Kannattaako sijoittaa sijoitusasuntoon?

Tarjoukset päivitetty: 24/04-2024

Luettelossa on monipuolinen valikoima markkinoilla saatavilla olevia lainatarjouksia. Teemme yhteistyötä esiteltyjen pankkien kanssa, ja saamme palkkion MONEYBANKER:n välittämistä uusista asiakkaista.

  • Sisällysluettelo

    4 kohta

  • Lukuaika

    3 minuuttia

  • Sivu päivitetään

    24/04-2024

Kannattaako sijoittaa sijoitusasuntoon?

Sijoitusasunto voi olla hyvä ja järkevä sijoituskohde, mutta sen hankkimisessa kannattaa olla tarkkana. Asuntoon sijoittaminen on aina pitkäaikainen sijoitus. Jos sinulla on vakaat tulot, pankkilainaa sijoitusasunnon ostoa varten saa suhteellisen helposti, koska ostamasi asunto voi olla lainan vakuutena.

Mikä on sijoitusasunto?

Sijoitusasunnolla tarkoitetaan asuntoa, jonka ostat ja laitat vuokralle. Ajatuksena on, että asunnosta saamasi vuokratulot riittävät kattamaan asunnon kulut, kuten asunnon hoitovastikkeen ja mahdolliset lainanhoitokulut. Jos otat lainaa sijoitusasunnon ostamiseen, maksaa vuokralainen parhaassa tapauksessa lainasi lyhennykset kokonaan.

Sinulle jää lopulta velaton asunto, jonka arvo on jopa voinut nousta vuosien aikana.

Kaikki asunnot eivät ole hyviä sijoitusasuntoja. Jos sijoitusasunnon ostaminen kiinnostaa, kannattaa ensin tutustua hyvin alueen asuntomarkkinoihin ja vuokratasoon. On tärkeää ostaa sijoitusasunto alueelta, jossa asuntojen hinnat ja asuntomarkkinat ovat vakaat.

Yleensä suositellaan pienempien asuntojen - yksiöiden ja kaksioiden - ostamista sijoituskohteiksi. Pienemmät vuokra-asunnot hyvien liikenneyhteyksien vieressä ovat kysyttyjä.

Sijoitusasuntoa hankkiessa on tärkeää pystyä arvioimaan, kuinka paljon asunnosta kannattaa maksaa ja kuinka paljon siitä voi pyytää vuokraa, jotta asunnosta tulee tuottava sijoitus.

Vuokranantajan vastuu

Sijoitusasunnon omistaminen vaatii työtä. Sinä olet omistajana vastuussa asunnosta ja sen laitteista eli ylläpito-, huolto- ja korjauskustannukset on muistettava ottaa huomioon sijoitusasunnon ostoa harkitessa. Kaikki taloyhtiön suuret remontit ovat myöskin sinun huolenasi.

Vuokralaiset, jotka eivät pidä asunnosta hyvää huolta ja jättävät sen lähdettyään huoneen kuntoon, tuovat lisäkustannuksia. Lisäksi vuokralaisten etsiminen voi viedä aikaa. Usein vaihtuvat vuokralaiset lisäävät asunnon tyhjillään seisomisen riskiä, mikä tarkoittaa vuokratulojen laskua ja että sinä itse joudut huolehtimaan kuukausimenojen kattamisesta.

Sijoitusasunnon ostamiseen liittyviä riskejä voi minimoida valitsemalla luotettavan vuokralaisen ja etsimällä vuokrattavaksi sopivan asunnon, jonka arvo säilyy tai nousee vuosien mittaan.

Sijoitusasunnon verotus

Sijoitusasunnon vuokratulosta täytyy maksaa pääomaveroa, sillä se lasketaan tavalliseksi tuloksi. Vuokratulosta saa vähentää tulon hankkimisesta aiheutuneet kulut, esimerkiksi hoitovastike, vesi-, sähkö- ja lämmityskulut, kiinteistövero, vakuutusmaksut ja vuosikorjauskulut. Lisäksi asuntoon liittyvät velan korot ja toimituskulut saa vähentää verotuksessa tulonhankkimisvelan korkoina.

Laina on siis tulonhankkimislaina, ei asuntolaina. Lue verotuksesta lisää Verohallinnon sivuilta.