Bitcoin – valuutanvaihtoa verkossa

Tarjoukset päivitetty: 10/10-2024

Luettelossa on monipuolinen valikoima markkinoilla saatavilla olevia lainatarjouksia. Teemme yhteistyötä esiteltyjen pankkien kanssa, ja saamme palkkion MONEYBANKER:n välittämistä uusista asiakkaista.

  • Sisällysluettelo

    3 kohta

  • Lukuaika

    3 minuuttia

  • Sivu päivitetään

    10/10-2024

Bitcoin - valuutanvaihtoa verkossa

Bitcoin, virtuaaliraha, on tulevaisuuden kolikot ja setelit. Näin ainakin moni asiaan vannoutunut uskoo, ja tuhansille ihmisille bitcoinit ovat olleet arkipäivää jo joitakin vuosia.

Bitcoin (฿, BTC tai XBT) ei ole oikeastaan raha vaan niin sanottu hajotettu valuutta, jota pankit tai valtiot eivät hallinnoi, kuten perinteisessä rahajärjestelmässä. Sen sijaan rahaliikenteestä vastaa avoin netissä toimiva yhteisö.

Tällaista maksuvälinettä kutsutaan kryptovaluutaksi. Bitcoin ei ole ainoa mutta yksi ensimmäisistä ja ehdottomasti käytetyin kryptovaluutta. Bitcoinin kehitti Satoshi Nakamoto -nimeä käyttänyt henkilö (tai henkilöt) vuonna 2008.

Noin seitsemässä vuodessa valuutan arvo ja käyttäjämäärä on kasvanut merkittävästi.

Kuka, miten ja mitä?

Yksinkertaistettuna käytäntö toimii niin, että bitcoinin käyttäjä lataa tietokoneelleen tai puhelimeensa niin sanotun virtuaalilompakon. Siten hän pääsee lähettämään ja vastaanottamaan valuuttaa kenelle ja keneltä tahansa, jolla on bitcoin-osoite. Tilisiirrot ovat avoimia, ja niitä pidetään julkisessa tietokannassa.

Virtuaalirahavaihto on suunniteltu niin, että samaa rahaa ei voi käyttää kahdesti.

Käyttäjä saa itselleen bitcoineja ostamalla niitä, myymällä jotakin bitcoineja vastaan tai tehdä työtä bitcoin-palkalla. Kuten tavallista rahaa, myös bitcoineja käytetään tarkoitukseen kuin tarkoitukseen. Yhtäältä bitcoineilla voidaan kerätä muun muassa lahjoituksia hyvään tarkoitukseen, mutta toisaalta myös niillä on käyty myös esimerkiksi huumekauppaa.

Suomen Pankin mukaan bitcoin ei täytä virallisen rahan kriteerejä eikä se vaikuta nykyiseen rahaliikenteeseen. Verohallinto on julkaissut ohjeen virtuaalivaluutan verotukseen.

Bitcoinien määrä kasvaa, muttei ikuisesti

Yksi bitcoin on jaettavissa 100 miljoonaan yksikköön, eli kehittäjänsä mukaan satosheihin. Bitcoinin arvo on heilahdellut eri vuosina, ja heilahteluun vaikuttavat monet eri seikat, etenkin kysyntä ja tarjonta. Tämän hetkisen vaihtokurssin mukaan yksi bitcoin on noin 900 euroa.

Bitcoinien yhteenlaskettu arvo oli viime vuoden lopulla noin 14 miljardia euroa.

Bitcoin on luotu siten, että joka kymmenes minuutti syntyy 25 uutta bitcoinia, ja neljän vuoden välein bitcoinien määrä puolittuu automaattisesti. Kaikkiaan bitcoineja tulee olemaan 21 miljoonaa kappaletta. Tällä hetkellä bitcoineja on noin 14,5 miljoonaa, ja arvioiden mukaan maksimimäärä saavutettaneen vuonna 2040.

Virtuaalivaluutan kannattajat ennustavat, että tuolloin kryptovaluutta on yleistynyt, jopa virallistunut, ja bitcoin on saanut monia uusia seuraajia.