Asuntojen hinnat

Tarjoukset päivitetty: 19/06-2024

Luettelossa on monipuolinen valikoima markkinoilla saatavilla olevia lainatarjouksia. Teemme yhteistyötä esiteltyjen pankkien kanssa, ja saamme palkkion MONEYBANKER:n välittämistä uusista asiakkaista.

  • Sisällysluettelo

    4 kohta

  • Lukuaika

    3 minuuttia

  • Sivu päivitetään

    19/06-2024

Asuntojen hinnat

Onko muutto mielessä?

Haluaisitko ostaa tai myydä asunnon, tai vaihtaa vuokrakämppää?

Osta pois, myy toki ja vaihda vaan tai vähintään harkitse - ainakaan hinnoissa ei tapahtune tänä vuonna suuria heilahteluja.

Osakeasuntojen arvo on kohonnut vain hieman alkuvuonna 2017. Tilastokeskuksen mukaan helmikuussa vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat tammikuusta keskimäärin 0,3 prosenttia, muualla Suomessa hieman enemmän kuin pääkaupunkiseudulla. Tilastokeskuksen mukaan vanhan osakehuoneiston neliöhinta oli helmikuussa keskimäärin 2 268 euroa.

Pääkaupunkiseutu vastaan muu maa

Helsingin-seudun ja muun Suomen välinen hintaero on huomattava, etenkin viime vuoden tilastoihin verrattuna: Pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat kohosivat edellisvuodesta jopa 3,4 prosenttia, kun taas muualla Suomessa ne laskivat 1,5 prosenttia. Nyt keskimääräinen neliöhinta on pääkaupunkiseudulla 3595 euroa ja muualla maassa 1 674 euroa.

Sama kahtiajako näkyy vuokramarkkinoilla. Viime vuonna vuokrayksiön neliöhinta kuukaudessa oli keskimäärin 13,65 euroa - pääkaupunkiseudulla 18,08 ja muualla maassa 11,50 euroa. Yksiöissä neliöhinta on arvatenkin korkeampi kuin esimerkiksi kolmioissa.

Mutkat suoriksi: Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla 30 neliön yksiön keskimääräinen kuukausivuokra 540 euroa vastaa muualla maassa 55 neliön kolmion kuukausivuokraa. Kokemuksesta moni tietänee, että Helsingissä yksiöstä voi joutua maksamaan kuukaudessa jopa noin 800 euroa, millä saisi vuokrattua vaikka pienen talon pikkupitäjästä.

Kiinteistökauppa ja vuokramarkkinat vilkastunevat

Suomen Kiinteistövälittäjät ennustavat, että asuntokauppa piristyy tänä vuonna. SKVL:n mukaan kerrostalokauppa vilkastuu, ja kerrostaloasuntojen hinnat nousevat hieman koko maassa. Myös rivi- ja omakotitaloista on kysyntää, ja niiden hinnat pysyvät jotakuinkin ennallaan.

SKVL arvioi, että keskimäärin asuntojen hinnat saattavat jopa laskea, sillä markkinoilla on myös hieman huonokuntoisia kiinteistöjä.

Eri alueiden väliset erot näkyvät markkinoilla: Asuntokauppa on kovaa keskeisillä ja halutuilla seuduilla, mutta monet ovat myös valmiita joustamaan sijainnista ja valitsevat suopeamman hintaisen kodin itselleen. Niin ikään vuokramarkkinoilla käy vilinä koko maassa lukuun ottamatta Itä-Suomea. Vuokra-asunnoista on kysyntää etenkin kasvukeskuksissa.

Hyvistä vuokrakäytännöistä saa tietoa esimerkiksi vuokralaisten edunvalvontayhdistyksestä Vuokralaiset ry:stä, ja luotettavasta kiinteistövälityskaupasta puolestaan kertoo muun muassa SKVL. Alkuun pääsee, kun kirjoittaa netin hakukoneeseen Asunnot… Tai sitten vaan lähtee sunnuntaikävelylle omille suosikkialueilleen ja astuu reippaasti taloon, kun näkee sen edustalla asuntonäyttökyltin.