Tänä päivänä ei ole montaa asiaa, jota ei voisi ostaa verkossa – päinvastoin kaikkia palveluita tai tavaroita ei enää edes saa kivijalkamyymälästä. Sekä suomalaisten että kansainvälisten nettikauppojen myynti paisuu vuosi vuodelta. Tilastot kertovat, että maailmanlaajuinen kuluttajaverkkokauppa oli viime vuonna yhteensä yli 2 biljoonaa dollaria. Ylivoimaisena ykkösenä jatkaa kiinalainen Alibaba-sivusto.

Säännöllisimmin nettiostoksilla käyvät 18–39-vuotiaat, mutta myös yli 65-vuotiaista noin joka kolmas tekee toisinaan ostoksia verkossa.

Suomalaiset shoppailijat

Kansainvälisesti vertailtuna suomalaiset ovat suhteellisen ahkeria verkko-ostajia. Invesp-blogin mukaan jopa noin kymmenes suomalaiskuluttajien ostoksista tehdään verkossa, edellämme ovat ainoastaan Iso-Britannia, Kiina ja Norja. Rohkeimmat tilastot kertovat, että viime vuonna verkkokauppa kasvoi meillä jopa 40 prosenttia edellisvuodesta ja oli yhteensä noin 3,2 miljoonaa euroa. Suomalainen ostaa kerralla netistä keskimäärin 80–100 eurolla.

Vilkkain verkko-ostospäivä oli myös suomalaiskuluttajille tutuksi tullut Black Friday 25.11.,  ja hyvänä kakkosena tuli monien joulunalushelpotus, veronpalautuspäivä 29.11.. Hiljaisinta oli arvatenkin pyhinä, eli juhannuksena, jouluna ja juuri ennen pääsiäistä.

Nyrkkisääntöjä turvallisiin nettiostoksiin

Verkossa maksamisen vaarat saattavat edelleen arveluttaa ostajaa. Kuluttajaviranomaiset opastavat, että tärkeintä on ensin varmistaa kauppiaan yhteystiedot, tilaus- ja toimitusehdot sekä tullimaksut silloin, kun tilaa ulkomaalaisesta verkkokaupasta. Tietokoneen viruksentoimintaohjelma on tietenkin syytä pitää aina ajan tasalla.

Verkkopankki ja luottokortti (etenkin ulkomaalaisista nettikaupoista ostaessa) ovat turvallisimpia maksutapoja. Maksuvaiheessa pankkikorttitietoja täyttäessä kannattaa tarkistaa, että nettiosoite alkaa https:// -tunnuksella, ja että selaimessa on kiinni olevan lukon kuva.

Asiantuntevilla sivustoilla käytetään esimerkiksi Verified by Visa/MasterCard Secure Code -varmistusta. Muistutettakoon myös, että mikään luotettava verkkokauppa ei kysy asiakkaan pankkikorttitunnuksia sähköpostilla. Mikäli shoppailija ei halua kuitenkaan kirjoittaa pankkikorttitietojaan lainkaan nettiin, hän voi käyttää maksunvälityspalveluja, kuten PayPalia.

Ulkomaalaisissa verkkokaupoissa hinnat kerrotaan toisinaan esimerkiksi dollareissa tai punnissa, mutta monissa nettikaupoissa (tai niiden eurooppalaisilla versioilla) valuutaksi voi vaihtaa myös euron. Mikäli sellaista vaihtoehtoa ei ole, valuuttakurssin voi käydä tarkistamassa itse – eurohinnat saa laskettua kätevästi esimerkiksi MONEYBANKERin valuuttamuuntimella.