää alijäämähyvityksenä 30 %, eli kokonaisuudessaan maksettavastatuloverosta vähennetään 24 % maksetuista asuntolainan koroista.

Alijäämähyvityksen enimmäismäärä on 1400 euroa veronmaksajaa kohden. Pariskunta voi siis hyötyä alijäämähyvityksestä 2800 euroa. Tämä kannattaa huomioida mietittäessä sopivaa maksutahtia ja sitä, kuinka suuria vuosittaisia korkoja velallinen on valmis maksamaan.

Säästäminen ja asuntolaina

Kun asuntolaina lyhenee, kannattaa silti muistaa säästää. Asuntolaina ei tarkoita sitä, että perheessä ei enää olisi varaa harrastuksille tai yllättäville menoille. Yksi hyvä vaihtoehto on päättää lyhentää asuntolaina hieman hitaammin kuin olisi mahdollista.

Näin säästyneet rahat voit sijoittaa esimerkiksiosakerahastoihintai suoriinosakesijoituksiin. Säästöt tuovat turvaa pahan päivän varalle ja niitä voi myös käyttää seuraavan asunnon ostoon.

Yleinen suositus on, että lyhennysten tulisi olla enintään 30 prosenttia nettotuloistasi. Prosenttiosuudet kuvaavat todellisuutta kuitenkin huonosti, sillä jokaisen velallisen nettotulot ovat yksilölliset.

Asuntolaina - Lopuksi

Onneksi olkoon, olet nyt asunnon omistaja! Ensimmäisen asunnon osto on merkittävä saavutus, joka todennäköisesti on vaatinut paljon aikaa ja suunnittelua. Toivottavasti sinulle on iloa asunnostasi moniksi vuosiksi eteenpäin.

Jos tarvitset lisää tietoa aiheesta asuntolaina tai muista laina-asioista, tutustu tarkemmin MONEYBANKER-sivustoon.